Porady dnia

Porady dnia

Aktualności Seniora

Aktualności Seniora

Zdrowie Seniora

Zdrowie Seniora

Pasje Seniora

Pasje Seniora

Herbaciane lody idealne na upalne dni

Herbaciane lody

Przepis na lody owocowo herbaciane

Od pokruszonego lodu z syropem owocowym, przez sorbety, po wachlarz lodów mlecznych z dodatkami na patyku, w rożku lub w pudełku. Tak ewoluowały lody od starożytności do XX w. Dzisiejsza ich wersja, choć podbija kubki smakowe nie należy do najzdrowszych, ponieważ jest pełna cukru, syropu glukozowo- fruktozowego czy innych słodzików. Dlatego eksperci Ahmad Tea London radzą przygotować lody samodzielnie.

Robiąc własne lody można eksperymentować, dobierając różne składniki. Warto wypróbować połączenia lodów, herbaty i owoców.

Lodowa truskawka

Truskawki mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Lody przygotowane na ich bazie będą więc doskonałym popołudniowym deserem.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 300 ml hebaty Ceylon Tea Ahmad Tea London (1 torebka na 150 ml wody)
  • Sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Truskawki myjemy i odcinamy od nich szypułki. Herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy napój będzie już chłodny dodajemy do niego owoce i blendujemy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy sok z połowy cytryny, wlewamy do foremek do lodów i wstawiamy do zamrażalki na około 3 godziny.

Bananowa uczta

Banany, mimo że należą do bardziej słodkiej i kalorycznej grupy owoców, to i tak świetnie zastąpią sklepowe lody, stanowiąc znacznie zdrowszą alternatywę.

Składniki:

  • 4 Banany
  • 150 ml Herbaty Ceylon Tea Ahmad Tea London

Przygotowanie:

Banany blendujemy, a herbatę parzymy i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy oba składniki. Powstałą mieszanką wypełniamy foremki do lodów. Wkładamy na kilka godzin do zamrażalki. Aby uniknąć powstania kryształków lodu, warto przez pierwsze 2 godziny mieszać masę co pół godziny.

Smacznego !

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież