Kisiel herbaciany

Kisiel korzenny

Cukier, barwniki oraz inne niezdrowe dodatki do żywności są obecne w wielu produktach, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.

Z tego powodu bardzo często unikamy artykułów spożywczych, w szczególności słodyczy, których składy są dla nas niejasne. Przychodzi jednak taki moment, że mimo zdrowego stylu życia, bierze nas ochota na coś słodkiego. Jak sobie wtedy poradzić? Czy popularne desery z torebek, takie jak na przykład kisiel, możemy przygotować samodzielnie?

Kiedy mamy ochotę na deser, to bez obaw możemy skusić się na taki, który przygotujemy samodzielnie. Będziemy mieć wtedy pewność, że nie znajdują się w nim żadne „dziwne” i obce nam składniki. Czy jednak każdy deser możemy „odtworzyć” w domowych warunkach? Oczywiście, że tak. Co więcej, z pewnością słodkość domowej roboty będzie nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Proponujemy na przykład przepisy na kisiel herbaciany o różnych smakach, przygotowane przez ekspertów marki Akbar.

Kisiel korzenny

Ta propozycja będzie idealna dla wszystkich, którzy zimą miewają ochotę nie tylko na coś słodkiego, ale jednocześnie rozgrzewającego. Kisiel z dodatkiem przypraw korzennych doskonale sprawdzi się w chłodny wieczór.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kawałek korzenia imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • Odrobina stewii
  • Litr wody
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Odlej ½ szklanki wody. Resztę zagotuj razem z herbatą, cynamonem i anyżem. Imbir zetrzyj na drobnej tarce i dodaj do mieszanki. Mąkę rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do reszty składników. Zagotuj cały czas mieszając. Dosłodź stewią do smaku. Odstaw do wystygnięcia.

Kisiel owocowy

Jeśli lubicie kisiel z owocami, to możecie go przygotować z dodatkiem tych suszonych, świeżych lub z puszki.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Mieszanka mrożonych owoców
  • Litr wody
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Odlej ½ szklankę wody, a resztę zagotuj. Dodaj herbatę i mrożone owoce. W zimnej wodzie rozrób mąkę i dodaj do pozostałych składników. Gotuj jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. Pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem przyozdób pozostałymi owocami.

Kisiel o smaku żurawinowym

Dzięki dodatkom syropów lub soków możecie przygotować kisiel o dowolnym smaku. Pamiętajcie jednak, aby już nie dodawać cukru, lub dodać go o wiele mniej.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Syrop o smaku czerwonej żurawinowym
  • Litr wody
  • 35 g mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Odlej ½ szklanki wody, a pozostałą zagotuj. Dodaj herbatę i kilka łyżek syropu. Mąkę rozrób w zimnej wodzie i stopniowo dodawaj do gotującego się naparu. Cały czas mieszając, gotuj jeszcze przez kilka minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Smacznego!