header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Coś słodkiego, krem sezamowy

Jasmeen krem sezamowy

Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego.

Niestety większość z nas sięga wtedy po najpopularniejsze słodkie przekąski, które w swoim składzie mają przede wszystkim cukier, przez co ich nadmiar może powodować różne powikłania zdrowotne. Najwyższa pora zmienić przyzwyczajenia i spróbować naturalnego, ale słodkiego przysmaku, czyli kremu sezamowego!

Pasta tahini przygotowywana jest z uprażonych nasion sezamu, które są skarbnicą wapnia, a także bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz fitosteroli, czyli substancji, które dbają o prawidłową pracę serca. W polskiej kuchni orientalny krem sezamowy nie jest jeszcze bardzo popularny, dlatego warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów na jego wykorzystanie.

Naleśniki z tahiną

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Tahina marki Jasmeen
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich

Przygotuj ciasto naleśnikowe - zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Przed podaniem posmaruj tahiną, posyp orzechami i złóż w trójkąty

Tahina jako dip

  • Wafle ryżowe
  • Ulubione owoce
  • Tahina marki Jasmeen
  • Miód

W miseczce wymieszaj krem sezamowy z odrobiną miodu. Połamane wafle ryżowe lub umyte i pokrojone owoce „zamaczaj” w przygotowanym dipie.

Sezamowe muffiny

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 150 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek pasty Tahina marki Jasmeen
  • Sypki sezam do ozdoby

Masło i cukier utrzyj mikserem na gładką masę, w trakcie miksowania dodawaj pojedynczo jajka. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszaj do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Wkładaj po jednej łyżce do foremek na muffiny, następnie połóż łyżeczkę pasty sezamowej i przykryj kolejną łyżką ciasta. Na koniec posyp ziarnami sezamu. Piecz około 25 min w temperaturze 160 stopni.

Tarta z owocami

  • 3 banany
  • 250 gram herbatników
  • 50 gram miękkiego masła
  • 1 opakowanie pasty Tahina marki Jasmeen

Rozdrobnij herbatniki i połącz z masłem. Przygotowane ciasto przełóż do formy na tartę ( ok. 24 Ø), dokładnie dociskając. Schowaj do lodówki na 4 godziny. Następnie posmaruj pastą sezamową i ułóż pokrojone w plasterki banany.

Tahina w roli głównej

  • 200 gram Tahiny marki Jasmeen
  • 4 łyżki miodu
  • Ziarna słonecznika do ozdoby

Ucieraj tahinę z miodem do całkowitego połączenia. Jeśli otrzymana chałwa będzie za mało słodka dodaj trochę miodu. Następnie przełóż do pojemnika, posyp ziarnami słonecznika i schowaj do lodówki. Po kilku godzinach chałwa będzie gotowa.

Smacznego !

 

Majówka to idealny czas na odpoczynek połączony ze spotkaniami towarzyskimi lub piknikami rodzinnymi. Spędzanie czasu na powietrzu utrudnia jednak przygotowywanie tradycyjnych potraw, dlatego warto pomyśleć o finger foods, czyli sycących i smacznych przekąskach, które je się za pomocą rąk. Ich przyrządzenie jest proste i nie zajmuje wiele czasu, więc można zabrać ze sobą wszystkie składniki i zrobić je na miejscu.

Zapewne dobrze wiesz, jak przygotować tradycyjne koreczki albo mini wrapy z kurczakiem, dlatego warto, abyś do swojego majówkowego menu wprowadził coś nowego, na przykład smaki orientu. Koniecznie wypróbuj je podczas tegorocznych pikników!

Mini kanapeczki – wybór smaków

  • 3 bagietki
  • Pasta Baba Ghanoush marki Jasmeen
  • Musabaha marki Jasmeen
  • Sezamella czekoladowa lub waniliowa marki Jasmeen

Przed wyjściem pasty przełóż do plastikowych pojemników. Dzięki temu podczas pikniku każdy będzie mógł „zamoczyć” w wybranym przez siebie smaku kromki bagietki.

Pieczone warzywa z dipem

  • 2 cukinie
  • 4 ziemniaki
  • 2 papryki
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • Szczypta majeranku, sól i pieprz do smaku
  • Pasta harissa marki Jasmeen

Przed wyjściem na piknik pokrój warzywa w plasterki, zaś cebulę posiekaj w pióra. W misce połącz oliwę z przyprawami, następnie dodaj warzywa i wymieszaj. Wszystko rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 25 min. Gotowe warzywa przełóż do pojemnika. Zabierz także dip, np. ostrą pastę harissa, z którą podasz warzywa.

Słodkie koreczki

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 0,5 szklanki oleju
  • ¾ szklanki mąki
  • 3 łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Sezamella czekoladowa marki Jasmeen

Przygotuj ciasto naleśnikowe- zmiksuj jajka, mleko, mąkę, wodę gazowaną, olej, cukier i sól na jednolitą masę. Następnie usmaż cienkie naleśniki. Gdy wystygną wysmaruj każdy czekoladową Sezamellą i złóż w trójkąty. Przed wyjściem poukładaj naleśniki w pojemniku i zabierz na piknik. W ten sposób każdy może sobie wziąć swojego i rozkoszować się jego smakiem.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Światowy Dzień Mycia Rąk

    Magdalena Szela SlowikŚwiatowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami. Z tej okazji ekspert akcji „Nie musi ci to przeszkadzać”, stomatolog Magdalena Szela-Słowik, przypomina kilka ważnych zasad związanych z odpowiednią higieną dłoni.

    Więcej…  
  • Migotanie przedsionków

    Zbigniew KalarusKażdego dnia u wielu naszych pacjentów rozpoznajemy różne rodzaje arytmii. Wśród nich migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF), uznawane za jeden z najpowszechniejszych i najgroźniejszych w skutkach rodzajów zaburzeń rytmu serca. AF występuje u 2-4% społeczeństwa, w tym nawet wśród 10% osób po 70 roku życia - migotanie przedsionków to powszechny problem naszych rodziców i dziadków, poważny problem społeczny – mówi prof. Zbigniew Kalarus, Kierownik Katedry Kardiologii, Wrodzonych Wad Serca i Elektroterapii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

    Więcej…  
  • Polak z wadą wzroku

    Według wyników najnowszego raportu „Polak z wadą wzroku” *1, aż 91 proc. badanych deklarujących problemy z widzeniem stosuje jedną z dostępnych współcześnie metod korekcji wzroku, z czego 93 proc. uczestników badania wskazało na okulary. W jakich sytuacjach Polacy ich używają, a kiedy z nich rezygnują (np. dla własnej wygody)? Aż 92 proc. respondentów wskazało, że najczęściej sięga po nie podczas korzystania z komputera.

    Więcej…  
  • Zaćma metody leczenia

    Walka z zaćmą, czyli jedną z najczęściej występujących i operowanych chorób oczu na świecie toczy się dziś bardzo zacięcie. Przyczyn jej występowania jest wiele, podobnie jak grup osób, które mogą być chorobą zagrożone. Wśród tych, którzy najczęściej doświadczają zaćmy znajdują się jednak osoby starsze, po 50 roku życia, u których naturalne procesy starzenia się organizmu mogą przyspieszać rozwój choroby i prowadzić do stadium choroby wymagającego natychmiastowej interwencji chirurgicznej. W samej Polsce na zaćmę może cierpieć dziś nawet milion osób, przy czym wielu z nich nie jest do końca świadomych istnienia choroby – jej powolny rozwój może trwać nawet kilka lat, bez większych objawów.

    Więcej…  
  • Zawał - podstawowe informacje

    Od lat polską kardiologię interwencyjną stawia się za wzór w medycynie europejskiej i światowej. Mamy wspaniałe sukcesy w leczeniu zawałów. Skąd więc pesymistyczne prognozy, mówiące o tym, że w ciągu pierwszego roku od zawału w Polsce umrze co piąty pacjent? *1

    Rzeczywiście, mimo znaczącego postępu naukowo-technologicznego w medycynie, choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym: miażdżyca, choroba niedokrwienna i niewydolność serca od lat stanowią pierwszą przyczynę zgonów w Polsce.

    Więcej…  
  • Cukrzyca

    Dorota Zozulinska

    Wśród Polaków rośnie liczba zachorowań na cukrzycę, pomimo to chorzy wciąż nie mają dostępu do nowych opcji terapeutycznych, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. O tym, co z tego powodu tracą pacjenci, a jak mogłoby zmienić się ich życie dzięki innowacyjnym lekom oraz oczekiwaniu na nowe opcje terapeutyczne lekarzy i pacjentów opowiada Prof. Dorota Zozulińska – Ziółkiewicz, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Oddziału Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.

    Więcej…  
  • Afta jak leczyć

    Nie zawsze mają wyraźną przyczynę, ale sprzyja im m.in. spadek odporności, niedobór witamin, stres, a nawet antybiotykoterapia czy predyspozycje rodzinne. Afty - choć to na ogół łagodne i drobne zmiany w jamie ustnej - potrafią uprzykrzyć życie i wywołać intensywny, dokuczliwy ból. Jak się ich pozbyć?

    Czym jest afta?

    Czym są afty? - Afty to niewielkie, bolesne owrzodzenia występujące pojedynczo lub grupami na błonie śluzowej jamy ustnej m.in. wewnętrznej stronie policzka, warg, a nawet języka. Wyglądem przypominają nadżerki pokryte białym nalotem i otoczone rumieniowatym, zapalnym obrzeżem.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba Leśniewskiego

Choroba Leśniewskiego – Crohna to przewlekłą choroba układu pokarmowego , która prowadzi do bliznowacenia ścian jelita. Choroba może przebiegać przez długo czas bezobjawowo.

Więcej…

Spirometria

Spirometria – jest to badanie służące ocenie wydolności oddechowej. W trakcie jego trwania możliwe jest wykonanie próby farmakologicznej, istotnej przy doborze leków na astmę.

Więcej…

Scyntygrafia

Scyntygrafia – jest to badanie bazujące na promieniowaniu gamma, służące do obrazowania narządów i do oceny ich funkcji (jak np. przepływu krwi przez dany narząd).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie