Przepisy na parzenie herbaty

Herbata rozana

Zrób swoją ulubioną herbatę!

Wielu herbacianych smakoszy bardzo długo poszukuje tej jedynej mieszanki, która w 100% spełni ich oczekiwania. Co więcej, wymagającemu podniebieniu, nie zawsze udaje się taką odnaleźć. Dla innych niezwykle ważna jest różnorodność, możliwość kosztowania odmiennych smaków – orzeźwiających latem, rozgrzewających jesienią i aromatycznych, przywodzących na myśl świąteczne klimaty, zimą. Niezależenie od upodobań, każdy miłośnik herbaty powinien spróbować przygotować swoją wymarzoną mieszankę samodzielnie.

Zaletą samodzielnie przygotowywanych herbat jest gwarancja naturalnych składników, bez barwników i innych ulepszaczy smaku. Przyrządzając mieszankę w domu możemy również eksperymentować dobierając ulubione dodatki. Pamiętajmy jednak, że najważniejszą rzeczą jest wybranie dobrej jakościowo i aromatycznej herbaty, która będzie stanowić bazę. Poniżej prezentujemy trzy kompozycje przygotowane przez ekspertów marki Akbar.

Herbata owocowa

Jeśli lubimy herbaty owocowe i słodkie, to warto przygotować mieszankę z dodatkiem ulubionych kandyzowanych owoców.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kandyzowane owoce mango
  • Kandyzowane owoce pomarańczy
  • Suszone, jadalne kwiaty pomarańczy

Przygotowanie:

Czarną herbatę przesypujemy do słoika. Dodajemy kilka łyżek (w zależności od preferencji) owoców mango i pomarańczy. Dodajemy również czubatą łyżkę suszonych kwiatów pomarańczy. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy w ciepłe i suche miejsce na tydzień. Po tym czasie herbata powinna przejść wszystkimi aromatami.

Herbata różana

Miłośnikom łagodniejszych smaków polecamy herbaty z dodatkiem jadalnych kwiatów, np. róży lub nagietka. Nadadzą herbacie wyjątkowego aromatu i koloru.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Suszone, jadalne liście róży
  • Suszone, jadalne liście nagietka

Przygotowanie:

Herbatę i suszone kwiaty łączymy w proporcji 3:1. Przekładamy do szczelnie zamykanego opakowania i odstawiamy na kilka dni. Łyżeczkę gotowej mieszanki parzymy przez 3-4 minuty w gorącej wodzie. Możemy do smaku osłodzić miodem lub brązowym cukrem.

Korzenna herbata

Wszystkim miłośników wyrazistych, indyjskich smaków proponujemy korzenną mieszankę z goździkami i kardamonem. Taka herbata może być również doskonałą bazą do przygotowania lankijskiej masala chai – wystarczy dodać mleko i miód.

Składniki:

  • Herbata Akbar Pure Ceylon
  • Kardamon
  • Laska cynamonu
  • 2-3 gwiazdki anyżu
  • Kilka goździków
  • Opcjonalnie kilka ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Do słoiczka z czarną herbatą dodajemy kilka ziaren kardamonu i goździków. Laskę cynamonu i gwiazdki anyżu rozgniatamy i również wrzucamy do mieszanki. Jeśli chcemy, aby herbata efektownie prezentowała się np. na świątecznym stole, dodajemy do niej dodatkowo 2-3 gwiazdki anyżu w całości. Jeśli lubimy pikantniejsze smaki, to możemy dosypać do mieszanki rozgniecione ziarna pieprzu. Pozostawiamy mieszankę w szczelnie zamkniętym opakowaniu na kilka dni. Po tym czasie herbata będzie już gotowa do zaparzania.

Smacznego!