Menu na karnawał

kanapeczki z lososiem

Karnawał to czas zabawy do białego rana oraz pysznego jedzenia. Zwieńczeniem tego okresu jest Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada na ostatni dzień lutego. Warto więc wykorzystać te dni na rozrywkę i zorganizować np. domówkę. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na przekąski idealne na karnawał.

Finger food doskonale sprawdzają się na imprezach, gdyż nie wymagają wykorzystania wielu naczyń. Goście chwytają przekąskę i zjadają ją „na raz”, co oszczędza nam później sprzątania po imprezie. Dodatkowo nie muszą poszukiwać miejsca, aby wygodnie usiąść i zjeść. Jeśli więc nasz stół nie pomieściłby wszystkich gości, to tego typu jedzenie będzie najlepszym wyborem.

Mini kanapeczki z łososiem

Niezwykle prosta i smaczna przekąska. Dzięki okrągłym chlebkom czy oryginalnemu podaniu (np. na drewnianej desce lub na talerzu łupkowym) będzie również niezwykłym doznaniem estetycznym.

Składniki:

  • Wieloziarnisty chleb tostowy
  • Serek Labneh marki Sandra
  • Plastry wędzonego łososia
  • Koperek

Przygotowanie:

Wykrawamy okręgi z pieczywa (np. przy użyciu kieliszka). Serek labneh mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy serek na pieczywo. Plasterki łososia zwijamy i układamy na serku. Zdobimy obficie koperkiem.

Pizzerinki

Przekąska idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Oryginalnie wyglądająca i łatwa do spożycia, ponieważ podana w formie rollsów.

Składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Mozzarella w plastrach
  • Pomidory krojone w puszce marki Sandra
  • Ananas w puszce marki Sandra
  • Sól, pieprz do smaku
  • Suszona bazylia

Przygotowanie:

Pomidory doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bazylię. Ciasto francuskie smarujemy powstałym sosem. Układamy kawałki ananasa i plasterki sera. Zwijamy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Pieczmy przez 15 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Owocowe cake pops

Jeśli nie mamy czasu na robienie kulek z ciasta do cake popsów, to szybszą (i zdrowszą) alternatywą będzie nadzianie wiśni. Jeśli zaopatrzymy się w te drylowane, to przygotowanie przekąski zajmie nam chwilę.

Składniki:

  • Wiśnie drylowane marki Sandra
  • Czekolada gorzka
  • Posypki
  • Plastikowe lub drewniane patyczki

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Na patyczek nadziewamy wiśnię i zamaczamy ją w czekoladzie, a następnie w posypkach. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!