Potrawy na halloween

Potworne burgery

Menu na Halloween

Obowiązkowymi elementami każdej imprezy halloweenowej są tematyczne stroje oraz dopasowane menu. Jak się okazuje, przygotowanie dań, które swoim wyglądem doskonale wpiszą się w klimat imprezy, nie zajmie nam więcej czasu, niż przyrządzenie standardowych potraw. Zobaczcie, jak w szybki sposób można zamienić tradycyjne menu w halloweenową ucztę.

Standardowa pizza czy burger mogą nabrać zupełnie nowego wyglądu, jeśli odpowiednio je udekorujemy. Poniżej znajdziecie trzy przepisy na „straszne” przekąski, które przygotowali eksperci marki Sandra.

Pizza z duchami

Samodzielne przygotowanie pizzy nie wymaga wiele pracy. Wystarczy zagnieść ciasto (lub skorzystać z kupnego) i położyć na nim ulubione dodatki. Tym razem takie, dzięki którym stworzymy na pizzy serowe duchy i oliwkowe pająki.

Składniki na ciasto:

  • Szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • Łyżeczka soli

Dodatki:

  • Pomidory z puszki marki Sandra
  • Czosnek
  • Salami
  • Ser żółty
  • Tarta mozzarella
  • Czarne oliwki
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotowanie:

Składniki na ciasto łączymy i dokładnie wyrabiamy. Pomidory blendujemy na jednolitą masę i doprawiamy startym czosnkiem oraz przyprawami do smaku. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos. Kładziemy plasterki salami, posypujemy tartą mozzarellą. Z sera żółtego układamy na pizzy kształt duszków (nie musimy robić tego dokładnie, ser po rozpuszczeniu zaokrągli swój kształt). Wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu zarumienienia się brzegów pizzy. Z oliwek wykonujemy pająki – kilka oliwek kroimy w pół plasterki i dokładamy do całych, aby utworzyły nóżki pająków. Z oliwek wykonujemy również oczy i usta duszków. Kilka minut przed końcem pieczenia dokładamy na pizzę wykonane ozdoby.

Potworne burgery

Wystarczy odpowiednie ułożenie standardowych składników, aby ze zwyczajnego burgera wyczarować danie idealne na halloweenowy stół. Potworne burgery zachwycą nie tylko dzieci, ale wszystkich wielbicieli tego święta.

Składniki na kotlet:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki sosu worcester
  • Sól, pieprz

Dodatki do burgera:

  • Bułka poznańska
  • Ogórki konserwowe marki Sandra
  • Pomidor
  • Ketchup
  • Ser żółty
  • Wykałaczki
  • Oliwki nadziewane papryką

Przygotowanie:

Mięso mieszamy ze startym czosnkiem, natką, sosem i doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Smażymy na patelni do uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Bułki przekrawamy na pół. Kładziemy plasterek pomidora, następnie kotleta. Na jednym brzegu sera żółtego wykrawamy ząbki, ogórka kroimy na długie plastry. Na kotlecie kładziemy plaster ogórka tak, aby wystawał poza bułkę, a na nim układamy ser z ząbkami. Polewamy wszystko ketchupem i przykrywamy połową bułki. Na wykałaczki nabijamy oliwki, które wbijamy w górę bułki.

Babeczki Baby JagiBabeczki Baby Jagi

W sklepach znajdziemy wiele przydatnych ozdób cukierniczych, które z powodzeniem możemy wykorzystać podczas przygotowywania potraw na Halloween (np. pająki czy kapelusze czarownicy z masy cukrowej). Babeczki Baby Jagi to przekąska idealna na tego rodzaju imprezę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szklanka cukru pudru (do babeczek)
  • ½ szklanki mandarynek z puszki marki Sandra
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Halloweenowe ozdoby z masy cukrowej (np. kapelusze czarownicy)
  • Czarne kulki cukrowe
  • 250 g miękkiego masła
  • Kilka kropel aromatu waniliowego
  • 600 g cukru pudru (do kremu)
  • Pomarańczowy barwnik spożywczy
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Jajka ucieramy ze szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy rozpuszczone masło, zblendowane mandarynki i cynamon. Dodajemy do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wypełniamy masą kokilki i pieczemy ok. 25 minut. Żeby wykonać krem mieszamy masło z wanilią i stopniowo dodawanym cukrem. Dodajemy mleko i miksujemy do momentu, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy barwnik spożywczy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ostygnięte babeczki. Przed podaniem zdobimy kulkami i figurkami z masy cukrowej.

Smacznego!