Przemijający atak niedokrwienny TIA

Zwiastuny groźnych chorób - przemijający atak niedokrwienny (TIA) Mianem przemijającego ataku niedokrwiennego (TIA) określa się nagłe wystąpienie objawów neurologicznych spowodowanych zaburzonym dopływem krwi do mózgu, które samoistnie ustępują w przeciągu 24 godzin.

Z reguły atak trwa kilka do kilkunastu minut, ale zdarzają się również trwające kilka godzin. Ryzyko wystąpienia ataku niedokrwiennego zwiększają: miażdżyca, zaburzenia rytmu serca, choroby tętnic szyjnych, zakrzepy w tętnicach, cukrzyca, nadciśnienie, choroby nerek, otyłość brzuszna, wiek powyżej 60 lat oraz palenie tytoniu.

Objawy przemijającego ataku niedokrwiennego zależą od obszaru mózgu, który uległ niedokrwieniu. Mogą to być: zaburzenia mowy (niewyraźna mowa, przekręcanie słów, bełkotliwa mowa), zaburzenia czucia, niedowład ciała, utrata widzenia w jednym oku, zawroty głowy, brak koordynacji ruchów, podwójne widzenie. W przypadku zaobserwowania tych objawów należy pilnie wezwać karetkę, żeby w razie konieczności poddać chorego dodatkowym badaniom.

Wystąpienie TIA w wielu przypadkach zapowiada wystąpienie udaru mózgu. W ponad 40% do udaru dochodzi w ciągu 7 dni od pojawienia się ataku niedokrwiennego, a w blisko 20% jeszcze tego samego dnia. Istnieje skala (ABCD2), która pomaga oszacować ryzyko wystąpienia udaru po epizodzie TIA. Im więcej punktów uzyska chory, tym większe prawdopodobieństwo, że dozna udaru. W skali oceniane są następujące parametry: wiek pacjenta powyżej 60 lat (1 pkt), ciśnienie powyżej 140/90 (1 pkt), jednostronne pogorszenie ruchu (2 pkt), objawy trwające powyżej 2 godzin (2 pkt,), objawy trwające poniżej 1 godziny (1 pkt), afazja – zaburzenia mowy (1 pkt), współwystępująca cukrzyca (1 pkt). Częstotliwość i ilość ataków również determinuje ryzyko wystąpienia udaru. Osoby, które doświadczyły TIA powinny dożywotnio przyjmować kwas acetylosalicylowy na rozrzedzenie krwi, jak również zmienić swoje zwyczaje żywnościowe poprzez ograniczenie spożycia tłuszczu i soli, zmniejszenie ilości spożywanego mięsa oraz włączenie warzyw i owoców do codziennej diety.

seniorzy.PL