Żelatyna z kolagenem dla stawów

aktywne zycie 1

Żelatyna w proszku bogata jest w białko kolagenu, dzięki czemu poprawia stan stawów, gdyż wspiera jego podaż do chrząstek, ścięgien i tkanki łącznej. Dlatego powinny spożywać ją osoby starsze, uprawiające sporty, a także ci, którzy borykają się z bólem w tych częściach ciała.

Czy odczuwasz ból stawów lub masz problemy z poruszaniem się ? Być może Twoje stawy sztywnieją, zwłaszcza po wstaniu rano z łóżka lub też po okresie dłuższego bezruchu, lub są zniekształcone? Jeśli tak, może oznaczać to dwa schorzenia, których główną przyczyną jest odsłaniający się kolagen, traktowany przez układ

odpornościowy jako obca substancja:

1. Choroba zwyrodnieniowa stawów (osteoartretyzm), w przypadku której największym problemem są zmiany zachodzące w kościach i chrząstkach stawowych. Pojawiają się one wraz z procesem starzenia się i są skutkiem „zużywania” (ścierania) się stawów.

2. Reumatoidalne zapalenie stawów, które nie jest związane z wiekiem, może zatem pojawić się nawet u stosunkowo młodych osób. Jest skutkiem nieprawidłowej reakcji układu immunologicznego na uszkodzenie chrząstki stawowej i odsłonięty przez nią kolagen.

W przypadku takich dolegliwości, aby wzmocnić sprawność stawów, należy stosować odpowiednią dietę bogatą w białko. Pamiętajmy, aby znalazły się w niej jaja, chude mięsa, ryby, produkty mleczne jak np. kefiry, jogurty czy twarogi, ale także równie ważne soja, fasola, groch czy soczewica, które są źródłem białek roślinnych.

Oprócz tego niezbędne będzie dostarczanie kolagenu, czyli białka włóknistego, które wzmacnia tkankę łączną powodując jej elastyczność. Stanowi on prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie człowieka, a znajduje się w skórze, kościach i chrząstkach. Jednak im jesteśmy starsi, tym nasz organizm wytwarza mniej kolagenu, a poszczególne włókna kolagenowe łączą się w wiązki przypominające liny. Stawy stają się wówczas bardziej zesztywniałe, ścięgna i wiązadła mniej elastyczne, a na skórze pojawiają się zmarszczki.

Kolagen znajduje się produktach lub półproduktach, które kupić można w sklepie, np. w galaretkach z nóżek wieprzowych, drobiu czy ryb, galaretkach owocowych, sproszkowanej chrząstce i płetwie rekina, gotowanych chrząstkach, golonkach czy podrobach. Jednak nie ma możliwości uzupełniać braków kolagenu, który zawarty jest jedynie w tych pokarmach, gdyż nie każdemu przypadną do gustu, tym bardziej, że na dłuższą metę jedzenie cały czas tych samych produktów staje się po prostu nudne. Poza tym ciągłe spożywanie mięsa może prowadzić do zatruć organizmu i wielu chorób, szczególnie, że posiłki, aby zawierać odpowiednią ilość tego białka, musiałyby być duże objętościowo.

Dlatego w przypadku niedoboru kolagenu zaleca się zażywanie żelatyny Abtei, która w Polsce sprzedawana jest przez aptekę apo-discounter.pl. Jest ona bogatym źródłem glicyny, proliny, hydroksyproliny, kwasu glutaminowego i argininy, a więc aminokwasów, które są prekursorami kolagenu budującego nasze stawy. Występują one zarówno w tkankach chrząstek stawowych, ścięgien, jak i tkance łącznej.

Dzienna dawka, czyli 10 g produktu (1 lekko czubata łyżka stołowa), zawiera co najmniej 9g białka, najwyżej 0,05g tłuszczu i 0,05g węglowodanów, a jej wartość kaloryczna wynosi 154kJ/37kcal. Dawkę tą należy przyjmować rozpuszczoną i dokładnie wymieszaną w 200ml płynu, np. kakao, soku owocowym, bulionie lub jogurcie, ewentualnie jako dodatek do twarogu czy musli. W razie potrzeby porcję rozłożyć można na kilka części. Produkt nie zawiera laktozy, ani glutenu, jest łatwo rozpuszczalny i nie pęcznieje.