arrow Wróć
search
Wyszukaj

Świąteczne kompoty owocowe

20.12.2018

Kompot wisniowy w sloiku

Doskonała alternatywa dla kupnych napojów

 

Do Świąt została jeszcze chwila, jednak już teraz warto przygotować potrawy, które bez uszczerbku na smaku wytrzymają do samej Wigilii. Jedną z nich jest często niedoceniany kompot, zastępowany na stołach przez soki czy inne napoje. Podany na ciepło, z dodatkiem aromatycznych przypraw, wprowadzi nas w świąteczny nastrój i rozgrzeje zmarzniętych, przybyłych z daleka gości.

Gotując kompot warto poeksperymentować ze smakami, gdyż do jego przygotowania możemy wykorzystać dowolne owoce. Jeśli nie zamroziliśmy sezonowych smakołyków, warto skorzystać z tych z puszki. Eksperci marki Sandra przygotowali przepisy na trzy różne kompoty.

Kompot wiśniowy

Kompot będzie miał lekko kwaśny smak, jeśli dodamy do niego więcej cytryny. Będzie to idealny napój dla osób, które nie przepadają za słodkimi napojami.

Składniki:

  • Wiśnie drylowane marki Sandra
  • 1,5 l wody
  • Sok z 2 cytryn
  • Cukier – do smaku
  • Opcjonalnie laska wanilii

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wiśnie z zalewą. Zaczynamy gotować. Dodajemy powoli sok z cytryn, cały czas próbując czy kompot jest wystarczająco kwaśny. Dodajemy cukru do smaku. Jeśli lubimy waniliowy posmak w napojach to do gotującego się kompotu dodajmy ziarenka z laski wanilii. Gorący kompot zamykamy w słoikach i przekręcamy do góry dnem, aby słoik się zawekował.

Kompot jabłkowo-gruszkowy

Delikatny i słodki w smaku. Dodatek korzennych przypraw skutecznie nas rozgrzeje.

Składniki:

  • Gruszki z puszki marki Sandra
  • 1,5 l wody
  • 3-4 jabłka
  • Cynamon
  • Kilka goździków
  • Cukier do smaku

Przygotowanie:

Gruszki z zalewą podgrzewamy w garnku z wodą. Dodajemy pokrojone i pozbawione gniazd nasiennych jabłka, goździki i cynamon. Dosładzamy do smaku. Gotujemy. Przelewamy do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem, aby się zawekowały.

Kompot brzoskwiniowy

Najsłodsza z propozycji.

Składniki:

  • Brzoskwinie w puszcze marki Sandra
  • 2 l wody
  • Cukier do smaku
  • Sok z 2 cytryn
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Owoce z zalewą podgrzewamy w garnku z wodą. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy cukrem do smaku. Gorący kompot zamykamy w słoikach i przekręcamy do góry dnem, aby słoik się zawekował. Przed podaniem możemy ozdobić miętą.

Smacznego!

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
star star star star star