Domowe bułeczki drożdżowe

buleczki drozdzowe

Kiedy w weekend zostajemy w mieście, a pogoda dopisuje, warto zabrać rodzinę na kilka godzin do parku i urządzić wyjątkowy piknik.

Wspólnie spędzony czas nie tylko dobrze wpłynie na rodzinne relacje, ale również, mimo braku urlopu, pozwoli wypocząć choć trochę na łonie natury. Szykując koszyk z przekąskami, warto skorzystać z przepisów ekspertów marki Sandra.

Co jest ważne podczas organizacji pikniku? Przede wszystkim zaplanowanie przygotowania takich potraw, które bez problemu będzie można dowieźć na miejsce w niezmienionej formie, dzięki czemu będą nadal wyglądały apetycznie. Warto również zmyślnie zapakować niektóre dania, dzięki czemu wożenie dodatkowych talerzyków będzie zbędne. Poniżej prezentujemy kilka sposobów i przepisów na sprytny piknik.

Sałatki

Często jest tak, że wymieszane i polane sosem sałatki pięknie prezentują się w domu. Natomiast po krótkim czasie warzywa puszczają wodę, a sos nieapetycznie rozlewa się po całym pojemniku. Warto więc składniki ułożyć warstwowo, a sos przewieźć w oddzielnym opakowaniu. Jeśli każdą porcję sałatki zapakujemy np. w słoiczki, to ominie nas konieczność wożenia talerzyków.

Składniki na sałatkę:

  • Awokado
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórek zielony
  • Rzodkiewka
  • Ciecierzyca gotowana marki Sandra
  • Czerwona papryka
  • Krewetki
  • Rukola
  • Słodka papryka wędzona
  • 2 łyżki oliwy
  • Szczypta soli
  • Sok z ½ limonki

Składniki na dressing:

  • 10 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżeczka musztardy
  • Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Awokado, pomidorki, ogórka, rzodkiewkę i paprykę myjemy i kroimy w kostkę lub plasterki. Ciecierzycę płuczemy, smarujemy mieszanką papryki wędzonej, oliwy i soli i pieczemy przez ok. 20 minut. Krewetki smarujemy mieszanką oliwy, soli i soku z limonki i podsmażamy na patelni. Do słoika wkładamy warstwami wszystkie składniki (awokado, pomidorki, ogórek, rzodkiewka, upieczona ciecierzyca, papryka, usmażone krewetki, rukola). Składniki na dressing dokładnie mieszamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Szpinakowe wrapy

Szpinakowe wrapyWrapy są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kanapek, z których często wypadają dodatki.

Składniki:

  • Tortilla szpinakowa marki Sandra
  • Tuńczyk
  • Kukurydza marki Sandra
  • Liście szpinaku baby
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka odcedzamy i kładziemy jego warstwę na tortilli. Na rybie układamy kukurydzę i liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zawijamy.

Domowe bułeczki drożdżowe

Domowe buleczki drozdzowe

Pyszne, domowe bułeczki drożdżowe z wiśniami. Jeśli nie mamy czasu lub ochoty na ręczne drylowanie wiśni zaopatrzmy się w te, które są już bez pestek.

Składniki:

  • 10 g świeżych drożdży
  • 20 g cukru
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 20 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • 200 g wiśni drylowanych marki Sandra
  • Do posmarowania ciasta: 1 jajko i 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

Ciepłym mlekiem zalewamy pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Do rozczynu dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy trzepaczką. Na koniec dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy do momentu otrzymania elastycznej masy. Odstawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy i delikatnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie na połowie ciasta rozkładamy wiśnie, a drugą połową przykrywamy zlepiając brzegi. Ciasto smarujemy mieszanką jajka i mleka. Pieczemy przez ok. 15 minut w 180°C. Po tym czasie wyciągamy ciasto i przekrawamy na mniejsze bułeczki.

Smacznego!