Herbaciane pancakes

Herbaciane pancakes

Herbata nie tylko do picia

Miłośnicy herbaty doceniają ten cudowny napar za wyjątkowy smak i aromat. Niewiele osób zna jej inne zastosowania. Herbata może być niezwykle smacznym, a czasem także niezastąpionym, dodatkiem w kuchni. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na dania wzbogacone liśćmi herbacianymi.

Do przygotowania aromatycznych dań potrzebna jest dobra jakościowo herbata. Aby dokonać odpowiedniego wyboru, warto przyjrzeć się jej pochodzeniu. Sri Lanka słynie z najczystszych plantacji na świecie. Wysokogórskie gatunki charakteryzują się czerwoną, szlachetną barwą i głębokim aromatem. Jeśli na opakowaniu herbaty znajdziemy znak cejlońskiego lwa, to możemy mieć pewność, że znajdujące się w środku liście są w 100% cejlońskiego pochodzenia.

Na śniadanie: herbaciane pancakes

Amerykańskie pancakes to pyszne, puszyste placuszki. Z dodatkiem aromatu herbacianego i owoców mogą być podane jako pożywne i pyszne śniadanie.

Składniki:

  • Szklanka mąki
  • Szklanka mleka 3,2%
  • Czubata łyżka herbaty Akbar Pure Ceylon
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • Czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła
  • Szczypta soli
  • Banan
  • Miód
  • Orzechy włoskie

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w rondelku z liśćmi herbacianymi. Przyrządzamy w ten sposób intensywny napar. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sól, jajko, mleko i masło dokładnie łączymy. Ostawiamy na 15 minut. Smażymy na suchej patelni z każdej strony. Banana kroimy w plasterki i układamy na usmażonych plackach. Posypujemy rozgniecionymi orzechami i polewamy miodem.

Na obiad: indyjski ryż

Niewiele osób wie, że ryż można ugotować w herbacie. Nabiera wtedy nie tylko pięknego koloru, ale również wyjątkowego smaku, który idealnie pasuje do dań kuchni indyjskiej i tajskiej.

Składniki:

  • Torebka ryżu basmati
  • 2 torebki herbaty Akbar Pure Ceylon
  • Groszek cukrowy
  • Czerwona i żółta papryka
  • Cukinia
  • Pieczarki
  • Oliwa
  • Sezam
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu w wodzie z herbatą i odrobiną soli. Na oliwie podsmażamy pokrojone warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ryż łączymy z warzywami i przed podaniem posypujemy ziarnami sezamu.

Na deser: lody herbaciane

Pyszne lody o smaku herbaty. Łatwe w przygotowaniu nawet, jeśli nie posiadamy maszynki do lodów.

Składniki:

  • Szklanka mleka 3,2%
  • Szklanka śmietanki 30%
  • 2 czubate łyżki liści herbacianych Akbar Pure Ceylon
  • ½ laski wanilii
  • Łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 Łyżki cukru

Przygotowanie:

Wanilię przekrawamy na pół i wyciągamy z niej nasionka. Zarówno nasiona jak i laskę dodajemy do mleka i gotujemy razem z herbatą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietankę ubijamy z aromatem waniliowym. Ostudzone mleko stopniowo dodajemy do ubitej śmietanki przez sitko, cały czas mieszając. Gotową masę przekładamy do szklanego pojemnika i wkładamy na kilka godzin do zamrażalki. Co godzinę wyjmujemy i mieszamy zawartość.

Smacznego!