header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Herbaciany poradnik

Herbaciany poradnik dla smakoszy

Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów herbaty - czarna, zielona czy owocowa.

Każdy herbaciany smakosz powinien bez problemu rozróżniać i odpowiednio zaparzać wszystkie odmiany. Eksperci Ahmad Tea London wiedzą, że trudno jest zapamiętać wszystkie zasady, dlatego przygotowali specjalny poradnik. Informacje w nim zebrane z pewnością ułatwią profesjonalne zaparzanie herbaty.

Herbata czarna

Liściasta: W celu uzyskania najlepszego naparu powinno się zalać liście herbaty wodą o temperaturze 100 stopni Celsjusza i zaparzać około 5-7 minut. Do szklanki o pojemności 250 ml trzeba wsypać łyżeczkę (2,5g) suszu, a jeśli przygotowujesz napar w imbryku to wsyp do niego tyle łyżeczek herbaty ile gości przewidujesz, plus jedną dodatkową.

Ekspresowa: Aby przygotować smaczną herbatę trzeba ją zalać wodą o temperaturze 100 stopni, zostawiając w niej torebkę na około 4 minuty.

Herbata zielona

Liściasta: Chcąc przygotować prawidłowo herbatę musimy ostudzić wodę do temperatury około 90 stopni. Zieloną herbatę powinno zaparzać się od 3 do 6 minut pod przykryciem, dzięki czemu zachowamy jednakową temperaturę i aromat. Liście herbaty zielonej można zaparzać nawet do 3 razy – kolejne zaparzenia zazwyczaj trwają nieco dłużej.

Krótkie parzenie (około 3 minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia daje z kolei napar o działaniu relaksującym.

Ekspresowa: Herbata w torebkach jest bardziej rozdrobniona, dlatego też potrzebuje niższej temperatury parzenia – od 75 do 85 stopni i już po 3 minutach można wyjąć saszetki.

Herbaty czarne owocowe i napary owocowo-ziołowe

W przypadku herbat ekspresowych zaleca się zaparzanie w wodzie o temperaturze 100 stopni przez około 4 -7 minut.

Pamiętaj, że…

  • Temperatura wody po 3-4 minutach od zagotowania spada do 90 stopni Celsjusza, zaś po 12-14 minutach do 75 stopni.
  • Cukier, mleko czy cytrynę najlepiej dodawać na końcu, po zaparzeniu.
  • Miodu nie powinno się dodawać do gorącej herbaty, ponieważ straci on wszystkie właściwości
  • Warto ogrzać naczynie, czyli przepłukać wrzątkiem, przed przygotowaniem herbaty, ponieważ zimna ceramika zmniejsza temperaturę wody, co w efekcie może zepsuć idealne zaparzanie.
  • Herbatę liściastą powinno parzyć się w szerokich naczyniach, w których ma ona miejsce na rozwinięcie, dzięki czemu można uzyskać lepszy napar.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, nie bój się eksperymentować, ponieważ tylko w ten sposób odnajdziesz swój ulubiony aromat i smak. Możesz spróbować przygotować w wyższej temperaturze większą ilość herbaty, skracając czas parzenia lub zmniejszając temperaturę, a wydłużając czas oczekiwania. Spróbuj wszystkich możliwości i wybierz najlepszą metodę dla siebie.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Światowy Dzień Mycia Rąk

    Magdalena Szela SlowikŚwiatowy Dzień Mycia Rąk, przypadający 15 października, został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych, a jego celem jest edukacja w zakresie prawidłowej higieny. Ta prosta czynność, wykonywana w odpowiedni sposób, może nas uchronić przed wieloma infekcjami oraz chorobami. Z tej okazji ekspert akcji „Nie musi ci to przeszkadzać”, stomatolog Magdalena Szela-Słowik, przypomina kilka ważnych zasad związanych z odpowiednią higieną dłoni.

    Więcej…  
  • Migotanie przedsionków

    Zbigniew KalarusKażdego dnia u wielu naszych pacjentów rozpoznajemy różne rodzaje arytmii. Wśród nich migotanie przedsionków (atrial fibrillation, AF), uznawane za jeden z najpowszechniejszych i najgroźniejszych w skutkach rodzajów zaburzeń rytmu serca. AF występuje u 2-4% społeczeństwa, w tym nawet wśród 10% osób po 70 roku życia - migotanie przedsionków to powszechny problem naszych rodziców i dziadków, poważny problem społeczny – mówi prof. Zbigniew Kalarus, Kierownik Katedry Kardiologii, Wrodzonych Wad Serca i Elektroterapii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu.

    Więcej…  
  • Polak z wadą wzroku

    Według wyników najnowszego raportu „Polak z wadą wzroku” *1, aż 91 proc. badanych deklarujących problemy z widzeniem stosuje jedną z dostępnych współcześnie metod korekcji wzroku, z czego 93 proc. uczestników badania wskazało na okulary. W jakich sytuacjach Polacy ich używają, a kiedy z nich rezygnują (np. dla własnej wygody)? Aż 92 proc. respondentów wskazało, że najczęściej sięga po nie podczas korzystania z komputera.

    Więcej…  
  • Zaćma metody leczenia

    Walka z zaćmą, czyli jedną z najczęściej występujących i operowanych chorób oczu na świecie toczy się dziś bardzo zacięcie. Przyczyn jej występowania jest wiele, podobnie jak grup osób, które mogą być chorobą zagrożone. Wśród tych, którzy najczęściej doświadczają zaćmy znajdują się jednak osoby starsze, po 50 roku życia, u których naturalne procesy starzenia się organizmu mogą przyspieszać rozwój choroby i prowadzić do stadium choroby wymagającego natychmiastowej interwencji chirurgicznej. W samej Polsce na zaćmę może cierpieć dziś nawet milion osób, przy czym wielu z nich nie jest do końca świadomych istnienia choroby – jej powolny rozwój może trwać nawet kilka lat, bez większych objawów.

    Więcej…  
  • Zawał - podstawowe informacje

    Od lat polską kardiologię interwencyjną stawia się za wzór w medycynie europejskiej i światowej. Mamy wspaniałe sukcesy w leczeniu zawałów. Skąd więc pesymistyczne prognozy, mówiące o tym, że w ciągu pierwszego roku od zawału w Polsce umrze co piąty pacjent? *1

    Rzeczywiście, mimo znaczącego postępu naukowo-technologicznego w medycynie, choroby układu sercowo-naczyniowego, w tym: miażdżyca, choroba niedokrwienna i niewydolność serca od lat stanowią pierwszą przyczynę zgonów w Polsce.

    Więcej…  
  • Cukrzyca

    Dorota Zozulinska

    Wśród Polaków rośnie liczba zachorowań na cukrzycę, pomimo to chorzy wciąż nie mają dostępu do nowych opcji terapeutycznych, dostosowanych do ich indywidualnych potrzeb. O tym, co z tego powodu tracą pacjenci, a jak mogłoby zmienić się ich życie dzięki innowacyjnym lekom oraz oczekiwaniu na nowe opcje terapeutyczne lekarzy i pacjentów opowiada Prof. Dorota Zozulińska – Ziółkiewicz, Kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu i Oddziału Diabetologii i Chorób Wewnętrznych Szpitala Miejskiego im. Franciszka Raszei w Poznaniu.

    Więcej…  
  • Afta jak leczyć

    Nie zawsze mają wyraźną przyczynę, ale sprzyja im m.in. spadek odporności, niedobór witamin, stres, a nawet antybiotykoterapia czy predyspozycje rodzinne. Afty - choć to na ogół łagodne i drobne zmiany w jamie ustnej - potrafią uprzykrzyć życie i wywołać intensywny, dokuczliwy ból. Jak się ich pozbyć?

    Czym jest afta?

    Czym są afty? - Afty to niewielkie, bolesne owrzodzenia występujące pojedynczo lub grupami na błonie śluzowej jamy ustnej m.in. wewnętrznej stronie policzka, warg, a nawet języka. Wyglądem przypominają nadżerki pokryte białym nalotem i otoczone rumieniowatym, zapalnym obrzeżem.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Choroba Leśniewskiego

Choroba Leśniewskiego – Crohna to przewlekłą choroba układu pokarmowego , która prowadzi do bliznowacenia ścian jelita. Choroba może przebiegać przez długo czas bezobjawowo.

Więcej…

Spirometria

Spirometria – jest to badanie służące ocenie wydolności oddechowej. W trakcie jego trwania możliwe jest wykonanie próby farmakologicznej, istotnej przy doborze leków na astmę.

Więcej…

Scyntygrafia

Scyntygrafia – jest to badanie bazujące na promieniowaniu gamma, służące do obrazowania narządów i do oceny ich funkcji (jak np. przepływu krwi przez dany narząd).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie