Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Ziemniaki czy kartofle? Wybierz i jedz

Aneta Lancuchowska

Organizując przyjęcie w domu, spotkanie rodzinne czy imprezowy wieczór z przyjaciółmi często zastanawiamy się, co wyjątkowego podać naszym gościom do jedzenia. Chcemy, aby przygotowane przez nas dania i przekąski były smaczne, zaskakujące w swojej odsłonie, a jednocześnie mocno nie nadwyrężyły naszego budżetu. Warto wtedy postawić na rodzime ziemniaki – pyszne, zdrowe i tanie. Dietetyk Aneta Łańcuchowska, ambasador kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, przedstawia kilka propozycji przekąsek z wykorzystaniem polskich kartofli, które dzięki niestandardowej formie podania staną się królem niejednej imprezy.

Zadbaj o serce!

Ziemniaki mogą poszczycić się porządną zawartością potasu – jednego z najważniejszych elektrolitów w ludzkim organizmie. Z kolei dodanie jogurtu do ziemniaczanej przekąski wzbogaca ją zarówno o łatwo przyswajalny wapń, jak i białko.  

JOGURTOWE ZIEMNIAKI W MUNDURKACH

Składniki (porcja dla pięciu osób):

  • 5 ziemniaków
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
    sos:
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego (300 ml)
  • 6 łyżek posiekanego koperku
  • szczypta soli i pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Przekrój na pół i bez obierania ze skórki podgotuj w litrze wrzątku przez 5 minut. Do wody dosyp pół łyżeczki soli. Po ugotowaniu posyp ziemniaki pieprzem, tymiankiem, wędzoną słodką papryką i ułóż na blasze wysmarowanej olejem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, przez 20 minut. Co jakiś czas przewracaj kartofle w trakcie pieczenia.

Przygotowanie sosu: przelej do miseczki opakowanie jogurtu, następnie dodaj szczyptę soli, pieprzu oraz drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszaj. Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika
i ostudzeniu polej sosem każdego ziemniaka.

 

Zrelaksuj się!

Ziemniaki, podobnie jak kakao, to dobre źródło magnezu wpływającego na prawidłową pracę naszego układu nerwowego. Danie jest również bogate w potas, regulujący prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, zarówno za sprawą samych ziemniaków, jak i rodzynków.

ZIEMNIACZANE TRUFLE CZEKOLADOWE
Składniki (porcja dla czterech osób):

  • 2 średniej wielkości ziemniaki (180 g)
  • łyżka rodzynków
  • 4 łyżki kakao naturalnego
  • ½ łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 czubate łyżki syropu daktylowego
  • 4 łyżki wiórków kokosowych, uprażonych na suchej patelni
    + dodatkowe 2 łyżki do obtaczania trufli
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj, następnie bez obierania ze skórki ugotuj w litrze gotującej się wody, aż do miękkości. Ziemniaki odcedź, a następnie wystudź. Obierz je ze skórki i przeciśnij przez praskę. Do masy ziemniaczanej dodaj rodzynki, kakao, aromat migdałowy, syrop daktylowy, sól i uprażone wiórki kokosowe. Całość wymieszaj i wilgotną ręką ukształtuj kulki. Obtocz każdą z kulek w wiórkach koksowych.

Dodaj sobie energii!

Ziemniaki zawierają witaminy z grupy B, które biorą m.in. czynny udział w produkcji czerwonych krwinek, zapobiegając tym samym niedokrwistości. Dodatek rozmarynu do dania sprawia, iż tak przyprawione chipsy wspomogą uregulowanie poziomu glukozy we krwi.

 

PAPRYKOWE CHIPSY Z KARTOFLI

Składniki (porcja dla pięciu osób):

  • 5 kartofli
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyj oraz wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą. Bez obierania ze skórki, pokrój je nożem lub na tarce do warzyw w cienkie plasterki, nie grubsze niż 1 mm. Tak pokrojone kartofle posyp solą, wędzoną słodką papryką oraz rozmarynem. Warzywa skrop olejem. Plasterki ziemniaków rozłóż jeden obok drugiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni przez około 10 minut, aż do zarumienienia. Po wystudzeniu chipsy kartoflane gotowe są do jedzenia!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież