header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Jakie powinno być prawdziwe masło?

Maslo maslane 1

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez masła.

Jego wszechstronność oraz zdolność do wzbogacenia receptur domowych sosów, zup, zapiekanek, ciast, deserów oraz niezliczonych specjałów, zarówno słodkich, jak i słonych, jest bezcenna. Zgodnie z legendą powstanie masła jest dziełem przypadku. Nieprzypadkowe są natomiast dzisiejsze metody produkcji, dlatego przed dokonaniem zakupu upewnijmy się, że wybieramy produkt oryginalny, naturalny i cechujący się wysoką jakością.

Pierwsze masło, jak mówi legenda, miało przypadkowo wytrącić się w bukłaku z tłustym mlekiem, przymocowanym do siodła pędzącego jeźdźca. W historii tej jest zapewne ziarno prawdy, i to niemałe, o czym przekonał się każdy, kto zbyt długo ubijał tłustą śmietankę. Czym powinno niemniej charakteryzować się dzisiejsze prawdziwe, najczystsze i najdoskonalsze w smaku masło?

Tłuszcz na miarę złota

Prawdziwe masło to pochodna samego mleka, a zatem składa się ono tylko i wyłącznie z tłuszczu mlecznego. W jego składzie powinna znaleźć się przede wszystkim śmietanka pasteryzowana – ukwaszona w przypadku masła extra o zawartości tłuszczu powyżej 82% lub nieukwaszona w przypadku masła śmietankowego o zawartości ¾ tłuszczu. Odmienne metody produkcji powodują też, że masło ekstra ma znacznie mniej laktozy (nawet do pięciu razy), niż masło śmietankowe. Innymi rodzajami masła są także delikatesowe, wyborowe i stołowe, które charakteryzują się zróżnicowaną zawartością tłuszczu mlecznego, lecz zawsze niższą niż 80%. Przykładowo margaryna zawiera tego tłuszczu zaledwie 3%. – Najwyższej jakości masłem jest masło ekstra, charakteryzujące się bardzo delikatnym i śmietankowym aromatem. Ze względu na swoje właściwości, w porównaniu do innych produktów mlecznych, jest ono znacznie zdrowsze nie tylko dla osób z nietolerancją laktozy, ale także dla osób starszych i chorych. Kluczem do doskonałego smaku jest oczywiście surowiec, z którego powstaje. Jeśli dane masło pochodzi z rejonu słynącego z czystego środowiska i bujnej przyrody, a mleko kupowane jest tylko od lokalnych rolników, możemy mieć pewność, że jego smak znacznie przewyższy walory innych obecnych na rynku konkurentów – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.

Kostka masła czy masłopodobna?

Masło, jako produkt stosunkowo drogi w produkcji, charakteryzuje się także ceną wprost proporcjonalną do jego jakości. Powoduje to, że rzesze producentów starają się wprowadzić konsumenta w błąd, okraszając opakowania zgrabnymi formułkami, mającymi na celu ukryć fakt, że jego zawartość może i wygląda jak masło, lecz z pewnością nim nie jest. Aby nie nabrać się na tego typu sztuczki nie dajmy się zwieść samemu opakowaniu. Nawet jeśli jego kolory i szata graficzna wskazują na masło, przeczytajmy jakie napisy na nim umieszczono. Jeśli w opakowaniu nie ma masła, takiego słowa na nim nie znajdziemy. Z łatwością dostrzeżemy natomiast szereg przymiotników, które stanowią bezpośrednie skojarzenie z masłem („śniadaniowe”, „kanapkowe”, „osełkowe”, „śmietankowe”, „ekstra”). Odwracając opakowanie, tuż przy składzie, zauważymy natomiast „miks tłuszczowy”, „tłuszcze do smarowania” lub „tłuszcz roślinny”. – Nawet jeśli na opakowaniu jest wskazana wartość 82%, sprawdźmy, czy aby na pewno odnosi się ona do zawartości tłuszczu mlecznego w produkcie. Czy nie jest po prostu przypadkowo umieszczona w formie znaku lub nie oznacza zawartości jakiegokolwiek tłuszczu np. oleju palmowego. Wskazówką może być też data przydatności do spożycia. Prawdziwe masło nie może być przechowywane dłużej, niż około 40 dni, dlatego kilkumiesięczny termin ważności to także znak, że produkt nie jest pełnowartościowym masłem. Aby przedłużyć trwałość masła możemy je bez przeszkód zamrozić lub, dawnym zwyczajem, zanurzyć w misce z wodą, zamiast wstawić do lodówki, co sprawi przy okazji, że będzie zawsze miękkie i gotowe do spożycia.

Prawdziwe masło, pomimo wysokiej kaloryczności, zawiera także cenne dla zdrowia substancje – łatwo przyswajalny i lekkostrawny tłuszcz zwierzęcy, witaminę A, D, E, białko oraz wapń. Masło zawiera także kwas linolowy, który uznawany jest za związek o właściwościach antynowotworowych.

Należy pamiętać, że składniki odżywcze zawarte w naturalnych produktach są lepiej przyswajalne w porównaniu do produktów ze składnikami odżywczymi dodanymi w procesie technologicznym. Ponadto, ze względu na to, że powstaje w całości z naturalnych komponentów, stanowi bezpieczne, a zarazem niezwykle apetyczne uzupełnienie codziennej diety.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Światowy Dzień Mycia Rąk

    Magdalena Szela SlowikŚwiatowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami. Z tej okazji ekspert akcji „Nie musi ci to przeszkadzać”, stomatolog Magdalena Szela-Słowik, przypomina kilka ważnych zasad związanych z odpowiednią higieną dłoni.

    Więcej…  
  • Migotanie przedsionków

    Zbigniew KalarusKażdego dnia u wielu naszych pacjentów rozpoznajemy różne rodzaje arytmii. Wśród nich migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF), uznawane za jeden z najpowszechniejszych i najgroźniejszych w skutkach rodzajów zaburzeń rytmu serca. AF występuje u 2-4% społeczeństwa, w tym nawet wśród 10% osób po 70 roku życia - migotanie przedsionków to powszechny problem naszych rodziców i dziadków, poważny problem społeczny – mówi prof. Zbigniew Kalarus, Kierownik Katedry Kardiologii, Wrodzonych Wad Serca i Elektroterapii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

    Więcej…  
  • Polak z wadą wzroku

    Według wyników najnowszego raportu „Polak z wadą wzroku” *1, aż 91 proc. badanych deklarujących problemy z widzeniem stosuje jedną z dostępnych współcześnie metod korekcji wzroku, z czego 93 proc. uczestników badania wskazało na okulary. W jakich sytuacjach Polacy ich używają, a kiedy z nich rezygnują (np. dla własnej wygody)? Aż 92 proc. respondentów wskazało, że najczęściej sięga po nie podczas korzystania z komputera.

    Więcej…  
  • Zaćma metody leczenia

    Walka z zaćmą, czyli jedną z najczęściej występujących i operowanych chorób oczu na świecie toczy się dziś bardzo zacięcie. Przyczyn jej występowania jest wiele, podobnie jak grup osób, które mogą być chorobą zagrożone. Wśród tych, którzy najczęściej doświadczają zaćmy znajdują się jednak osoby starsze, po 50 roku życia, u których naturalne procesy starzenia się organizmu mogą przyspieszać rozwój choroby i prowadzić do stadium choroby wymagającego natychmiastowej interwencji chirurgicznej. W samej Polsce na zaćmę może cierpieć dziś nawet milion osób, przy czym wielu z nich nie jest do końca świadomych istnienia choroby – jej powolny rozwój może trwać nawet kilka lat, bez większych objawów.

    Więcej…  
  • Zawał - podstawowe informacje

    Od lat polską kardiologię interwencyjną stawia się za wzór w medycynie europejskiej i światowej. Mamy wspaniałe sukcesy w leczeniu zawałów. Skąd więc pesymistyczne prognozy, mówiące o tym, że w ciągu pierwszego roku od zawału w Polsce umrze co piąty pacjent? *1

    Rzeczywiście, mimo znaczącego postępu naukowo-technologicznego w medycynie, choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym: miażdżyca, choroba niedokrwienna i niewydolność serca od lat stanowią pierwszą przyczynę zgonów w Polsce.

    Więcej…  
  • Cukrzyca

    Dorota Zozulinska

    Wśród Polaków rośnie liczba zachorowań na cukrzycę, pomimo to chorzy wciąż nie mają dostępu do nowych opcji terapeutycznych, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. O tym, co z tego powodu tracą pacjenci, a jak mogłoby zmienić się ich życie dzięki innowacyjnym lekom oraz oczekiwaniu na nowe opcje terapeutyczne lekarzy i pacjentów opowiada Prof. Dorota Zozulińska – Ziółkiewicz, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Oddziału Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.

    Więcej…  
  • Afta jak leczyć

    Nie zawsze mają wyraźną przyczynę, ale sprzyja im m.in. spadek odporności, niedobór witamin, stres, a nawet antybiotykoterapia czy predyspozycje rodzinne. Afty - choć to na ogół łagodne i drobne zmiany w jamie ustnej - potrafią uprzykrzyć życie i wywołać intensywny, dokuczliwy ból. Jak się ich pozbyć?

    Czym jest afta?

    Czym są afty? - Afty to niewielkie, bolesne owrzodzenia występujące pojedynczo lub grupami na błonie śluzowej jamy ustnej m.in. wewnętrznej stronie policzka, warg, a nawet języka. Wyglądem przypominają nadżerki pokryte białym nalotem i otoczone rumieniowatym, zapalnym obrzeżem.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba Leśniewskiego

Choroba Leśniewskiego – Crohna to przewlekłą choroba układu pokarmowego , która prowadzi do bliznowacenia ścian jelita. Choroba może przebiegać przez długo czas bezobjawowo.

Więcej…

Spirometria

Spirometria – jest to badanie służące ocenie wydolności oddechowej. W trakcie jego trwania możliwe jest wykonanie próby farmakologicznej, istotnej przy doborze leków na astmę.

Więcej…

Scyntygrafia

Scyntygrafia – jest to badanie bazujące na promieniowaniu gamma, służące do obrazowania narządów i do oceny ich funkcji (jak np. przepływu krwi przez dany narząd).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie