Wielkanocne wypieki

Ciasto wielkanocne

Słodkie wypieki są nieodłącznym elementem tradycji wielkanocnych.

Lukrowana baba, bogato zdobiony mazurek, puszysty sernik – bez tych pysznych ciast trudno wyobrazić sobie idealne święta. Oprócz popisowych słodkości, warto sięgnąć również po inspirujące receptury, których sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach, m.in… w cukrze! Diamant podpowiada, jak wyczarować wielkanocne desery marzeń i jaki rodzaj cukru do tego wybrać.

Podczas Świąt staramy się, aby wszystkie dania na stole oczarowały gości smakiem i przepięknymi zdobieniami. Widmo zakalca, grudek w cieście czy roztopionych dekoracji spędziło sen z powiek każdemu, kto próbował sztuki cukierniczej w domowym zaciszu. W wypiekach liczą się bowiem szczegóły, które decydują o sukcesie wypieku i olśniewającym efekcie podczas świątecznego przyjęcia.

Trzy rodzaje cukru – nieskończenie wiele inspiracji

Podstawą deserów i ciast jest… cukier, często jednak sięgamy po tradycyjne kryształki, dodając je do każdego rodzaju ciast. Tymczasem różne rodzaje cukru są odpowiednie do różnych receptur. Cukier Puder Diamant będzie idealny do ubijania piany z białek, lekkich ciast i każdej polewy, która dzięki słodkiemu pyłkowi stanie się aksamitna i jednolita. Z kolei Cukier Drobny Diamant doskonale pasuje do delikatnych ciast i deserów z biszkoptami. Szybko się rozpuszcza, dzięki czemu możemy zapomnieć o grudkach. Grubą Rafinadę Diamant warto wykorzystać do… dekoracji. W przeciwieństwie do cukrów drobnych, Rafinada nie rozpuszcza się i nie zmienia zabarwienia, tworząc idealną dekorację ciast i ciasteczek, na których urocze kryształki prezentują się wyjątkowo apetycznie.

Może w tę Wielkanoc zaskoczysz gości ciasteczkami marmurkowymi w wydmuszkach albo marchewkowymi muffinkami z likierem jajecznym? Te oryginalne pomysły na przekąski podczas Świąt z pewnością podbiją serce i podniebienie niejednego miłośnika słodkości!

Małe ciasteczka marmurkowe w foremkach – na 12 wydmuszek

Składniki:

  • 2 jajka
  • 75 g masła lub margaryny
  • 75 g DIAMANT Cukier Drobny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 75 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • 1-2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 10 pustych skorupek po jajkach (wydmuszki)

Sposób przygotowania:

Z mąki, margaryny, jajek, cukru drobnego i waniliowego oraz proszku do pieczenia przygotować ciasto, a następnie podzielić je na pół. Do jednej części dodać kakao, kawę i 2 łyżki wody. Przygotować wydmuszki, zostawiając większy otwór na górze. Wydmuszki wymyć zimną wodą i do każdej wlać odrobinę oleju- rozprowadzić po wnętrzu skorupki. Każdą z wydmuszek owinąć folią aluminiową i umieścić w foremce na muffiny. Wydmuszki napełnić na przemian jasnym i ciemnym ciastem- maksymalnie do wysokości 2/3. Ciasto wlewać za pomocą rękawa cukierniczego. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temperaturze między 180 – 200 stopni Celsjusza.

Marchewkowe muffinki z likierem jajecznym

Składniki:

  • 50 g siekanych migdałów
  • 300 g marchewki oczyszczonej
  • ½ laska wanilii
  • 5 jajek
  • 250 g DIAMANT Cukier Gruba Rafinada
  • 150 g mąki
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 125 g mielonych orzechów laskowych
  • 75 g mielonych migdałów
  • Szczypta soli
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 ml oleju

Kremowe przybranie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3-4 łyżki stołowe likieru jajecznego
  • 70 g DIAMANT Cukier Puder

Sposób przygotowania:

Muffinki:

Siekane migdały delikatnie uprażyć na średnio nagrzanej patelni. Marchewkę zetrzeć na tarce. Wyciągnąć miąższ z wanilii. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Ciasto włożyć do kolorowych papilotek i ułożyć na blasze do pieczenia muffinek. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 – 25 minut. Zostawić do wystygnięcia.

Kremowe przybranie:

Wymieszać mascarpone, likier i cukier puder Diamant na gładką, jednorodną masę.

Nasza rada:

Uszy zająca przygotowane są z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę uformować w odpowiedni kształt na folii aluminiowej i schować do lodówki do momentu, aż stwardnieją. Jeżeli muffinki mają być przygotowane dla dzieci- likier można zastąpić śmietanką.