header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Czarna herbata

czarny kot

To nie czarna magia. Krótki przewodnik po czarnej herbacie

Pobudzająca i kojąca, codzienna i tajemnicza, elegancka i swojska – czarna herbata jest pełna przeciwieństw. To ją mamy na myśli mówiąc, że chcemy napić się „zwyczajnej” herbaty, a jednak daleko jej do bycia zwyczajną. Poznaj tajniki czarnej herbaty i poszczególnych jej odmian, a także dowiedz się, jak wydobyć z niej najwięcej smaku!

Choć zwyczaj picia herbaty narodził się na Wschodzie, gdzie króluje herbata zielona, to w naszej części świata najlepiej przyjęła się jej czarna odmiana. Powodów jest wiele - od prozaicznych (czarna herbata dużo dłużej utrzymuje smak i aromat, niż delikatniejsza zielona) po romantyczne - jej smak najlepiej komplementuje uwielbiane na Zachodzie słodkie i kremowe śniadania, desery oraz podwieczorki. Niezależnie od tego, czy nie wyobrażasz sobie poranka bez aromatycznego naparu, czy obowiązkowo popijasz obiad kubkiem herbaty, jedno jest pewne – zawsze znajdziesz ją w swojej kuchni. Czym więc kierować się, uzupełniając jej zapas? Jak odróżnić od siebie rozmaite rodzaje czarnej herbaty? Dowiedz się więcej od ekspertów Ahmad Tea London.

Wszystkie odcienie czerni

Choć czarna herbata pochodzi z tej samej rośliny, co zielona i biała, jej wygląd i smak ulegają zmianie dzięki procesowi utleniania. To wtedy liście zmieniają kolor na brązowawy, czarny lub nawet lekko niebieskawy. Napar, który z nich powstaje, ma zwykle ciepły, bursztynowy kolor, stąd w Chinach czarną herbatę nazywa się… czerwoną. Poszczególne jej rodzaje podzielić można ze względu na kraj i region ich pochodzenia, oraz – w przypadku mieszanek – z uwagi na rozmaite dodatki. Największą popularnością cieszą się herbaty pochodzące z Chin, Indii i Sri Lanki.

Yunnan

Dobrej jakości herbata Yunnan wyróżnia się delikatnym, słodkawym aromatem. Ta pochodząca z Chin odmiana potrafi zachwycić nutami czekolady i słodu. Pełna niuansów, świetnie nadaje się do picia bez dodatków. Region, z którego pochodzi, słynie z fermentowanej herbaty pu-erh, stąd i w herbacie Yunnan wyczuć można charakterystyczne dla tej odmiany ziemiste aromaty.

Darjeeling

Nazywana „szampanem wśród herbat”, ta pochodząca z Indii odmiana to jedna z najsłynniejszych herbat na świecie. Odpowiednio przyrządzona, herbata Darjeeling cieszy zmysły owocowymi i kwiatowymi nutami smakowymi, przyrównywanymi do aromatu deserowego wina. Jej smak zależy od pory zbioru - wiosenna będzie bardziej zielona, o roślinnym posmaku, a późniejsza będzie słodsza i owocowa. W przeciwieństwie do bardziej zdecydowanych w smaku odmian, herbata Darjeeling najlepiej smakuje bez jakichkolwiek dodatków.

Ceylon

Pochodząca ze Sri Lanki herbata cejlońska jest mocna i intensywna. W jej bogatym smaku poczuć można nutkę czekolady. Herbata Ceylon posiada charakterystyczne długie, wąskie i lekko poskręcane listki. Sri Lanka to mała wyspa, ale zróżnicowana pod względem terenu. Dzięki temu w tak małym regionie można wyhodować wiele różnych odmian herbaty. Klasyczna herbata cejlońska świetnie przyjmuje dodatki takie, jak mleko czy cukier, a także doskonale nadaje się do przyrządzania mrożonych herbat.

Assam

Herbata Assam ma piękny, jasny kolor i lekko słodowy smak. Ta indyjska odmiana bardzo często wykorzystywana jest w klasycznych mieszankach, takich jak herbata English Breakfast, gdyż idealnie nadaje się do codziennego spożycia. Ponieważ sama z siebie jest intensywna i rześka, lubi towarzystwo cukru i mleka – idealnie będzie wtedy pasować do słodkiego podwieczorku.

Jak zaparzyć idealną filiżankę herbaty?

Aby w pełni obudzić walory smakowe wybranej czarnej herbaty, wystarczy zastosować prostą regułę: jedna łyżeczka herbaty na kubek (230 ml) wody w temperaturze 95-100 stopni. Czas parzenia waha się od dwóch do sześciu minut, w zależności od gustu i upodobań. Przyjmuje się, że delikatne odmiany, takie jak Darjeeling, wymagają krótkiego parzenia. Niezależnie od pochodzenia, czarna herbata najlepiej smakuje z naczyń szklanych lub ceramicznych.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Aparat ortodontyczny po 40+

    Magdalena Szela SlowikCoraz więcej osób po 40 roku życia decyduje się na spełnienie swojego marzenia o pięknym uśmiechu. 30 lat temu założenie aparatu ortodontycznego nie było takie proste. Nawet jeśli braliśmy pod uwagę tego rodzaju leczenie, często nie mogliśmy sobie na nie pozwolić z uwagi na brak środków finansowych, czy dostępu do odpowiednich specjalistów.

    Więcej…  
  • Krzywe zęby - co robić

    Nierówne zęby to coś więcej niż tylko kwestia estetyki. Ma to wpływ na wiele innych aspektów m.in. zdrowotnych, z których możesz nie zdawać sobie sprawy! Stomatolog przypomina, dlaczego prosty zgryz jest tak istotny.

    Łatwiejsza higiena zębów

    Dokładna higiena jamy ustnej u osób z nieprawidłowym zgryzem to wyzwanie. Wady takie jak np. stłoczenia zębów powodują, że trudniej dotrzeć szczoteczką, a nawet nicią do zakamarków, usunąć resztki jedzenia i gromadzącą się na zębach płytkę nazębną.

    Więcej…  
  • Udar liczy się każda minuta

    Ze zdrowiem jest jak z biznesem, liczy się każda minuta. W wielu wypadkach tylko szybka reakcja i kompleksowe działania pozwalają po udarze mózgu wrócić do normalnego funkcjonowania. Dzięki temu wśród pacjentów po udarze nie brakuje osób, u których doszło do zupełnego ustąpienia objawów lub pozostały po nich minimalne ślady, możliwe do wykrycia praktycznie tylko w czasie badania neurologicznego. Ale w tym wypadku niezwykle ważne są leczenie i odpowiednia rehabilitacja.

    Więcej…  
  • Gdzie kupić dobre okulary?

    Ponad 70% badanych dokonuje zakupów okularów korekcyjnych w prywatnych salonach optycznych, jednak przeciwsłoneczne niestety nadal najchętniej kupujemy w supermarkecie. Więcej informacji o preferencjach zakupowych klientów przedstawia raport „Polak z wadą wzroku” *1. Jego wyniki komentuje Małgorzata Leszczyńska, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    U optyka-rzemieślnika najchętniej

    Więcej…  
  • Mięśniak wielkości pomarańczy

    W obecnych czasach w „sieci” można znaleźć odpowiedź na prawie każde pytanie. Sięganie po łatwo dostępne informacje spowodowane chęcią zebrania wiadomości o potencjalnej chorobie wynika głównie ze strachu lub wstydu związanego z wizytą u specjalisty czy też konieczności czekania na wizytę lekarską. Tak właśnie 15 % Polek za pierwszą pomoc uznaje internet*1. O co najczęściej pytają Polki na forach internetowych i czego nie wiedzą o mięśniakach macicy? Odpowiadamy wspólnie z ginekologiem dr hab. Sławomirem Woźniakiem, ekspertem portalu „Zdrowa ONA”.

    Więcej…  
  • Jesienno zimowa depresja

    Brak słońca, krótkie dni, do tego chłód i wiatr mogą być przyczyną depresji jesienno-zimowej. Aby poprawić sobie nastrój należy znaleźć czas na relaks, uprawiać sport, a także właściwie się odżywiać. Pomocne będą również preparaty homeopatyczne, których działanie i bezpieczeństwo, potwierdzono badaniami klinicznymi.

    Co pogarsza nasz nastrój podczas zimy?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Test Amslera

Test Amslera- służy do samodzielnego zdiagnozowania zwyrodnienia plamki żółtej. W celu przystąpienia do testu należy na gładkiej kartce papieru narysować kwadrat o bokach 10 cm i podzielić go na małe kwadraciki o bokach 5 milimetrów, a następnie narysować dużą, czarną kropkę w środku kwadratu.

Więcej…

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie