Mniej cukru w diecie

Wraz z nowym rokiem, większość osób chce schudnąć i zacząć dbać o zdrowie. W tym celu dobrze jest ograniczyć spożycie cukru, który powoduje tycie i brak skuteczności stosowanych diet. Cukier niestety jest obecny już prawie we wszystkich możliwych daniach i napojach i ciężko się go ustrzec. Aby zapobiec spożywaniu nadmiernej ilości cukru, dobrze zwrócić uwagę na etykiety kupowanych produktów.

Robiąc zakupy, należy również pamiętać, że cukier nie zawsze występuje pod nazwą, z którą jest kojarzony, ale może być nazwany: glukoza, fruktoza, maltoza, dekstryna czy syrop glukozowo - fruktozowy. Zalecane spożycie cukru to 5 łyżeczek dziennie. Łatwo przeoczyć tą cienką granicę, jeżeli spożywamy potrawy z produktów, w których występuje duża zawartość cukru pod różnymi postaciami. Cukier to również melasa, miód, karmel, syrop klonowy czy wyciąg z agawy. Zastąpić je można zdrowszymi odmianami również słodkich produktów, takich jak: stewia lub ksylitol. Inną alternatywą może być erytrytol czy maltitol. Najwięcej cukru zawierają słodycze gazowane napoje, a także alkohol. Dlatego to ich powinniśmy się szczególnie wystrzegać, jeżeli chcemy ograniczyć spożycie cukrów. Co więcej, w pułapkę mogą nas wpędzić produkty typu light, fit czy fitness, które może posiadają mniejszą zawartość tłuszczu, ale w zamian za to, by lepiej smakowały, faszerowane są cukrem.

seniorzy.PL