Przepis na kawę mrożoną

kawa mrozona

Kawy mrożone idealne na lato. Kochasz kawę i pijesz ją przez okrągły rok, każdego dnia? Nic dziwnego! Ten pyszny napój pobudza, dodaje energii i poprawia nastrój. Jest przyjemnym rytuałem, sposobem na przerwę w pracy czy na spędzanie czasu z przyjaciółmi.

W lecie, gdy wysoka temperatura za oknem jest wyraźnie odczuwalna, często najbardziej preferowaną wersją jest kawa mrożona, orzeźwiająca, z kostkami lodu. Wybierz swoją ulubioną spośród przepisów, które przygotował Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk.

Frappe w stylu greckim, kawa blendowana z kostkami lodu jak z amerykańskiej kawiarni czy włoski klasyk – z dodatkiem lodów waniliowych? Kawę mrożoną pije się w różnych częściach świata na wiele sposobów – często mogą one zaskakiwać formą podania i składnikami. Wystarczy odpowiednio je połączyć i wykonać kilka tricków, a uzyskamy efekt jak z najlepszej kawiarni. Ale pamiętajmy – co zawsze podkreśla Mistrz Polski Baristów – Marcin Rusnarczyk, że „podstawą każdej kawy jest dobrze zaparzone espresso”.

Niezależnie od tego, na jaką wersję kawy się zdecydujemy, napój, który otrzymujemy ma spełniać trzy zadania – pobudzać, orzeźwiać i oczywiście odpowiadać naszym gustom.

POMYSŁY NA KAWĘ MROŻONĄ AUTORSTWA MISTRZA POLSKI BARISTÓW – MARCINA RUSNARCZYKA, AMBASADORA MARKI NIVONA.

 

MROŻONA KAWA Z TONIKIEM NA PATYCZKACH

CZYLI SORBET TONICPRESSO ZE ŚWIEŻYMI OWOCAMI

Pierwsza propozycja od baristy to niekonwencjonalny, ale prosty w wykonaniu pomysł, którego efekt z pewnością zaskoczy niejednego kawosza. Odpowiedni dobór składników tej kawy pozwala zamrozić je na patykach, dzięki czemu powstanie oryginalne i orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu! Z pomocą ekspresu Nivona CafeRomatica 789 przygotujesz tonicpresso o wybranej przez siebie mocy. Gdy znajdziesz już swoją idealną wersję kawy – o wymarzonych przez siebie proporcjach – ekspres z łatwością ją „zapamięta” dzięki funkcji Moja Kawa. Do tego jej przygotowanie na pewno nie zakłóci Twojego spokoju, bo ten model posiada wyjątkowo cichy młynek. Poznaj przepis gwarantujący natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień!

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 1 espresso 40 ml
  • Świeże owoce – np. maliny, borówki
  • Kilka listków mięty
  • 2-3 kostki lodu

 

 

Wykonanie:

Połącz ze sobą tonic i espresso. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.

 

CHIA Z KAWĄ, MLEKIEM MIGDAŁOWYM, MIODEM I MUSEM

Druga propozycja na mrożoną kawę znajdzie swoich zwolenników wśród kawoszy, którzy dbają o właściwe odżywianie. Nasiona chia zawierają cenne składniki mineralne: żelazo, magnez, cynk, fosfor, a także wapń i witaminy E, B1, B3. Do tego w przepisie znajduje się niskokaloryczne mleko migdałowe, miód, który zawsze warto wybrać zamiast białego cukru, oraz owocowe musy. Pozostaje już tylko zaparzenie kawy, o mocy i aromacie wybranym dzięki systemowi Aroma Balance.                                          Ekspres Nivona CafeRomatica 960 umożliwia spersonalizowanie aż 9 receptur kawowych, co w połączeniu z 9 gotowymi przepisami pozwala wybrać spośród aż 18 wariantów. Model ten posiada wyjątkowo cichy młynek i zintegrowany interfejs Bluetooth umożliwiający korzystanie z aplikacji NivonaApp. A to wszystko zamknięte w niezwykle nowoczesnym designie z dużym, ułatwiającym obsługę 5-calowym ekranem dotykowym. Teraz pozostaje już tylko cieszyć się owocowo-kawowym orzeźwieniem!

 

Składniki:

  • 2 łyżki ziaren chia
  • 70 ml mleka migdałowego
  • Espresso 40 ml
  • Łyżka miodu
  • 50 g zmiksowanych malin
  • 50 g zmiksowanego świeżego mango

 

Wykonanie:

Do pękatej szklanki lub słoika wsyp nasiona chia, wlej mleko, miód i przestudzone espresso. Pozostaw na kilka godzin. Następnie wylej na wierzch warstwę zmiksowanego mango i malin. Na wierzchu połóż 2 – 3 świeże maliny i 2 listki mięty.