Restaurant Week

Menu B deser Jan Olbracht

Ruszyły rezerwacje na Restaurant Week

Wraz z powrotem życia restauracyjnego, startuje także największe w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa dwa tygodnie od 17 do 30 czerwca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł.

Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Życie towarzyskie, na którym oparte są więzi międzyludzkie, jest bowiem podstawą zdrowego społeczeństwa. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości *1 dowiedzieliśmy się, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80 % z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.

Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji. - Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! - mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.

W Festiwalu weźmie udział ponad 300 najlepszych restauracji m.in.: z Krakowa, Trójmiasta, Wrocławia, Warszawy, Poznania, Łodzi, Szczecina, Białegostoku, Rzeszowa oraz regionów Silesii, Lubelskiego i Podhala. Wśród nich m.in. znane festiwalowym gościom warszawskie Chianti, WuWu, Pańska 85, Komu Komu, czy Meltemi, a także debiutanci jak: Przyjemność Warszawska, Syreni Śpiew, Koneser czy Zielnik. Wśród festiwalowych restauracji znalazły się także m.in. trójmiejskie Crudo, Punkt Gdynia i Szafarnia 10, katowickie ISTO, wrocławskie Alyki, poznańskie Na Mieście Restaurant by Body Chief, Obfitość Smaku i Wina, łódzkie Quale i Ristorante Mare e Monti, szczecińskie Va Banque i Niebo - Wine Bar Cafe, toruński Filmar, a także krakowskie Sticky Fingers czy Del Papa.

Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.

Jako podziękowanie dla wszystkim uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.

Płacąc BLIKiem za rezerwację na Restaurant Week między 12 - 29 czerwca, pierwsze 10.000 osób, którzy dokonają rezerwacji otrzyma 10 złotych zniżki na swoją rezerwację festiwalową.

Goście będą mogli spróbować zarówno dań kuchni polskiej, jak i wielu kuchni świata. W ofercie festiwalowej dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować online na stronie festiwalu www.RestaurantWeek.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.

Ponieważ bezpieczeństwo Gości jest dla organizatorów priorytetem, wszystkie uczestniczące w festiwalu restauracje podpisały Kartę Higieny zgodną z oficjalnymi i aktualnymi wytycznymi sanitarnymi i zobowiązały się stosować do jej zaleceń.  

Restaurant Week to także tradycyjnie konkursy. W festiwalowym konkursie fotograficznym Goście mogą wygrać codziennie podwójną rezerwację na Festiwal, a także nagrody główne: Kulinarny Weekend (kolacja i nocleg) w Sheraton Warszawa by Chef Marcin Sasin i w ART HOTEL 4* WROCŁAW by Chef Grzegorz Pomietło. Natomiast w konkursie recenzenckim do wygrania 2-osobowa rezerwacja na najbliższy festiwal sztuki restauracyjnej Fine Dining Week. Konkursowe instrukcje czekać będą na Gości przy wszystkich festiwalowych stolikach.