Ryby w codziennym menu seniorów

W ostatnich latach bardzo aktywnie promowana jest zdrowa żywność. Do szczególnie zalecanych w codziennym menu produktów należą ryby. Największą zaletą, jaka wynika z ich spożywania jest chociażby poprawa wzroku.

Ryby zawierają kwasy omega - 3, są one bardzo cenne dla naszego organizmu. Seniorzy, których wzrok z wiekiem ulega osłabieniu, powinni spożywać jak największe ilości ryb. Jeśli nie lubimy smaku potraw rybnych możemy uzupełnić niedobory cennych mikroelementów zażywając suplementy diety z zawartością kwasów omega-3.

Amerykańscy naukowcy przeprowadzili szeroko zakrojone badania na grupie 2500 seniorów w wieku od 65 do 84 lat. Wszyscy regularnie spożywali ryby, przynajmniej raz w tygodniu. Zgodnie z diagnostyką stanu wzroku badanych pacjentów, okazało się, że badani seniorzy miały zdecydowanie rzadziej zapadały na starcze choroby wzroku.

Nienasycone kwasy omega-3 chronią wzrok przed przypadłościami wywołanymi podeszłym wiekiem. Aby odwlec niekorzystne procesy powinniśmy spożywać duże ilości ryb oraz uzupełniać braki odpowiednio skomponowanymi suplementami diety. Do gatunków ryby zawierających największe ilości kwasów omega-3 należą: łosoś, makrela i tuńczyk