arrow Wróć
search
Wyszukaj

Pikantna ochrona przed rakiem

19.06.2010

Przyprawy dodają smakowych barw nawet najnudniejszym potrawom. Nie wiele osób wie jednak, że spożywanie odpowiednich połączeń przypraw może zmniejszać ryzyko występowania chorób nowotworowych.


Amerykańscy badacze, związani z University of Michigan Comprehensive Cancer Center odkryli, iż niektóre przyprawy mogą chronić przed rakiem, np. niezwykle często diagnozowanym nowotworem piersi. Wśród przypraw stosowanych w nowotworowej profilaktyce znajduje się m. in. chętnie używany w polskiej kuchni pieprz a także zdobywająca coraz większe uznanie kurkuma.


Seria badań wykazała, że przyprawy mogą chronić przed rakiem. Dzieje się to za sprawą zawartych w nich związków. Okazuje się, iż ograniczają one możliwość tworzenia się komórek macierzystych. Jak wiadomo to właśnie one są niezbędne do powstania guza.


Medycyna naturalna nie jest u nas przesadnie często stosowana. Dosyć sceptycznie podchodzimy do ziołolecznictwa. Jednakże w niektórych krajach jest ono stosowane na równi z leczeniem tradycyjnymi farmaceutykami. W Indiach Kurkum od lat stanowi znany środek leczniczy, jest ona dosyć często wykorzystywana w tamtejszej medycynie. Co ciekawe, okazało się, iż ma ona właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Dodatkowo, chroni wątrobę.


Wprowadzając kurkumę do naszego spisu przypraw należy pamiętać o jej szczególnych właściwościach. Warto także wiedzieć, iż powinna ona występować w parze z pieprzem, który zdecydowanie zwiększa jej przyswajanie.



 

Twoja opinia jest dla nas ważna - oceń artykuł:
star star star star star