Witaminy z letnich przetworów

Budując dom czy urządzając mieszkanie, dobrze pokusić się wygospodarowanie dodatkowych przestrzeni mogących służyć m.in. jako schowki bądź przechowalnie różnego rodzaju przedmiotów. Jednym z takich miejsc jest spiżarnia. Pomimo upływu lat, zmieniających się projektów i pomysłów na aranżację budynków, nadal większość osób nie może wyobrazić sobie bez niej rodzinnego domu. O niesłabnącej popularności spiżarni świadczą przede wszystkim funkcjonalność oraz praktyczność.

Stanowi ona przede wszystkim pomieszczenie, w którym gromadzi się przetwory lub produkty spożywcze. Oprócz nich często znajdują się w niej sprzęty AGD i kuchenne przybory. W związku z pełnioną przez nią rolą duże znaczenie odgrywa lokalizacja spiżarni czy też samo jej urządzenie. W pierwszym przypadku najczęściej zakłada się ją w pobliżu kuchni bądź jako pomieszczenie przechodnie między garażem a pozostałą częścią domu. Jednak przy konieczności przechowywania składników wymagających odpowiedniej temperatury powietrza albo zacienienia przenosi się ją do piwnicy. Natomiast odnosząc się do zaaranżowania domowej spiżarni zazwyczaj stawia się na prostotę i minimalizm, dzięki którym w pomieszczeniu można łatwo utrzymać porządek oraz czystość. Zatem jej wnętrze wypełniają liczne regały i półki, których wysokość, szerokość dostosowuje się nie tylko do możliwości miejsca, ale również ich przeznaczenia (w zależności od tego, co ma się na nich znaleźć – słoiki, butelki, garnki, patelnie, roboty kuchenne, przyrządy, itp.) czy własnych potrzeb. Idealnym rozwiązaniem są też różnorodne pojemniki do przetrzymywania m.in. suszonych owoców, warzyw, produktów zbożowych bądź kuchennych przyborów. Obok szafek w spiżarni umieszcza się także wieszaki oraz stojaki na zioła albo wędzonki. Projektując oraz wypełniając spiżarnianą przestrzeń należy pamiętać o tym, aby oddzielać produkty spożywcze od chemii gospodarczej lub rzeczy, które nie powinny być położone w bezpośrednim sąsiedztwie jedzenia.

seniorzy.PL