Sezon grillowy czas zacząć.

Szaszlyki z krewetek 1

Sezon grillowy w pełni! Obok tradycyjnej karkówki i kiełbasek, warto trochę poeksperymentować i zapełnić ruszt (także ten w kuchni) oryginalnymi

potrawami. Zapraszamy do zapoznania się z dwoma przepisami na pyszne dania – grillowanego fileta z ziemniakami oraz wspaniałe szaszłyki z krewetkami!

Z rusztu i z patelni – przepisy kulinarne na wyjątkowe potrawy

Grillowany filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym

Składniki:

- filet z kurczaka - 4 szt. po ok. 120g

- pieczarki świeże - 10 średnich szt.

- cebula - 1 średnia szt.

- sól, pieprz do smaku

- świeży rozmaryn                            

- ziemniaki - 4 średnie szt.

- olej – 2 łyżki

- sos koperkowy „Tarsmak”

Wykonanie:

Filety z kurczaka doprawić solą i pieprzem, posmarować niewielką ilością oleju i zgrillować na dobrze rozgrzanej patelni. Pod koniec grillowania dodać pieczarki i cebulę pokrojoną w półplasterki i małą gałązkę świeżego rozmarynu. Całość chwilkę przesmażyć, wymieszać, a następnie przykryć i poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sosem koperkowym „Tarsmak”.

Ziemniaki pieczone: dokładnie umyte posmarować olejem i do piekarnika na ok. 1 godzinę – temp. 200st.C

Smacznego!

 

 

 

 

Szaszłyki z krewetek i warzyw z sosem czosnkowym

Składniki:

- krewetki surowe „Black Tiger” - 16szt.

- papryka czerwona – 1szt.

- papryka zielona - 1szt.

- młoda cukinia - 1szt.

- olej - 4 łyżki

- papryka słodka - ½ łyżeczki

- sos sojowy - 1 łyżeczka

- sok z cytryny - ½ łyżeczki

- sól do smaku

- sos czosnkowy „Tarsmak”

Wykonanie:

Krewetki obrać z pancerza, a warzywa pokroić w średniej wielkości cząstki. Olej wymieszać z papryką, sosem sojowym, sokiem z cytryny i posolić do smaku. Przygotowane warzywa i krewetki wysmarować powstałą marynatą i nadziać na patyczki do szaszłyków. Zgrillować z obu stron na ruszcie. Podawać z sosem czosnkowym „Tarsmak”.

Smacznego!