header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Jakie powinno być prawdziwe masło?

Maslo maslane 1

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła.

Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.

Pierwsze masło, jak mówi legenda, miało przypadkowo wytrącić się w bukłaku z tłustym mlekiem, przymocowanym do siodła pędzącego jeźdźca. W historii tej jest zapewne ziarno prawdy, i to niemałe, o czym przekonał się każdy, kto zbyt długo ubijał tłustą śmietankę. Czym powinno niemniej charakteryzować się dzisiejsze prawdziwe, najczystsze i najdoskonalsze w smaku masło?

Tłuszcz na miarę złota

Prawdziwe masło to pochodna samego mleka, a zatem składa się ono tylko i wyłącznie z tłuszczu mlecznego. W jego składzie powinna znaleźć się przede wszystkim śmietanka pasteryzowana – ukwaszona w przypadku masła extra o zawartości tłuszczu powyżej 82% lub nieukwaszona w przypadku masła śmietankowego o zawartości ¾ tłuszczu. Odmienne metody produkcji powodują też, że masło ekstra ma znacznie mniej laktozy (nawet do pięciu razy), niż masło śmietankowe. Innymi rodzajami masła są także delikatesowe, wyborowe i stołowe, które charakteryzują się zróżnicowaną zawartością tłuszczu mlecznego, lecz zawsze niższą niż 80%. Przykładowo margaryna zawiera tego tłuszczu zaledwie 3%. – Najwyższej jakości masłem jest masło ekstra, charakteryzujące się bardzo delikatnym i śmietankowym aromatem. Ze względu na swoje właściwości, w porównaniu do innych produktów mlecznych, jest ono znacznie zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Kluczem do doskonałego smaku jest oczywiście surowiec, z którego powstaje. Jeśli dane masło pochodzi z rejonu słynącego z czystego środowiska i bujnej przyrody, a mleko kupowane jest tylko od lokalnych rolników, możemy mieć pewność, że jego smak znacznie przewyższy walory innych obecnych na rynku konkurentów – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Kostka masła czy masłopodobna?

Masło, jako produkt stosunkowo drogi w produkcji, charakteryzuje się także ceną wprost proporcjonalną do jego jakości. Powoduje to, że rzesze producentów starają się wprowadzić konsumenta w błąd, okraszając opakowania zgrabnymi formułkami, mającymi na celu ukryć fakt, że jego zawartość może i wygląda jak masło, lecz z pewnością nim nie jest. Aby nie nabrać się na tego typu sztuczki nie dajmy się zwieść samemu opakowaniu. Nawet jeśli jego kolory i szata graficzna wskazują na masło, przeczytajmy jakie napisy na nim umieszczono. Jeśli w opakowaniu nie ma masła, takiego słowa na nim nie znajdziemy. Z łatwością dostrzeżemy natomiast szereg przymiotników, które stanowią bezpośrednie skojarzenie z masłem („śniadaniowe”, „kanapkowe”, „osełkowe”, „śmietankowe”, „ekstra”). Odwracając opakowanie, tuż przy składzie, zauważymy natomiast „miks tłuszczowy”, „tłuszcze do smarowania” lub „tłuszcz roślinny”. – Nawet jeśli na opakowaniu jest wskazana wartość 82%, sprawdźmy, czy aby na pewno odnosi się ona do zawartości tłuszczu mlecznego w produkcie. Czy nie jest po prostu przypadkowo umieszczona w formie znaku lub nie oznacza zawartości jakiegokolwiek tłuszczu np. oleju palmowego. Wskazówką może być też data przydatności do spożycia. Prawdziwe masło nie może być przechowywane dłużej, niż około 40 dni, dlatego kilkumiesięczny termin ważności to także znak, że produkt nie jest pełnowartościowym masłem. Aby przedłużyć trwałość masła możemy je bez przeszkód zamrozić lub, dawnym zwyczajem, zanurzyć w misce z wodą, zamiast wstawić do lodówki, co sprawi przy okazji, że będzie zawsze miękkie i gotowe do spożycia.

Prawdziwe masło, pomimo wysokiej kaloryczności, zawiera także cenne dla zdrowia substancje – łatwo przyswajalny i lekkostrawny tłuszcz zwierzęcy, witaminę A, D, E, białko oraz wapń. Masło zawiera także kwas linolowy, który uznawany jest za związek o właściwościach antynowotworowych.

Należy pamiętać, że składniki odżywcze zawarte w naturalnych produktach są lepiej przyswajalne w porównaniu do produktów ze składnikami odżywczymi dodanymi w procesie technologicznym. Ponadto, ze względu na to, że powstaje w całości z naturalnych komponentów, stanowi bezpieczne, a zarazem niezwykle apetyczne uzupełnienie codziennej diety.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak pozbyć się cellulitu?

    Zdrowa dieta, peeling fusami po kawie i nawet najprostsza aktywność fizyczna to podstawowe sposoby na cellulit. Jednak, aby go zredukować należy dodatkowo stosować kremy na cellulit. Powinny one zawierać składniki, które redukują lipidy, usuwają toksyny i poprawiają krążenie.

    Jak powstaje cellulit?

    Cellulit powstaje na skutek nierównomiernego rozłożenia komórek tłuszczowych (przerośniętych i zbitych w grudki), które otacza mieszanka wody i ubocznych produktów przemiany materii, czyli toksyn. Niestety toksyny dodatkowo powodują nadmierny rozrost lipidów, które uciskają naczynka.

    Więcej…  
  • Zaćma zwana również kataraktą

    Nazywana również kataraktą, zaćma jest jedną z najczęstszych przyczyn utraty wzroku wśród osób starszych. Problem nie dotyczy jednak tylko tej grupy wiekowej. Ze zmętnieniem soczewki zmaga się coraz więcej młodych osób. Niedawno w klinice Gemini w Ostrawie, gdzie leczą się polscy pacjenci, operowano z tego powodu… 19-latka.
    - Pacjentów poniżej 25 roku życia z zaćmą, którzy poddają się operacji usunięcia zaćmy w naszej klinice, jest kilku w ciągu roku. Przyczyny schorzenia w ich przypadku są różne. Mogą być związane z przyjmowanymi lekami, przewlekłym zapaleniem błony naczyniowej oka, nowotworem wewnątrz gałki ocznej, powikłaniami cukrzycy, czy z powodu usunięcia przytarczy w przypadku zaćmy tężyczkowej.

    Więcej…  
  • Komisja Ekspertów ds. Osób Starszych apeluje o zmianę podejścia do geriatrii w Polsce

    Jeżeli nie podejmiemy konkretnych działań, nie zrewolucjonizujemy ochrony zdrowia osób starszych, to w perspektywie najbliższych dziesięcioleci zamiast szpitali będziemy mieli masowe umieralnie seniorów.

    Takie są wnioski z dyskusji Komisji Ekspertów ds. Osób Starszych przy Rzeczniku Praw Obywatelskich o konsekwencjach wprowadzenia sieci szpitali dla opieki medycznej osób starszych.

    W spotkaniu wzięli udział m.in.:

    • prof. Ewa Marcinowska-Suchowierska, członkini Narodowej Rady Rozwoju przy Prezydencie, kierowniczka Kliniki Geriatrii Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie,
    Więcej…  
  • Operowanie zaćmy za granicą

    Operowanie zaćmy za granicą, w ramach obowiązującej w Unii Europejskiej Dyrektywy Transgranicznej, nie jest dziś już żadnym zaskoczeniem. Coraz więcej osób decyduje się na tzw. turystykę medyczną i leczenie zaćmy w Czechach lub Niemczech głównie z powodu niekończących się kolejek w polskich klinikach i szpitalach. Sięgające często nawet 4 lat czasy oczekiwania na zabieg to jednak nie koniec zarzutów pacjentów wobec NFZ – bez możliwości wyboru rodzaju soczewki oraz przy kwalifikowaniu do zabiegu pacjentów z co najmniej 40% pogorszeniem się wzroku spowodowanym zaćmą wydaje się, że wyjazd jest dziś jedynym słusznym rozwiązaniem.

    Więcej…  
  • Kłopoty z jamą ustną

    Aleks CharniukNadmiar stresu? Może się objawiać w zaskakujący sposób

    Polacy stresują się na potęgę – według statystyk, co 5 z nas deklaruje, że żyje w ciągłym stresie. Ten manifestuje się na wiele sposobów, również gorszą kondycją zębów. Niektóre objawy mogą Cię naprawdę zaskoczyć!

    Stres odbije się na zębach

    Tempo życia współczesnego człowieka bywa zabójcze. Przewlekły stres może prowadzić do utraty włosów, nadciśnienia, problemów z sercem, chorób autoimmunologicznych, bezsenności czy objawiać się depresją – ale nie tylko.

     

    Więcej…  
  • Nowotwory i choroby układu krążenia

    Brak bólu to nie zawsze gwarancja zdrowia

    • Przyczyną ponad 70% wszystkich zgonów w Polsce są choroby układu krążenia i nowotworowe.
    • Część schorzeń w początkowej fazie rozwoju nie powoduje jednoznacznych i uciążliwych dolegliwości, w związku z czym łatwo je zbagatelizować.
    • Jedynym sposobem na szybkie wykrycie „cichych” chorób jest regularne wykonywanie badań, do czego zachęcają towarzystwa ubezpieczeniowe.

    Dane gromadzone przez GUS pokazują, że co roku umiera ok. 380 tys. Polaków. Przyczyną zgonu w ponad 70% przypadków są nowotwory i choroby układu krążenia.

    Więcej…  
  • Zioła w pastach do zębów

    Ziołowe pasty do zębów często zawierają składniki takie jak mięta pieprzowa czy goździk. Jednak w ich składzie mogą znajdować się również mniej znane, jak stosowany od tysiąclecia w krajach arabskich miswak czy ałun, który jest górskim minerałem. Jakie inne wyciągi roślinne mogą być zawarte w wybielających pastach do zębów?

    Mięta pieprzowa.

    Jest skrzyżowaniem mięty zielonej i wodnej, a jej nazwa nawiązuje do charakterystycznego smaku, który lekko przypomina pieprz.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zamienniki Viagry – pompki próżniowe

Jest to dosyć skuteczna metoda wspomagania leczenia impotencji. Urządzenie składa się z cylindra, pompki oraz pierścieni zaciskających.

Więcej…

Zamienniki Viagry – MUSE (docewkowy system leczący zaburzenia wzwodu)

Metoda MUSE polega na tym, że substancja (prostaglandyna E1) jest wprowadzana bezpośrednio do cewki moczowej za pomocą specjalnego aplikatora.

Więcej…

Zamienniki Viagry – zastrzyki

Jest to metoda inwazyjna z użyciem środków farmakologicznych przypisanych przez urologa. Pacjent samodzielnie wstrzykuje lek przed stosunkiem (maksymalnie 20 minut wcześniej) za pomocą specjalnego pena.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie