header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Cellulit - jaka dieta?

Stosowanie nawet najbardziej skutecznych sposobów na cellulit, takich jak kremy antycellulitowe czy uprawianie sportu, jednocześnie przy nieodpowiednim odżywianiu, nie pozwoli nam cieszyć się gładką skórą. Jakie produkty należy więc ograniczyć lub wyeliminować, a jakie powinny znaleźć się w naszej diecie, aby pozbyć się cellulitu?

Jak ważna jest dieta?

Likwidacja cellulitu jest niemożliwa bez odpowiednio dobranej diety. Jednak - z drugiej strony - niewłaściwy jadłospis może szybko zniweczyć efekty naszej dotychczasowej pielęgnacji antycellulitowej.

Właściwe odżywianie przynosi przede wszystkim korzyści dla zdrowia i samopoczucia. Dlatego dieta nie powinna być stosowana doraźnie w celu radzenia sobie z tym konkretnym problemem, ale musi być stałym elementem naszego codziennego życia.

Jakie zadania spełnia dieta na cellulit?

Aby zredukować skórkę pomarańczową, należy stosować dietę, która:

  • przyspieszy metabolizm (szczególnie rozkładanie tłuszczów);
  • wspomaga usuwanie toksyn i nadmiaru wody,

ponieważ szczególnie te czynniki podwyższają ryzyko pojawienia się cellulitu.

Produkty niewskazane.

Z jakich produktów należy całkowicie zrezygnować lub przynajmniej je ograniczyć?

  1. 1. Tłuste potrawy.

Zrezygnować należy z ciężkostrawnych, tłustych potraw będących źródłem lipidów, które tworzą grudki cellulitu. Chodzi o fast foody, żywność wysoko przetworzoną czy smażoną na głębokim tłuszczu.

  1. 2. Produkty zawierające chemię.

Do odkładania się w tkankach toksyn prowadzi spożywanie chemii, która zawarta jest w wysoko przetworzonej żywności i daniach gotowych. Bardzo ważne jest czytanie składów kupowanych produktów i unikanie tych, które zawierają wiele chemicznych dodatków.

  1. 3. Sól.

Unikać należy soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Spowalnia to niestety usuwanie toksyn przyczyniających się do powstawania cellulitu.

  1. 4. Kawa.

Trzeba ograniczyć także ilość wypijanej kawy. O ile jedna filiżanka w ciągu dnia może mieć pozytywny wpływ na organizm, o tyle większa ilość może już zaszkodzić.

Co powinno znaleźć się w jadłospisie?

Osoby, które zmagają się cellulitem, powinny spożywać jak najwięcej:

  • warzyw i owoców, które są źródłem witamin i mikroelementów;
  • cynku (orzechy, nasiona) i potasu (ziemniaki, pomidory, sałata), które pomagają usuwać skórkę pomarańczową;
  • produktów pełnoziarnistych, które pomagają usunąć toksyny, a dodatkowo zapewniają uczucie sytości na wiele godzin;
  • ryb, którymi można zastąpić niezdrowy tłuszcz, gdyż zawierają kwasy tłuszczowe omega. Są one potrzebne do budowy warstwy lipidowej naskórka, ale nie budują grudek cellulitowych;
  • produktów zawierających antyoksydanty (np. pomidory), które zapobiegną procesom starzenia się skóry.

Warzywa

Dobrym wyborem będą brokuły i buraki, które zawierają mnóstwo mikroelementów, a jednocześnie są bardzo dietetyczne. Brokuły bogate są w kwas liponowy i witaminę C, a ich składniki mają zdolność do odbudowy kolagenu w skórze. W burakach poza likopenem znajdziemy witaminy A, C i E. Warzywa te doskonale usuwają toksyny, a także poprawiają krążenie. Posiłki warto wzbogacić kiełkami fasoli, w których znajdziemy witaminy A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez i cynk.

Owoce

Doskonałym źródłem minerałów mogą być także owoce, takie jak jabłka czy banany, które są obfite w potas, a banany dodatkowo w cynk. Pamiętajmy jednak, że owoce zawierają o wiele więcej cukrów niż warzywa. Dlatego najlepiej sięgać po nie w pierwszej połowie dnia, gdyż zawarte w nich cukry zostaną szybko rozłożone i nie wpłyną na wzrost wagi.

Woda i zielona herbata

Aby pozbyć się cellulitu powinniśmy pić duże ilości wody, dzięki której usuniemy nadmiar toksyn z organizmu. Z kolei zielona herbata oczyszcza z toksyn, pomaga usunąć nagromadzone komórki tłuszczowe, przyśpiesza metabolizm, a do tego stanowi źródło witamin (A, B, C, E, K i P), cynku oraz potasu.

Nie tylko dieta

Mimo, że zmiana nawyków żywieniowych jest podstawowym elementem walki z tą niedoskonałością, nie możemy zapominać o kremach na cellulit jak np. Vialise. W jego składzie znajduje się kofeina oraz ekstrakty z bluszczu, ruszczyka kolczastego, kasztanowca, bylicy boże drzewko i alg. Składniki te:

  • rozbijają komórki tłuszczowe (przyspieszają proces lipolizy);
  • usuwają toksyny (zapobiegają rozrostowi lipidów);
  • poprawiają krążenie (dzięki czemu pozbycie się toksyn i rozbitych komórek tłuszczowych będzie w ogóle możliwe).

Niezbędny jest także regularny ruch, szczególnie dla osób, które pracują w pozycji siedzącej lub stojącej. Doskonale sprawdzi się aerobik, bieganie, pływanie czy jazda na rowerze, jednak wystarczy nawet codzienny spacer, który pobudzi krążenie. Ćwiczenia na cellulit na udach i pośladkach, możemy wykonywać w domowym zaciszu lub w klubach fitness.

Pamiętajmy, że zdrowe posiłki mogą być smaczne, a jednocześnie wpływać korzystnie na nasz organizm. Wykluczyć należy głodówki i diety, które nie są zbilansowane i oparte o jeden składnik (monodiety). Najważniejsze to próbować wszystkich dostępnych metod, ponieważ nawet najlepsze sposoby na cellulit dadzą niewielkie efekty, gdy będą stosowane pojedynczo.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Marokański zabieg Hammam

    Do wykonania marokańskiego zabiegu pielęgnacyjnego Hammam, który odnawia nie tylko ciało, ale i umysł, niezbędne jest czarne mydło (oczyszcza), glinka (odżywia), jak i olej arganowy (nawilża). Dzięki żelowi pod prysznic, który zawiera te 3 składniki, możemy skorzystać z zalet zabiegu, we własnej łazience.

    Na czym polega zabieg Hammam?

    Słowo „Hammam” oznacza publiczną łaźnię, która pełni w Maroku ważną rolę. Mieszkańcy tego kraju, od wieków, poddają się w niej zabiegowi pielęgnacyjnemu, który odnawia nie tylko ciało, ale i umysł. Polega na oczyszczeniu, złuszczeniu, odżywieniu i nawilżeniu skóry.

    Do jego wykonania potrzebne jest:

    Czarne mydło (oczyszczenie).

    Oryginalne mydło Savon Noir wytwarzane jest w Maroko, tradycyjnymi metodami, z czarnych oliwek i oleju oliwnego.

    Więcej…  
  • Ból w szyi, plecach, krzyżu

    Wstając rano z łóżka, podnosząc ciężką torbę czy myjąc głowę w umywalce, nagle czujesz chrupnięcie i dosłownie zgina Cię w pół. Przyszywający ból nie pozwala swobodnie się wyprostować. Znasz to? Przeczytaj wskazówki dr n. med. Joanny Stodolnej-Tukendorf z FootMedica, która podpowiada, co robić, gdy zazgrzyta Ci
    w kręgosłupie.

    „Najczęściej ból występuje w szyi, plecach, krzyżu. Bywa również, że ból pojawia się w częściach odległych od kręgosłupa. Jest to tzw. ból promieniujący lub rzutowany. Pacjenci skarżą się na bolesność w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, pośladku, udzie, łydce.

    Więcej…  
  • Piękny uśmiech

    Monika StachowiczChcesz mieć piękny uśmiech? Wybieraj zielone produkty!

    Nasi praprzodkowie mieli mocne i silne zęby, nie tylko dlatego, że rozszarpywali nimi mięso, ale również częściej niż współczesny człowiek żywili się… roślinami i warzywami. Im bardziej zielone i chrupiące, tym zdrowsze dla zębów! Oto kilka przykładów.

    Jarmuż

    Jeśli chcesz rzadziej odwiedzać dentystę, postaw na zielone warzywa liściaste w diecie np. jarmuż. To jedno z najbardziej hipsterskich warzyw to obok szpinaku znakomite roślinne źródło m.in. kwasu foliowego i wapnia.

    Więcej…  
  • Zasady zdrowego odżywiania

    Ponad połowa Polaków utożsamia zdrowe odżywianie z jedzeniem świeżych owoców i warzyw oraz używaniem świeżych produktów* - wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie marki żywności funkcjonalnej Optima. Niewiele mniej osób ogranicza spożywanie żywności wysoko przetworzonej. W związku z Dniem Zdrowego Jedzenia i Gotowania zwracamy uwagę, że nie tylko spożywanie wąskiej grupy wybranych zdrowych produktów, ale zbilansowanie diety, stanowi klucz do sukcesu.

    Fundamenty zdrowej diety

    Więcej…  
  • Rokitnik zwyczajny - pospolity

    Właściwości rokitnika sprawiły, że od kilku lat staje się on coraz bardziej rozpoznawalny i popularny zarówno w suplementach, kulinariach, jak i w kosmetyce. Ta niepozorna roślina jest jedną z najbardziej wartościowych roślin na świecie i śmiało przoduje w szeregach popularnego zbioru żywności noszącej miano superfood.

    Rokitnik zwyczajny (pospolity) nazywany jest także rosyjskim ananasem, złotem Syberii, koralowcem lub cierniem morskim. 

    Występuje w Europie i Azji, aż po Chiny, najczęściej wzdłuż wybrzeży morskich. 

    Więcej…  
  • Ból w stawach

    Nasilający się jesienią ból stawów, dotyczy nie tylko osób starszych, które cierpią na reumatyzm, ale też młodszych, np. sportowców po kontuzjach. W walce z dolegliwościami stawowymi pomogą takie zioła i rośliny, stosowane w ajurwedzie, jak kadzidłowiec, kozieradka, ashwagandha, kurkuma, imbir czy czosnek.

    Pogoda, a stawy.

    Niekiedy deszcz zapowiada: świdrujący ból w łokciu, sztywność w kolanie czy wykręcanie stawów w palcach i nadgarstkach.

    Więcej…  
  • Proteza zębowa – jaką wybrać?

    Magdalena Szela SlowikWielu osobom proteza zębowa kojarzy się z podeszłym wiekiem. Zdarza się jednak, że już 40-latkowie borykają się z poważnymi brakami w uzębieniu, które wymagają uzupełnienia za pomocą protezy. Odpowiednio dobrana wpływa nie tylko na estetykę uśmiechu, ale i znacząco ułatwia życie. Na co warto zwrócić uwagę wybierając odpowiednią protezę zębową?

    Ubytki w uzębieniu to problem nie tylko estetyczny. Już brak jednego zęba sprzyja powstawaniu zmarszczek, a także wywołuje poczucie wstydu, które powstrzymuje nas przed uśmiechaniem się i zmniejsza naszą pewność siebie.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Choroba uchyłkowa

Choroba uchyłkowa polega na występowaniu w przewodzie pokarmowym nieprawidłowych, charakterystycznych zagłębień (uchyłków).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie