header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Camastra i Borys przygotują mistrzowską kolację

World of Masters 2018

5 października, w Zamku Topacz pod Wrocławiem, odbędzie się wydarzenie, które nie może ujść uwadze żadnego miłośnika dobrej kuchni.

Pod dachem zamkowej restauracji spotkają się prawdziwi Mistrzowie – utytułowani i odznaczeni gwiazdkami Michelin szefowie kuchni Andrea Camastra oraz Andrea Berton. Razem z gospodarzem, szefem kuchni Rafałem Borysem, przygotują dla gości Zamku Topacz 7-daniową kolację na miarę arcydzieła. Goście będą mieli okazję nie tylko skosztować unikalnego, inspirowanego kuchnią włoską menu, ale także poczuć dreszczyk emocji. Tego samego wieczoru, na ich oczach, trzech młodych kucharzy spróbuje swoich sił w przygotowaniu sztandarowego włoskiego specjału – risotto. Ta genialna w swej prostocie potrawa zadecyduje, który z kandydatów rozwijać się będzie pod okiem Andrei Bertona w jednej z jego mediolańskich restauracji.

Będzie to wieczór w prawdziwie włoskim stylu. Nieskrępowani tradycyjną zastawą, goście Zamku będą mogli swobodnie przemieszczać się między koktajlowymi stołami i obserwować przebieg konkursu. Po skosztowaniu próbki każdego z konkurujących ze sobą dań, zadecydują które risotto zasmakowało im najbardziej. Złożone z mistrzów kuchni jury weźmie pod uwagę także głos publiczności. Nie ulega jednak wątpliwości, że jurorzy będą bardzo wymagający – w końcu każdy z nich osiągnął sukces dzięki ciężkiej pracy i konstruktywnej krytyce ze strony własnych mistrzów. Warto dowiedzieć się więcej o odwiedzających Zamek Topacz kulinarnych wirtuozach: Andrei Camastrze i jego imienniku Andrei Bertonie.

Nazwisko Berton znane jest każdemu, kto wybrał się w kulinarną podróż do Mediolanu. Choć sam pochodzi z Friuli w północno-wschodnich Włoszech, Berton najmocniej związany jest właśnie z Mediolanem – piątym pod względem ilości gwiazdek Michelin miastem na świecie. Zanim otworzył pierwszą restaurację sygnowaną własnym nazwiskiem, gotował pod okiem słynnego Alaina Ducasse’a w Monte Carlo. Swoją pierwszą gwiazdkę Michelin Berton zdobył w La Taverna di Colloredo w Monte Albano. Następną restaurację wywindował na szczyt w rekordowym tempie: mediolańska Ristorante Trussardi alla Scala zyskała dzięki niemu dwie gwiazdki w dwa lata.

Po ośmiu latach spędzonych pod cudzym szyldem, Andrea Berton zapragnął stworzyć coś własnego. Otwarcie autorskiej restauracji było dla niego największym testem i startem w pewnym sensie „od zera”. Ta szczypta pokory okazała się być jednym z kluczy do sukcesu włoskiego Mistrza. Dziś jest on zarówno szefem kuchni, jak i właścicielem kilku restauracji o różnym profilu. To w jednej z nich swoje umiejętności rozwijać będzie młody kucharz, który najbardziej zaimponuje wymagającemu jury. Aspirujący kucharze mają wyjątkowo utrudnione zadanie, gdyż Andrea Berton przygotuje dla gości Zamku Topacz swoje własne risotto, z którym z pewnością porównywane będą konkursowe dania walczących o staż kucharzy.

Andrea Camastra przyjął inną taktykę. Gości kolacji „World of Masters” planuje zachwycić pojedynczym, niebanalnym deserem. Aby zrozumieć, czym wyróżniać się będzie jego danie na tle pozostałych włoskich specjałów, należy przybliżyć nieco z jego kulinarnej filozofii. Jest on bowiem propagatorem techniki „Note by note”, polegającej na tworzeniu zachwycających potraw z najbardziej podstawowych składników. Nie chodzi jednak o naturalne masło czy marchewki prosto z ziemi. „Note by note” to styl kuchni molekularnej, polegający na łączeniu substancji takich, jak woda, etanol, sacharoza czy aminokwasy. Wyznawcy tej wymagającej metody przyrównują gotowanie do malowania przy pomocy trzech podstawowych barw lub komponowania symfonii z najprostszych nut. To dlatego wiele z dań Camastry powstaje w laboratorium z istnie matematyczną precyzją.

Gorący temperament Mistrza kuchni objawia się zaś, gdy przychodzi do kulinarnych eksperymentów. Camastra nie zamierza osiadać na laurach, jakie dla wielu stanowiłaby gwiazdka Michelin. W kuchni szuka emocji i ulotnych wrażeń. Wizytę w Senses – jego warszawskiej restauracji – porównuje do podróży lub wyjścia do kina na dobry film. Innymi słowy, towarzyszyć jej powinna pewna ekscytacja, a serwowane dania mają sprawić, że nawet kilkugodzinna kolacja wyda się chwilą. Biorących udział w kulinarnym starciu oceniać będzie z pewnością pod kątem tego, co i dla niego jest najważniejsze – zachowania esencji smaku danego składnika oraz innych właściwości, które łatwo stracić, gotując danie zbyt długo.

Gospodarzem wydarzenia będzie Rafał Borys – Szef Kuchni Restauracji w Zamku Topacz. Swoje kulinarne umiejętności zdobywał w szeregu poważanych restauracji, także pod szyldem Gordona Ramsaya. Następnie trafił do Brasserie Roux, gdzie miał szansę rozwijać talent pod okiem Alberta Roux. Słynny mistrz kuchni zaszczepił w Borysie trwającą do dzisiaj miłość do francuskich przepisów. Nie znaczy to jednak, że podczas włoskiego wieczoru nie zaskoczy swoich gości potrawami na najwyższym poziomie. Borys dzieli z włoskimi przyjaciółmi zamiłowanie do autentycznych, świeżych produktów – podstawy śródziemnomorskiej kuchni. Dzięki trzem przyrządzonym przez niego daniom, goście piątkowej kolacji będą mieli okazję przekonać się, czemu restauracja Borysa zawdzięcza swój sukces i niepowtarzalną atmosferę.

Andrea Camastra, zanim zaprezentuje gościom nowe danie, lubi zapytać się siebie, dlaczego je stworzył. Refleksja ta pomaga mu pielęgnować kreatywność i pozostać wiernym samemu sobie. Każdy z pretendujących do stażu w Mediolanie kucharzy - Tomasz Łucjan (Chef de Partie z Restauracji Nolita), Michał Wierzba (zastępca szefa kuchni z restauracji Rozbrat 20) oraz Daniel Uliczny (Sous Chef z restauracji alewino) – z pewnością zna odpowiedź na to pytanie. Chcą stworzyć danie, które zachwyci zarówno jurorów, jak i gości piątkowej kolacji. Co kryje się za pozostałymi daniami, które pojawią się na stole 5 października? Pozostaje się przekonać we własnej osobie. Udział w kolacji to koszt 250zł od osoby, a ilość miejsc jest ograniczona. Możliwe jest także wykupienie pakietu, w którym wieczór z Mistrzami łączy się z pobytem w luksusowym Zamku Topacz.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Problemy ze słuchem

    Ponad 8 milionów miliona Polek i Polaków to ludzie po sześćdziesiątce i z każdym rokiem będzie ich przybywać. Według demografów w 2035 ich liczba zbliży się do 10 milionów. Tymczasem już dziś szacuje się, że ponad 70% osób powyżej 60 roku życia ma problem ze słuchem – co gorsza zdecydowana większość z nich niezdiagnozowany. Po cichu, nieco na marginesie rośnie ogromy problem społeczny. Niedosłuch seniorów powoli staje się plagą.

    Więcej…  
  • Menopauza - objawy

    Tomasz PaszkowskiProf. Tomasz Paszkowski: „Objawy menopauzy możemy dziś leczyć wcześnie, skutecznie, bezpiecznie i precyzyjnie”

    W Polsce zaledwie cztery procent kobiet w okresie menopauzy stosuje Hormonalną terapię menopauzy (HTM). To zdecydowanie nie odpowiada rzeczywistym potrzebom zdrowotnym. Jako środowisko klinicystów powinniśmy rzetelnie informować nasze pacjentki, że współczesne możliwości HTM pozwalają leczyć objawy menopauzy już na najwcześniejszym etapie, a zastosowane dawki terapeutyczne precyzyjnie dobrać do indywidualnych potrzeb pacjentek.

    Więcej…  
  • Rak piersi

    Październik to miesiąc szczególnie poświęcony profilaktyce raka piersi. W całym kraju odbywają się bezpłatne badania, akcje promocyjne i informacyjne, które mają zachęcić kobiety do wizyty u specjalisty oraz samobadania piersi, które stanowi podstawową formę profilaktyki nowotworów. W jaki sposób przeprowadzić samodzielną kontrolę piersi, kiedy powinnyśmy poddać się profesjonalnym badaniom oraz kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia choroby – odpowiada dr n. med. Małgorzata Fogiel, ginekolog w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Światowy Dzień Mycia Rąk

    Magdalena Szela SlowikŚwiatowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami. Z tej okazji ekspert akcji „Nie musi ci to przeszkadzać”, stomatolog Magdalena Szela-Słowik, przypomina kilka ważnych zasad związanych z odpowiednią higieną dłoni.

    Więcej…  
  • Migotanie przedsionków

    Zbigniew KalarusKażdego dnia u wielu naszych pacjentów rozpoznajemy różne rodzaje arytmii. Wśród nich migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF), uznawane za jeden z najpowszechniejszych i najgroźniejszych w skutkach rodzajów zaburzeń rytmu serca. AF występuje u 2-4% społeczeństwa, w tym nawet wśród 10% osób po 70 roku życia - migotanie przedsionków to powszechny problem naszych rodziców i dziadków, poważny problem społeczny – mówi prof. Zbigniew Kalarus, Kierownik Katedry Kardiologii, Wrodzonych Wad Serca i Elektroterapii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

    Więcej…  
  • Polak z wadą wzroku

    Według wyników najnowszego raportu „Polak z wadą wzroku” *1, aż 91 proc. badanych deklarujących problemy z widzeniem stosuje jedną z dostępnych współcześnie metod korekcji wzroku, z czego 93 proc. uczestników badania wskazało na okulary. W jakich sytuacjach Polacy ich używają, a kiedy z nich rezygnują (np. dla własnej wygody)? Aż 92 proc. respondentów wskazało, że najczęściej sięga po nie podczas korzystania z komputera.

    Więcej…  
  • Zaćma metody leczenia

    Walka z zaćmą, czyli jedną z najczęściej występujących i operowanych chorób oczu na świecie toczy się dziś bardzo zacięcie. Przyczyn jej występowania jest wiele, podobnie jak grup osób, które mogą być chorobą zagrożone. Wśród tych, którzy najczęściej doświadczają zaćmy znajdują się jednak osoby starsze, po 50 roku życia, u których naturalne procesy starzenia się organizmu mogą przyspieszać rozwój choroby i prowadzić do stadium choroby wymagającego natychmiastowej interwencji chirurgicznej. W samej Polsce na zaćmę może cierpieć dziś nawet milion osób, przy czym wielu z nich nie jest do końca świadomych istnienia choroby – jej powolny rozwój może trwać nawet kilka lat, bez większych objawów.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba uchyłkowa

Choroba uchyłkowa polega na występowaniu w przewodzie pokarmowym nieprawidłowych, charakterystycznych zagłębień (uchyłków).

Więcej…

Choroba Leśniewskiego

Choroba Leśniewskiego – Crohna to przewlekłą choroba układu pokarmowego , która prowadzi do bliznowacenia ścian jelita. Choroba może przebiegać przez długo czas bezobjawowo.

Więcej…

Spirometria

Spirometria – jest to badanie służące ocenie wydolności oddechowej. W trakcie jego trwania możliwe jest wykonanie próby farmakologicznej, istotnej przy doborze leków na astmę.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie