Przepis na zimową zupę

Zupa z czerwonej soczewicy

Zimowa rozgrzewka na ostro

Styczeń wydaje się najgorszym miesiącem na realizowanie postanowień związanych z dietą. Zziębnięci i szargani wiatrem marzymy tylko o tym, by w domu czekał na nas gorący, pożywny posiłek, po którym zapadniemy w smaczny, zimowy sen. Jak pogodzić te pragnienia z noworocznym reżimem? Przygotowując zdrową i sycącą zupę z nutą pikanterii!

Co zyskujemy, mocniej doprawiając swoje posiłki? Oprócz walorów smakowych, ostre jedzenie może pomóc nam trzymać w ryzach łakomstwo. Spożywanie pikantnych posiłków daje dużo satysfakcji i odbiera chęć podjadania, czy „dopychania się” czymś słodkim. Wprowadzając do diety więcej przypraw możemy także liczyć na poprawę przemiany materii i mile widziane zimą rozgrzanie. Jeśli na co dzień używasz czarnego pieprzu lub tabasco, postaw na różnorodność. Do zimowych zup świetnie sprawdzi się harrisa – gęsta pasta z chilli, która doda charakteru pełnej zdrowia zupie z soczewicy lub delikatnemu kremowi z kalafiora.

Orientalna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka harissy, np. Jasmeen
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250g czerwonej soczewicy
  • 1.5l bulionu
  • puszka pomidorów (krojonych)
  • 400g szpinaku, najlepiej baby
  • jogurt grecki do zabielenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. 1. Podgrzej oliwę na dnie dużego garnka. Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i harissę oraz sól i pieprz według uznania. Podsmaż wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
  2. 2. Dodaj kmin rzymski, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp soczewicę i zalej bulionem. Całość gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. 3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut.
  4. 4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego!

Krem z kalafiora

Składniki:

  • 1 nieduży kalafior, pokrojony na różyczki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki harissy, np. Jasmeen
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2.5 szklanki bulionu
  • jogurt naturalny do zabielenia

Przygotowanie:

  1. 1. Piekarnik nastaw na 220 stopni. W osobnym pojemniku wymieszaj dokładnie kmin rzymski, harissę, kolendrę i cynamon. Następnie dwie łyżki tej mieszanki połącz w dużej misce z połową różyczek kalafiora i łyżką oleju roślinnego. Wymieszaj je dokładnie, by kalafior równomiernie pokrył się przyprawami.
  2. 2. Tak przyprawionego kalafiora rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu możesz zostawić go w wyłączonym piekarniku, by zachował temperaturę odpowiednią do podania.
  3. 3. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pozostałe różyczki kalafiora wraz z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy warzywa zmiękną, dodaj resztę mieszanki przypraw i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
  4. 4. Do garnka dolej bulion i całość zagotuj. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i podgrzewaj ją kolejne 15-20 minut, aż kalafior zupełnie zmięknie.
  5. 5. Gotową zupę zblenduj, nałóż do misek i posyp upieczonym kalafiorem. Możesz zabielić zupę jogurtem. Smacznego!