header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Tradycyjne dania Bożonarodzeniowe

Bozonarodzeniowe danie

Bożonarodzeniowe dania – tradycyjne czy z nutą nowoczesności?

Świąteczna gorączka dopadła również Ciebie? Nic w tym dziwnego, do Bożego Narodzenia zostało już niewiele czasu! Oprócz zakupów i generalnych porządków, najwięcej zachodu sprawia nam również wymyślenie i przygotowanie pysznych potraw. Święta trwają aż 3 dni, dlatego stół musi zachwycać nie tylko wyglądem, ale i efektownymi daniami. Czy muszą być to koniecznie tradycyjne smaki? Może warto klasyki urozmaicić nutą nowoczesności?

Przygotowanie świątecznych dań to z pewnością nie lada wyzwanie dla niejednej gospodyni. Wigilijne śledzie, sałatka jarzynowa, karp czy barszcz z uszkami to obowiązkowe potrawy, które muszą znaleźć się na stole. Co jednak z pierwszym i drugim dniem Świąt? Nie masz pomysłu? Nie bój się odkrywać smaków i nowych połączeń. Chcąc zachwycić gości możesz przygotować zarówno tradycyjny bigos, jak i pierogi, ale z ciasta francuskiego, a nawet świąteczny gulasz. Zaskocz wszystkich i sprawdź nasze przepisy!

  1. Świąteczny bigos z grzybami i kiełbasą (czas przygotowania: 70 min)

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Średnia główka kapusty białej
  • 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 1 kg kiełbasy (np. sołtysówki Masarnia u Józefa)
  • 40 dag boczku (np. z beczki JBB Bałdyga)
  • 10 g suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • Cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Przyprawa do bigosu
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby namaczamy. Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy wodą, zagotowujemy. Następnie odlewamy zagotowaną wodę i dolewamy świeżą, po czym ponownie doprowadzamy do jej wrzenia. Dodajemy 3 liście laurowe i tyle samo ziela angielskiego. Kapustę białą szatkujemy i powtarzamy te same czynności, jak w przypadku kapusty kiszonej. Do kapusty białej dorzucamy namoczone i pokrojone grzyby. Gotujemy aż do jej miękkości. Następnie boczek i cebulę kroimy w kostkę, a mięso i kiełbasę na średniej wielkości kawałki. Podsmażamy zaczynając od mięsa. Po chwili dodajemy boczek, kiełbasę i cebulę. Całość dusimy, aż mięso stanie się miękkie, dolewając co jakiś czas trochę przegotowanej wody. Na końcu łączymy ze sobą kapustę, dodajemy mięso z boczkiem i kiełbasę oraz garść oliwek. Bigos doprawiamy pieprzem oraz przyprawą do bigosu. Wszystkie składniki dusimy jeszcze przez około 30 min.

  1. Pierogi z ciasta francuskiego z pasztetem (czas przygotowania: 60 min)

 

Składniki

  • Pasztet (np. pieczony JBB Bałdyga)
  • Ciasto francuskie
  • 1 jajko
  • Świeży rozmaryn
  • Mak

Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółka. Następnie na każdym kawałku układamy pasztet pokrojony w kostkę oraz świeży rozmaryn. Zlepiamy brzegi i przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut.

  1. Gulasz z kiełbasy (czas przygotowania: 40 min)

Składniki:

  • 400 g kiełbasy (np. z piersi JBB Bałdyga)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • Suszone oregano
  • Olej do smażenia
  • Sól

Sposób przygotowania:

Kiełbasę kroimy w talarki i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie przekładamy ją na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Papryki kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka wraz pomidorami i liściem laurowym. Dolewamy bulionu warzywnego. Całość gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbasę, oregano i doprawiamy do smaku.

Życzymy wesołych i smacznych Świąt według własnego uznania!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Bolący kręgosłup - porady

    Jak dbać o swój kręgosłup każdego dnia? Długotrwała praca przed komputerem sprawia, że potrafimy na długi czas zastygać w jednej pozycji. Dochodzą do tego prace domowe, które wykonujemy przygarbieni i pochyleni. To wszystko stanowi dla naszego kręgosłupa olbrzymie wyzwanie i obciążenie. Jak chronić swój kręgosłup podczas codziennych czynności, wyjaśnia dr n. med. Joanna Stodolna-Tukendorf, fizjoterapeuta z FootMedica Kliniki Zdrowej Stopy. Śmiało możemy zaryzykować stwierdzenie, że większość z nas ma lub będzie miała problemy z kręgosłupem.

    Więcej…  
  • Ile powinniśmy spać?

    Zapotrzebowanie na określoną ilość snu zmienia się wraz z wiekiem – im jesteśmy starsi, tym zwykle mniej go potrzebujemy. Sen to niezbędne źródło regeneracji organizmu, a jego niedobór może negatywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia, w tym również narząd wzroku. Co grozi naszym oczom z powodu niewyspania? I w jaki sposób możemy przyczyniać się do korygowania wady wzroku podczas snu? Na te pytania odpowiada dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Więcej…  
  • Bezpłatne konsultacje stomatologiczne w marcu

    Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej to doskonała okazja, aby przypomnieć o darmowych konsultacjach stomatologicznych, z których przez cały miesiąc można korzystać w ponad 70 gabinetach stomatologicznych partnerujących z należącą do Procter & Gamble marką Oral-B.

    Codzienna higiena jamy ustnej jest kluczem nie tylko do pięknego, zdrowego uśmiechu, lecz również do naszego zdrowia.

    Więcej…  
  • Starzenie się skóry

    Współczesny styl życia, a stan naszej skóry za 20 lat Kampania „interAKTYWNIE po zdrowie”

    Starzenie się skóry to proces, który zdeterminowany jest przez dwa główne czynniki - genetyczne (wrodzone) oraz środowiskowe. Pierwsze z nich oznaczają naturalne zmiany funkcji biologicznych w naszym organizmie, a dotyczą m.in. zmniejszenia aktywności komórek oraz ich zdolności do regeneracji. W drugiej grupie, znajdują się czynniki zewnętrzne (m.in. wpływ promieniowania słonecznego, dymu nikotynowego, smogu, czy stresu), które dodatkowo przyspieszają ten pierwszy mechanizm.

    Więcej…  
  • Choroby jamy ustnej

    20 marca obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej, najważniejsze „święto” stomatologiczne, podczas którego eksperci przypominają o znaczeniu zdrowia jamy ustnej. Jest się czym martwić – stan uzębienia Polaków jest jednym z najgorszych w całej Europie.

    Próchnica pierwszą przyczyną bezzębia w Polsce. Próchnica to najczęstsza choroba jamy ustnej atakująca nasze zęby.

    Więcej…  
  • Zapalenie krtani

    Nie trać głosu – idź do foniatry. Najgorsze co można zrobić dla swojego głosu w trakcie zapalenia krtani i chrypki to szeptać lub podwyższać natężenie głosu. Najlepiej nie mówić wcale, a jeśli to konieczne należy starać się mówić normalnym głosem. Jeśli zmiana głosu jest trwała trzeba udać się do foniatry.

    - Mówienie szeptem w takim stanie bardzo obciąża fałdy głosowe – wyjaśnia Karolina Gos- Niewęgłowska, foniatra z CM Medyceusz.

    Co może pomóc w trakcie zapalenia krtani? Nawilżanie gardła, inhalacje z soli fizjologicznej.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Serce Seniora

Choroby serca-test

  1. Wiek i płeć

Kobieta do menopauzy- 1 pkt

Kobieta po menopauzie – 4 pkt

Mężczyzna do 45 lat 3 pkt

Więcej…

Ogólnopolska Karta Seniora

Ogólnopolska Karta Seniora powstała z inicjatywy krakowskiego stowarzyszenia Manko. Może ją otrzymać każda osoba, która ukończyła 60 lat.

Więcej…

Test na depresję

Test na depresję – do samodzielnego wykonania

  1. Niewiele mnie interesuje i mało rzeczy sprawia mi przyjemność
  • Nigdy 0 pkt
  • Od czasu do czasu – 1 pkt
  • Mniej więcej przez 50% czasu – 2 pkt
  • Prawie codziennie – 3 pkt
Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie