Przepis na tarte z białą kaszanką

Tarta z biala kaszanka

Kaszanka w oryginalnym wydaniu: wyśmienita tarta z białą kaszanką i jabłkami

W sezonie grillowym kaszanka pojawia się na ruszcie prawie tak często jak kiełbasa. Nic dziwnego – jest prosta w przygotowaniu i smaczna. Jednak, jeśli już trochę Ci się znudziła pieczona w tradycyjnej formie, wypróbuj nasz nowy przepis i podaj kaszankę bardziej nietypowo. Sprawdź, czy pyszna tarta z białą kaszanką i jabłkami przypadnie Ci do gustu.

Wprawdzie biała kaszanka nie jest tak popularna jak czarna, ale równie smaczna. To wersja z dużą ilością kaszy, która świetnie smakuje na grillu, podsmażona na patelni z cebulką czy też po prostu na gorąco z wody. Jeśli nie masz pomysłu na obiad lub kolację, możesz przygotować z niej danie dla całej rodziny, np. tartę. Kruchy spód, aromatyczne nadzienie z kaszanki z dodatkiem kwaskowatych jabłek, smakuje naprawdę wyśmienicie. – Aby przygotowanie potrawy zakończyło się sukcesem, warto wybrać kaszankę dobrej jakości. Zwróćmy uwagę na producenta i jakość składników, użytych do jej wytworzenia. A także na barwę, zapach i teksturę – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Tarta z białą kaszanką i jabłkami

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Poziom trudności: średnie

Składniki:

  • 200 g białej kaszanki ZM Pekpol
  • 1 opakowanie słonego ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • świeży majeranek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszankę kroimy w plasterki. Ciasto rozmrażamy, wykładamy nim formę do pieczenia, obciążamy (np. suszoną fasolą) i pieczemy przez 15 minut w 200 ˚C. Jabłka obieramy wycinamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Na podpieczonym spodzie układamy plastry cebuli, na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypujemy połową świeżego majeranku i zapiekamy kolejne 15 minut w temp 200 ˚C. Po wyciągnięciu posypujemy świeżym majerankiem.

Smacznego!