arrow Wróć
search
Wyszukaj

Herbata z prądem

21.12.2018

Herbaciane mojito 1

Niegrzeczna herbata. Nietypowe drinki z alkoholem

Z czym kojarzy ci się herbata? Z eleganckim podwieczorkiem i kawałkiem ciasta? Z malinowym syropem na przeziębienie? A może z lekarstwem na kaca? Czas otworzyć się na imprezową stronę herbaty. Przekonaj się, jak smakują wysokoprocentowe drinki na bazie tego szlachetnego napoju, i zaproś herbatkę na prywatkę!

Herbata jest drugim w kolejności najczęściej pitym napojem na świecie. Nic więc dziwnego, że jej wpływ wykracza daleko poza tradycyjne zastosowania i receptury. Jeśli pragniesz zaskoczyć swoich gości oryginalnymi drinkami, zamiast polować na egzotyczne składniki, wykorzystaj głębię aromatu herbaty!

Londyńska mgła z czarną herbatą

Londynska mglaGdzie lepiej zacząć swoją przygodę z niegrzeczną herbatą, niż w klimatycznym Londynie? Ten herbaciany drink bazuje na uwielbianym przez Brytyjczyków (i nie tylko) smaku tzw. bawarki, czyli herbaty z mlekiem. Oryginalności dodaje mu nie tylko porcja aromatycznego burbonu, ale i sama herbata – rzadko łączona z mlekiem odmiana Earl Grey. Taki drink zaskoczy twoich gości nie tylko niecodziennym smakiem, ale i tajemniczym wyglądem.

Składniki:

  • Torebka herbaty Earl Grey od Ahmad Tea London
  • Pół szklanki mleka pełnotłustego/kokosowego/migdałowego
  • 30ml burbonu
  • Lód

Przygotowanie:

  • Zaparz herbatę w połowie szklanki wrzącej wody. Pozwól esencji parzyć się przez 5 minut, następnie odstaw do schłodzenia.
  • Dodaj schłodzone mleko. Aby „mgła” była gęsta, wybierz odpowiednio tłuste mleko krowie lub napój roślinny na bazie kokosa lub migdałów. Pamiętaj, żeby zachować proporcje 1:1 między mlekiem a herbatą.
  • Esencję oraz mleko wymieszaj w wysokiej szklance, dodając kilka kostek lodu.
  • Na koniec wlej do szklanki kieliszek burbonu. Smacznego!

Marokańskie mojito z zieloną herbatą

Połączenie orzeźwiającej mięty i słodkiej herbaty to… esencja Maroka. Jeśli chcesz jeszcze lepiej wpisać się w marokański klimat, obudź w sobie śródziemnomorską gościnność i powitaj swoich gości pełnym dzbankiem pachnącego napoju. Przedstawiamy połączenie tradycyjnej miętowej herbaty z jej niegrzecznym kuzynem – rumowym mojito. Jeśli chcesz, aby twój drink nabrał jeszcze więcej charakteru, użyj herbaty Gunpowder o nietypowym, wytrawnym aromacie.

Składniki:

  • Herbata zielona liściasta (np. Gunpowder lub Green Tea Pure od Ahmad Tea London) – ok. 4 łyżeczek
  • krzaczek świeżej mięty
  • 4-5 łyżek soku z limonki + dodatkowa do dekoracji
  • 8 łyżek cukru trzcinowego
  • 200ml rumu
  • Lód

Przygotowanie:

  • Zalej liście herbaty dwiema szklankami gorącej wody i pozwól im się zaparzyć przez ok. 5 minut. Esencję przelej przez sitko i odstaw do schłodzenia.
  • W pojemnym dzbanku umieść liście mięty, cukier i sok z limonki. Dokładnie je wymieszaj, aż liście mięty lekko się zagniotą i uwolnią swój aromat.
  • Do dzbanka dodaj lód, następnie wlej rum oraz schłodzoną herbatę.
  • Udekoruj listkami mięty i ćwiartkami limonki. Smacznego!
Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
star star star star star