header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Przepis na pizzę neopolitańską

pizza neapolitanska

Naokoło pizzy – rodzaje, smaki i techniki przygotowania

Jeśli należymy do grona wielkich miłośników zapiekanego w piecu wytrawnego ciasta z dodatkami, poznając różne rodzaje pizzy będziemy mogli poszerzyć swój kulinarny repertuar. Choć na co dzień posługujemy się tylko jednym, ogólnym określeniem tego wywodzącego się z kuchni włoskiej przysmaku, tak naprawdę rozróżnia się nawet kilkanaście jego odmian. Jak się okazuje, kultowa Margherita to zaledwie wierzchołek smakowej góry lodowej.

Pizza to danie, które z zasady nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie, dzięki połączeniu najpyszniejszych składników – świeżych pomidorów, bazylii, wędlin i oczywiście sera. Słowo „pizza” liczy sobie już ponad 1000 lat. Bogata historia znajduje swoje odzwierciedlenie w mnogości receptur, które, choć zbliżone są do siebie, zapewniają zupełnie odmienne wrażenia smakowe.

Włoskie trio

Kuchnia włoska przybiera różne oblicza w zależności od regionu. Również pizza nie umyka tej zasadzie, dlatego też rozróżnić możemy trzy najważniejsze rodzaje pizzy, zawdzięczające swój smak regionalnym składnikom i tradycjom kulinarnym. Na podium znajduje się pizza napoletana wywodząca się ze słonecznego Neapolu. Do najważniejszych składników należą pomidory San Marzano, tradycyjnie uprawiane w wulkanicznej glebie u podnóża Wezuwiusza, oraz oryginalna mozzarella z mleka bawolic. Jej cechą charakterystyczną jest mocno zarumienione ciasto o chrupiących brzegach. Pizza tego typu powinna być wypiekana jedynie w opalanych drewnem piecach. Inną odmianą regionalną jest sfincione, czyli pizza sycylijska, cechująca się grubym spodem. W odróżnieniu od większości rodzajów jest ona przygotowana w prostokątnej blaszce. Nie można pominąć również wywodzącej się ze stolicy pizzy rzymskiej, którą najczęściej mamy na myśli wspominając o tym włoskim rarytasie. Cienkie, średnio wypieczone ciasto oraz szereg ulubionych składników to najbardziej kultowe oblicze pizzy, rozpropagowane na całym świecie.

Rossa o bianca

Z perspektywy składników natomiast, najważniejszym sposobem rozróżniania gatunków pizzy jest jej… kolor. To rozróżnienie w menu często wprawia w konsternację, szczególnie jeśli nie wyobrażamy sobie pizzy bez sosu pomidorowego. Pizza rossa nie skrywa większych tajemnic, ponieważ jest to najbardziej klasyczna z propozycji, bazująca na cieście z dodatkiem aromatycznego sosu ze świeżych pomidorów. Pizza bianca – „biała” – polewana jest jedynie oliwą, na której następnie układane są składniki. Najpopularniejszą jej odmianą jest quattro fromaggi. Opcjonalnie można wykorzystać jasny sos śmietanowy, który wyśmienicie smakuje z grzybami i świeżymi ziołami.

Nieznane oblicze

Na tym jednak nie koniec. Istnieją bowiem rodzaje pizzy, których na pierwszy rzut oka wcale nie zaliczylibyśmy do tego grona. Wśród osobliwych odmian najbardziej rozpoznawalna jest pizza calzone, przygotowana w formie dużego pieroga z nadzieniem. Pizza marchigiana natomiast zupełnie pizzy nie przypomina. Większość osób, całkiem słusznie, nazwałaby ją zapewne zwyczajną babką. Jest to bowiem pieczone w wysokiej formie wytrawne ciasto drożdżowe, które nadziewa się serem. Warta uwagi jest także pizza ziti, będąca ziszczeniem marzeń miłośników włoskiej pasty. Podstawowym dodatkiem w tym przypadku jest bowiem makaron przypominający kształtem penne, lecz o ściętych na prosto krańcach. A jak wygląda pizza polska? Oczywiście obfituje w dodatki, które z ojczyzną Michała Anioła mają niewiele wspólnego. I tak, polskie receptury na pizzę zawierają rodzime wędliny, ogórki kiszone oraz regionalne sery, które wyjątkowo apetycznie komponują się z chrupiącym i świeżo wypieczonym ciastem drożdżowym. – Najczęściej spotykanym w przypadku polskich odmian pizzy dodatkiem jest ser żółty, który możemy układać na cieście zarówno w plastrach, jak i po wcześniejszym utarciu. Gatunki typu holenderskiego, dzięki nieco łagodniejszej nucie smakowej, doskonale połączą się z aromatem pomidorów, szynki parmeńskiej i świeżych ziół

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Problemy ze słuchem

    Ponad 8 milionów miliona Polek i Polaków to ludzie po sześćdziesiątce i z każdym rokiem będzie ich przybywać. Według demografów w 2035 ich liczba zbliży się do 10 milionów. Tymczasem już dziś szacuje się, że ponad 70% osób powyżej 60 roku życia ma problem ze słuchem – co gorsza zdecydowana większość z nich niezdiagnozowany. Po cichu, nieco na marginesie rośnie ogromy problem społeczny. Niedosłuch seniorów powoli staje się plagą.

    Więcej…  
  • Menopauza - objawy

    Tomasz PaszkowskiProf. Tomasz Paszkowski: „Objawy menopauzy możemy dziś leczyć wcześnie, skutecznie, bezpiecznie i precyzyjnie”

    W Polsce zaledwie cztery procent kobiet w okresie menopauzy stosuje Hormonalną terapię menopauzy (HTM). To zdecydowanie nie odpowiada rzeczywistym potrzebom zdrowotnym. Jako środowisko klinicystów powinniśmy rzetelnie informować nasze pacjentki, że współczesne możliwości HTM pozwalają leczyć objawy menopauzy już na najwcześniejszym etapie, a zastosowane dawki terapeutyczne precyzyjnie dobrać do indywidualnych potrzeb pacjentek.

    Więcej…  
  • Rak piersi

    Październik to miesiąc szczególnie poświęcony profilaktyce raka piersi. W całym kraju odbywają się bezpłatne badania, akcje promocyjne i informacyjne, które mają zachęcić kobiety do wizyty u specjalisty oraz samobadania piersi, które stanowi podstawową formę profilaktyki nowotworów. W jaki sposób przeprowadzić samodzielną kontrolę piersi, kiedy powinnyśmy poddać się profesjonalnym badaniom oraz kto znajduje się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia choroby – odpowiada dr n. med. Małgorzata Fogiel, ginekolog w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Światowy Dzień Mycia Rąk

    Magdalena Szela SlowikŚwiatowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami. Z tej okazji ekspert akcji „Nie musi ci to przeszkadzać”, stomatolog Magdalena Szela-Słowik, przypomina kilka ważnych zasad związanych z odpowiednią higieną dłoni.

    Więcej…  
  • Migotanie przedsionków

    Zbigniew KalarusKażdego dnia u wielu naszych pacjentów rozpoznajemy różne rodzaje arytmii. Wśród nich migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF), uznawane za jeden z najpowszechniejszych i najgroźniejszych w skutkach rodzajów zaburzeń rytmu serca. AF występuje u 2-4% społeczeństwa, w tym nawet wśród 10% osób po 70 roku życia - migotanie przedsionków to powszechny problem naszych rodziców i dziadków, poważny problem społeczny – mówi prof. Zbigniew Kalarus, Kierownik Katedry Kardiologii, Wrodzonych Wad Serca i Elektroterapii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

    Więcej…  
  • Polak z wadą wzroku

    Według wyników najnowszego raportu „Polak z wadą wzroku” *1, aż 91 proc. badanych deklarujących problemy z widzeniem stosuje jedną z dostępnych współcześnie metod korekcji wzroku, z czego 93 proc. uczestników badania wskazało na okulary. W jakich sytuacjach Polacy ich używają, a kiedy z nich rezygnują (np. dla własnej wygody)? Aż 92 proc. respondentów wskazało, że najczęściej sięga po nie podczas korzystania z komputera.

    Więcej…  
  • Zaćma metody leczenia

    Walka z zaćmą, czyli jedną z najczęściej występujących i operowanych chorób oczu na świecie toczy się dziś bardzo zacięcie. Przyczyn jej występowania jest wiele, podobnie jak grup osób, które mogą być chorobą zagrożone. Wśród tych, którzy najczęściej doświadczają zaćmy znajdują się jednak osoby starsze, po 50 roku życia, u których naturalne procesy starzenia się organizmu mogą przyspieszać rozwój choroby i prowadzić do stadium choroby wymagającego natychmiastowej interwencji chirurgicznej. W samej Polsce na zaćmę może cierpieć dziś nawet milion osób, przy czym wielu z nich nie jest do końca świadomych istnienia choroby – jej powolny rozwój może trwać nawet kilka lat, bez większych objawów.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba uchyłkowa

Choroba uchyłkowa polega na występowaniu w przewodzie pokarmowym nieprawidłowych, charakterystycznych zagłębień (uchyłków).

Więcej…

Choroba Leśniewskiego

Choroba Leśniewskiego – Crohna to przewlekłą choroba układu pokarmowego , która prowadzi do bliznowacenia ścian jelita. Choroba może przebiegać przez długo czas bezobjawowo.

Więcej…

Spirometria

Spirometria – jest to badanie służące ocenie wydolności oddechowej. W trakcie jego trwania możliwe jest wykonanie próby farmakologicznej, istotnej przy doborze leków na astmę.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie