Deser Damiana Kordasa

Damian Kordas

Brownie ze słonym karmelem

Kremowy ser jako jeden ze składników... deseru? Tak! Dla Damiana Kordasa, laureata popularnego kulinarnego show – nie ma rzeczy niemożliwych. W ramach cyklu #PyszneInspiracje, Damian wspólnie z Hochland przygotował wyjątkowy przepis na oryginalne brownie ze słonym karmelem i serem śmietankowym, tworząc niebanalną przekąskę – idealną na chwilę słodkiego zapomnienia!

Rozpływające się w ustach, czekoladowe brownie to klasyka amerykańskich deserów, która podbiła serca i podniebienia miłośników słodkości na całym świecie. Damian Kordas, autor książek, vloger i uczestnika kulinarnego show, recepturę autorskiego brownie wzbogacił o... kremowy ser śmietankowy Hochland! W ten sposób, w ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland, powstało jedyne w swoim rodzaju brownie ze słonym karmelem i śmietankową nutą. Ten wyjątkowy deser o intensywnym, słodko-słonym smaku i aksamitnej konsystencji, będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty, - zawsze wtedy, gdy będziemy mieć ochotę na chwilę słodkiej przyjemności!

BROWNIE ZE SŁONYM KARMELEM

Składniki:

Ciasto

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 175g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g mąki pszennej
  • 275 g mleka 3,2%
  • 6 jajek
  • 100 g orzechów laskowych

Sos

  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • pół opakowania sera kremowego w bloczku Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • płatki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć.
  2. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor.
  3. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna zgęstnieć delikatnie.
  4. Do ciasta dodaj teraz porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy.
  5. Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45-50 minut ( sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem.
  7. Teraz przygotuj sos: Do garnka lub patelni wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. UWAGA: nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem.
  8. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy Hochland i wymieszaj aż się cały rozpuści.
  9. Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.