Jak obniżyć ciśnienie krwi

Podwyższone ciśnienie krwi to zawsze zwiększone zagrożenie dla naszego serca. Aby je ustabilizować, trzeba zadbać o ilość oraz w szczególności jakość tego, co spożywamy i pijemy każdego dnia. Nawet tak prozaiczne działanie może pomóc nam ustabilizować ciśnienie i zadbać o nasze zdrowie.

W diecie osób z nadciśnieniem powinien znaleźć się potas. Jest on bardzo ważny dla prawidłowego ciśnienia krwi. Dużą jego ilość można znaleźć w warzywach strączkowych, sałacie, szpinaku, morelach, rodzynkach i orzechach.

Ważne jest ograniczenie soli, a dla osób, które nie wyobrażają sobie dań bez  jej dodania, warto przekonać się do używania większej ilości ziół, które z powodzeniem pozwolą zmniejszyć ilość stosowanej soli, nie ujmując potrawom smaku. Zioła można włączyć także do diety jako napary, które spożywamy. Bardzo dobrze działa na przykład dziurawiec, skrzyp czy głóg i rozmaryn.

Unikać należy przede wszystkim alkoholu, a także kawy i napojów z kofeiną, które podnoszą ciśnienie krwi.

Dopełnieniem diety jest także aktywność fizyczna oraz rzucenie palenia. Ważne jest także ustabilizowanie wagi na odpowiednim poziomie, ponieważ nadwaga prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi.  Codzienne spacery powinny stać się normą. Aktywność fizyczna nie musi być bardzo wyczerpująca i absorbująca. Ważne jest natomiast, by była regularna. Dodatkowo należy unikać stresu i stawiać na relaks w takiej postaci, jaka najbardziej nam odpowiada.

seniorzy.PL