header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przepisy na jesienne desery

Delecta biszkopt

Jesienne menu w nietypowym wydaniu

Deszcz bębniący o parapet, wiatr gwiżdżący za oknem i coraz krótsze dni. Jesienią chętniej dajemy się skusić na „coś słodkiego”, co w połączeniu z ciepłym kocem i dobrą lekturą w naturalny sposób poprawia nam humor. Samodzielne przygotowanie wypieku to także dobra okazja do zaproszenia znajomych, by wspólnie móc spędzić długi, jesienny wieczór podczas rozmów bądź na maratonie filmowym. A gdyby tak zaskoczyć przyjaciół i zaserwować im tartę z kasztanami? Nic prostszego! W końcu jesień ma też swoje dobre strony.

Chociaż klimat Skandynawii nie jest najłaskawszy, Duńczycy od wielu lat znajdują się w czołówce najszczęśliwszych narodów. Dlaczego? Zapewne odpowiedzi można doszukiwać się w hygge, określanym jako „chwile szczęścia, ciepła i bliskości, które możemy odnaleźć w najzwyklejszych sytuacjach”. Nowy, ciepły sweter, spacer z psem i dźwięk szeleszczących pod butami liści, zapach świeżo upieczonego ciasta, które może być pretekstem do zaproszenia bliskich nam osób. Co przygotować na taki wieczór? Bez obaw! Marka Delecta zdradza przepisy na wypieki i desery charakterystyczne dla tej pory roku.

Tarta z kasztanami

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
  • 1 jajo
  • 100 g zimnej margaryny lub masła
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (do podsypania ciasta)

Nadzienie:

  • 250 g puree kasztanowego
  • 3 łyżki rumu
  • 125 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • 125 ml wody
  • 100 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych Bakalland
  • 250 g sera mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki żelatyny Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zapach pieczonych w węglowych piecykach kasztanów to znak, że jesień zagościła na dobre. A co powiecie na przeniesienie tego zapachu do kuchni?

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku ciasta kruchego wyrabiamy w głębokiej misce, dodając jajko i masło. Dno formy do wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku około 10-15 minut, po czym wyjmujemy i pozostawiam do wystudzenia. Mieszamy puree kasztanowe z rumem, mlekiem, żółtkiem, cukrem waniliowym. Gładki krem wykładamy na podpieczony spód i pieczemy 20 minut w temperaturze 190°C. W tym czasie przygotowujemy syrop gotując wodę z cukrem, aż do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i mieszamy z migdałami, po czym wykładamy na podpieczoną masę kasztanową. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem, a następnie mieszamy masę z serem mascarpone. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy do temperatury pokojowej i mieszamy z masą. Całość wykładamy na wystudzoną tartę, prószymy cynamonem i wsadzamy do lodówki na 3 godziny, do stężenia. Pyszna, kasztanowa tarta gotowa!

Biszkopt – wiewiórka

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta biszkoptowego Delecta
  • 4 jaja
  • 30 ml wody
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Delecta

Nadzienie:

  • 2-3 jabłka
  • 1 szklanka (100 g) mielonych orzechów laskowych Bakalland
  • 0,5 szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich Bakalland

Poza kasztanami, orzechy laskowe to kolejny nieodzowny element jesieni. Biszkopt – wiewiórka to pomysł na deser, który wykorzystuje dary jesieni: bakalie i chrupiące jabłka.

Prostokątną formę o wymiarach około 25×35 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 180°C (bez termoobiegu). Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do głębokiej miski wbijamy jaja, cynamon, sodę, wodę i wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut. Pod koniec ubijania dodajemy olej oraz mielone orzechy i łączymy wszystko miksując jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy starte jabłka oraz posiekane orzechy i mieszamy z ciastem łyżką, aż powstanie gładka masa. Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki. Mniam! Ciasto gotowe!

 

Pączki ziemniaczane podlaskie

Składniki:

  • 2 jaja
  • 70 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 350 g mąki
  • 60 g ziemniaków mączystych
  • 6 g drożdży instant Delecta
  • 2 litry oleju
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody
  • skórka pomarańczowa Bakalland

Podlasie słynie z bogactwa pysznych dań, a pączki ziemniaczane to doskonały dowód na to, że tamtejsza kuchnia ma bardzo wiele do zaoferowania.

Ziemniaki obieramy, gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę i ziemniaki. Następnie, wyrabiamy ciasto, dodając drożdże, napowietrzając mikserem na wysokich obrotach. Dość gęste ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki w natłuszczonych olejem rękach (dzięki temu ciasto nie będzie kleić się do dłoni), odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie, smażymy na średnio rozgrzanym oleju. 5 łyżek cukru pudru mieszamy z 2 łyżkami wody. Gotowe pączki polewamy przygotowanym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Proste, prawda? 😊

Krem z kawy z jabłkami i różyczkami jabłkowymi

Składniki:

Ciasto:

  • 1 opakowanie ciasta kruchego Delecta
  • 100 g pokrojonej zimnej margaryny
  • 1 jajo

Krem:

  • 3 torebki kawy zbożowej Anatol 5 zbóż
  • 100 ml wody
  • 1 opakowanie budyniu smak śmietankowy Delecta
  • 300 ml mleka
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 20 g cukru
  • 200 g jabłek
  • 50 g rodzynek Bakalland

Jest to prawdopodobnie najbardziej fotogeniczny jesienny deser, który nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje.

Przygotowania rozpoczynamy od budyniu: zawartość torebki rozpuszczamy w 200 ml mleka. Następnie, 3 torebki kawy zbożowej zalewamy 100 ml wrzątku i zaparzamy przez kilka minut. Kawę zbożową zalewamy pozostałym mlekiem. W garnku umieszczamy połączoną kawę zbożową z mlekiem, dodajemy cukier i gotujemy. Następnie, dodajemy rozpuszczony w mleku budyń i mieszamy całość do zgęstnienia. Garnek z budyniem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto na różyczki przygotowujemy według tego przepisu krok po kroku. Wystudzony budyń przekładamy do dzieży miksera, dodajemy serek mascarpone i masło orzechowe, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Budyń rozlewamy do miseczek i umieszczamy w każdej z nich różyczkę jabłkową. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do jabłek odrobinę wody i następnie dusimy w rondelku z dodatkiem rodzynek. Gotowy budyń polewamy sosem z duszonymi owocami. Nasz jesienno-rozgrzewający deser jest gotowy!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Nasze zęby jesienią

    Choć wydaje się, że pory roku nie mają bezpośredniego wpływu na stan naszego zdrowia, w rzeczywistości jest inaczej! Szczególnie jesień i zima są niebezpieczne dla zębów. 
    Sezonowe obniżenie nastroju, które następuje podczas jesieni i zimy, związane jest ze spadkiem poziomu serotoniny w organizmie. Pogarsza się nasze samopoczucie, mamy mniej energii i jesteśmy bardziej ospali – w konsekwencji mamy większą ochotę na przykład na słodycze, które szkodzą zębom.
    Jesienne i zimowe dni to czas, który w powszechnej opinii nie sprzyja aktywnościom na świeżym powietrzu. Niskie temperatury nie zachęcają do wychodzenia z domu, przez co część osób w ogóle rezygnuje z ruchu. Więcej…  
  • Jak leczyć zęby bez bólu?

    Roma Markiewicz PiotrowskaZapytaj stomatologa: Jak leczyć zęby bez bólu? Poznaj nowoczesne możliwości komfortowego oraz bezbolesnego leczenia zębów i pozbądź się raz na zawsze strachu przed dentystą.

    Zdrowe i zadbane zęby to pragnienie wielu osób. Niestety strach przed bólem, który od najmłodszych lat nieodłącznie kojarzy się z wizytą u stomatologa często uniemożliwia realizację tego marzenia. Warto jednak wiedzieć, że istnieją nowe rozwiązania, które sprawiają, że zabiegi dentystyczne nie muszą już być okupione strachem i cierpieniem.

    Więcej…  
  • Cukrzyca - codzienne życie

    Dorota ZozulinskaCukrzyca to pierwsza niezakaźna choroba, którą Światowa Organizacja Zdrowia uznała za epidemię XXI wieku. W Polsce obecnie cierpi na nią ok. 3 mln Polaków, ale liczba chorych stale rośnie, co ma związek m.in. ze starzeniem się społeczeństwa.
    Pomimo rosnącej skali problemu, polscy pacjenci wciąż nie mają dostępu do najlepszych opcji terapeutycznych, które są standardem opieki diabetologicznej na świecie.

    Cukrzyca jest chorobą metaboliczną, która charakteryzuje się hiperglikemią, czyli wysokim stężeniem glukozy we krwi.

    Więcej…  
  • Cukrzyca cichy wróg

    Pracujesz na siedząco, odpoczywasz w bezruchu, jesz zbyt dużo i nieregularnie, nie unikasz niezdrowych potraw, słodyczy? Lekarze z Centrów Medycznych Medyceusz w Łodzi przestrzegają: to prosta droga do cukrzycy, choroby, która jest trudna do rozpoznania i zwykle przez wiele lat rozwija się bezobjawowo. Nie dokucza, nie boli, ale po cichu niszczy organizm.

    Cukrzycę typu 2 nazywa się epidemią XXI wieku – to jedna z najgroźniejszych i najczęstszych chorób cywilizacyjnych. W Polsce cierpi na nią około 3 mln osób, na świecie ponad 400 mln.

    Więcej…  
  • Ogólnopolski Dzień Seniora 14 listopada 2018

    Aktywność fizyczna najlepszym lekiem na problemy zdrowotne w każdym wieku. W 2050 roku w Polsce liczba osób w wieku 65+ wzrośnie do blisko 12 milionów. Choć długość życia rośnie, nie podnosi się jego jakość, a jedną z przyczyn jest brak aktywności fizycznej wśród seniorów. Bezruch obniża ich sprawność fizyczną oraz zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia poważnych chorób sercowo-naczyniowych, które są najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce.  

    W zdrowym ciele zdrowy ruch

    Więcej…  
  • Cukrzyca cicha epidemia

    Anna SliwinskaAnna Śliwińska:

    „Największym problemem w walce z cichą epidemią cukrzycy jest… cisza”

    Nawet kilkaset tysięcy osób w Polce nie wie, że choruje na cukrzycę. Gros z 3 milionów pacjentów, którzy mają postawioną diagnozę, nie leczy się zgodnie z zaleceniami. Wielkim wyzwaniem pozostaje dostęp do optymalnej terapii i opieki, zwłaszcza osób z cukrzycą typu 2 oraz tych, które nie przekroczyły 75. roku życia i nie mogą liczyć na choćby część darmowych leków.

    Więcej…  
  • Marokański zabieg Hammam

    Do wykonania marokańskiego zabiegu pielęgnacyjnego Hammam, który odnawia nie tylko ciało, ale i umysł, niezbędne jest czarne mydło (oczyszcza), glinka (odżywia), jak i olej arganowy (nawilża). Dzięki żelowi pod prysznic, który zawiera te 3 składniki, możemy skorzystać z zalet zabiegu, we własnej łazience.

    Na czym polega zabieg Hammam?

    Słowo „Hammam” oznacza publiczną łaźnię, która pełni w Maroku ważną rolę. Mieszkańcy tego kraju, od wieków, poddają się w niej zabiegowi pielęgnacyjnemu, który odnawia nie tylko ciało, ale i umysł. Polega na oczyszczeniu, złuszczeniu, odżywieniu i nawilżeniu skóry.

    Do jego wykonania potrzebne jest:

    Czarne mydło (oczyszczenie).

    Oryginalne mydło Savon Noir wytwarzane jest w Maroko, tradycyjnymi metodami, z czarnych oliwek i oleju oliwnego. 

    Więcej…  

Aktualności seniora

Reumatoidalne zapalenie stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów- jest to przewlekła choroba stawów powodująca ból oraz zaburzenie ich funkcji. Przebiega ona z okresami zaostrzeń i remisji, finalnie może prowadzić do niepełnosprawności.

Więcej…

Choroba zwyrodnieniowa stawów

Choroba zwyrodnieniowa stawów- występuje z reguły po 40 roku życia. W jej wyniku dochodzi do niszczenia chrząstki stawowej i przebudowy tkanki kostnej. Obejmuje od jednego do kilku stawów.

Więcej…

Osteoporoza choroba kości

Osteoporoza – jest to choroba kości, charakteryzująca się obniżeniem masy tkanki kostnej oraz zmianami w ich strukturze, prowadzącymi do zwiększonej podatności na złamania.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie