Warzywa i owoce na śniadanie

Brzoskwinie pod kruszonka

Jesień mieni się pięknymi kolorami, które podziwiać możemy zarówno na drzewach, jak i podczas zakupów.

Przy okazji tej pory roku warto bowiem zwrócić uwagę na barwy… warzyw i owoców. Jak się okazuje, każda z nich ma znaczenie i może nam podpowiedzieć, w jaki sposób dany produkt wesprze nasz organizm. Eksperci marki Sandra odkrywają tajemnice kolorów znanych nam warzyw i owoców.

Warto pamiętać, że w naszej codziennej diecie powinno znajdować się pięć porcji warzyw i owoców. Ich różnorodność pozwoli nam dostarczyć organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych i mikroelementów. Poniżej znajdziecie przepisy na kolorowe i odżywcze dania.

Czerwone na śniadanie

Szakszuka Papryka, buraki, pomidory, truskawki czy arbuzy – zdecydowana większość warzyw i owoców o czerwonym kolorze posiada wysoką zawartość witaminy C oraz likopenu – przeciwutleniacza wspomagającego pracę serca i obniżającego poziom złego cholesterolu. Warto również zwrócić uwagę na formę podania warzyw. Paprykę powinniśmy jeść na surowo, natomiast pomidory zyskują po podgrzaniu, gdyż wspomniany przeciwutleniacz uwalnia się dopiero przy obróbce termicznej. Dlatego o wiele więcej likopenu mają np. ketchupy czy przetwory pomidorowe.

Szakszuka

Składniki:

  • Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • 2 jajka
  • Oliwa
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie i dodajemy pomidory. Odparowujemy wodę przez kilka minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Na warzywach rozbijamy jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy tak do momentu, aż białko się zetnie. Doprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki.

Kanapka z awokadoŻółte i pomarańczowe na deser

Marchew, dynia, papaja, kukurydza czy brzoskwinie – produkty te doskonale wpływają na stan naszej skóry. Posiadają beta karoten, który chroni nas przed szkodliwymi promieniami słonecznymi, nadaje skórze pięknego koloru i wspiera wzrok. Dodatkowym ich atutem jest zawartość witaminy C, która uszczelnia ściany naczyń krwionośnych.

Brzoskwinie pod kruszonką

Składniki:

  • Brzoskwinie z puszki marki Sandra
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • Opcjonalnie lody waniliowe

Przygotowanie:

Masło łączymy z mąką i cukrem pudrem. Wyrabiamy i schładzamy masę przez 15 minut w lodówce. Na formę do tarty wykładamy brzoskwinie, które oprószamy kruszonką. Pieczemy do momentu jej zarumienienia, czyli ok. 20 minut. Możemy serwować z gałką lodów waniliowych.

Zielone na kolację

Zielone warzywa doskonale sprawdzają się u osób na diecie, gdyż są niskokaloryczne i usprawniają pracę jelit. Są również niezwykle bogate w chlorofil. Związek ten wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz stymuluje pracę wątroby i jelit. Warto więc do przygotowanych potraw dodawać brokuły, szpinak, brukselkę jarmuż czy kiełki.

Kanapka z awokado i kiełkami fasoli

Składniki:

  • Pieczywo razowe
  • Awokado
  • Łyżka soku z limonki
  • Ogórek zielony
  • Kiełki fasoli mung marki Sandra
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Miąższ rozgniatamy i łączymy razem z sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałą pastą smarujemy pieczywo, kładziemy pokrojonego w plasterki ogórka i posypujemy kiełkami fasoli.

Smacznego!