Seniorki w Masłońskim

Natalinki
Warsztaty rękodzieła u „Natalinek”. Czwartkowe popołudnie, 16 marca br., należało do wielbicielek robótek ręcznych.
W budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskim, Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju, zorganizował świąteczne warsztaty rękodzieła dla dorosłych. 
Panie przygotowywały bibułowe kwiaty do wykorzystania w dekoracjach wielkanocnych, głównie do zdobienia palm świątecznych. W miłej atmosferze, z barwnej bibuły, powstawały krokusy, drobne kwiatuszki kwitnącej wiśni, piwonie oraz inne kwiatowe zwiastuny wiosny, które ozdobią domy uczestniczek warsztatów nadając im świątecznego charakteru.
Wiosenne gotowanie. Pierwszy dzień wiosny, 21 marca, upłynął miłośnikom gotowania na zgłębianiu tajników przygotowywania smacznych dań. Gminny Ośrodek Kultury im. Janusza Gniatkowskiego w Poraju już po raz 34. zorganizował warsztaty kulinarne, które tym razem odbyły się w Budynku Wielofunkcyjnym w Masłońskiem, a gospodyniami i instruktorkami kulinarnego spotkania były panie z Klubu „Natalinki”.
Uczestnicy warsztatów, wśród których nie zabrakło ich inicjatorki, sekretarz Gminy Poraj Marii Magdaleny Gurbały, przygotowywali roladę „niespodziankę” z serem i szpinakiem, sałatkę o wdzięcznej nazwie „Śledź pod pierzynką” oraz „deptane” kluski, których smak niejedna z uczestniczek pamiętała z dzieciństwa. Po takich rarytasach nie mogło oczywiście zabraknąć słodkiego deseru przygotowanego przez uczestników warsztatów - tym razem były to ciasteczka Natalinek.
 
Przepisy na potrawy przygotowane podczas wiosennych warsztatów kulinarnych:
Rolada niespodzianka
1 kg mięsa mielonego
15 dkg żółtego sera w plastrach
15 dkg szynki w plastrach
30 dkg boczku wędzonego
1 paczka szpinaku świeżego
2 jaja
cebula
sól, pieprz, wegeta
Mięso doprawić solą, pieprzem i wegetą, dodać cebulę i jajka. Wyrobione mięso rozwałkować na folii aluminiowej, rozłożyć szynkę, ser i szpinak. Zwinąć roladę. Obłożyć plastrami boczku. Zawinąć roladę w folię, piec 30 min. w temp. 200º C. Rozwijamy folię i pieczemy jeszcze 30 min. w temp. 180º C.
 
Kluski deptane
1 kg ziemniaków
60 dkg mąki pszennej
30 dkg boczku
cebula
Obrane ziemniaki gotować w osolonej wodzie, ugnieść lekko w garnku nie odlewając wody, wsypać mąkę i prażyć z ziemniakami. Wyjmować kluski łyżką na talerz i okrasić boczkiem z cebulą.
 
Ciasteczka Natalinek
60 dkg mąki
40 dkg masła
8 żółtek
20 dkg cukru pudru
proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, przyprawa do piernika.
Zarobić kruche ciasto, rozwałkować, foremkami wyciąć ciastka.
Piec w tem. 180º około 12 min.
 
Sałatka "Śledź pod pierzynką"
3 płaty śledziowe
3 duże ziemniaki
3 duże marchewki
2 średnie buraki
3 ogórki kiszone
1 pora
1 duże jabłko
1 duża cebula
3 jajka
majonez, musztarda, sól, pieprz.
Ziemniaki, marchew i buraki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
W salaterce układać warstwami:
- śledzie pokrojone, posypane pieprzem, posmarować musztardą,
- cebulę posiekaną w kostkę,
- buraki starte na dużych oczkach i posiekane ogórki, posmarować majonezem,
- ziemniaki starte na dużych oczkach, posmarować majonezem,
- marchew startą na dużych oczkach, posmarować majonezem,
- posiekany por i jabłko, posmarować majonezem,
- bardzo drobno posiekane jajka, posmarować majonezem.
W trakcie układania warstw warzywa przyprawiać solą i pieprzem.
Przed podaniem sałatka powinna kilka godzin postać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego!