Przepis na sałatkę z dynią i jarmużem

Salatka z dynia jarmuzem i serem

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Składniki:

150 g Jarmużu marki Eisberg

mała dynia

30 g pestek dyni

100 g sera feta

30 g żurawiny

Dressing:

łyżeczka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połówki cytryny

sól

pieprz

szczypta cynamonu

szczypta słodkiej papryki

 

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.