Orzechy, sezam, dynia, awokado – z nich teraz robi się olej

Olej słonecznikowy czy rzepakowy dawno przestał być czymś nadzwyczajnym. Teraz modne i zdrowsze są te zrobione z orzechów, winogron, sezamu, awokado, ostropestu, pestek dyni, moreli czy nasion pietruszki – a zestaw ten ciągle się powiększa. I nie chodzi wyłącznie o lepszy smak, ale przede wszystkim o wartości odżywcze.

Olej ze względu na zawartość kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych od zawsze był ważnym składnikiem codziennej diety, a wyeliminowanie go z niej oznacza nowe problemy ze zdrowiem i pogłębieniem już tych istniejących. Jego skład pomaga bowiem w walce z nadmiarem złego cholesterolu i wzmacnianiu odporności – omega 3, 6, 9. Warto więc sięgać po olej w przygotowywaniu codziennych potraw.

Okazuje się również, że olej, szczególnie ten z roślin egzotycznych, może pomóc w walce z wieloma innymi dolegliwościami, a przy okazji nada jedzeniu ciekawy smak. Problemy z krążeniem pomoże pokonać olej arganowy, na wątrobę olej z ostropestu, a na zbędne kilogramy i cholesterol olej kokosowy. Na ogólne wzmocnienie organizmu najlepsze okazać się mogą oleje z pestek dynii, pestek moreli, sezamu, awokado czy nasion pietruszki.

Senior Josef