header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Pomysł na obiad z piekarnika

Musaka 1

Zapiekanki od A do Z, czyli pomysł na obiad z piekarnika

Niezapowiedziana wizyta, leniwy weekend, pusta lodówka, brak czasu – kulinarną odpowiedzią na każdy z tych problemów jest znana wszystkim zapiekanka. Choć kojarzy się z szybkim i prostym daniem, które ma za zadanie głównie poskromić apetyt, posiada ona także zupełnie inne, wysmakowane oblicze. Zapiekane w piecu potrawy są bowiem obecne w prawie każdej kulturze i mienią się zarówno feerią barw, jak i bogactwem smaków, mimo że wszystkie powstają tylko w jednym naczyniu.

Przyrządzane w piekarniku dania jednogarnkowe różnią się między sobą w zależności od kraju, z którego pochodzą. Inspirację na zapiekany obiad można znaleźć nie tylko w kuchni włoskiej i francuskiej, ale również angielskiej, greckiej i marokańskiej. Zapiekanie może przybierać dwie różne formy – w otwartym naczyniu lub pod przykrywką.

Spod pokrywki

Jeśli bliskie jest nam stwierdzenie, że dania przygotowywane dłużej są smaczniejsze, z pewnością dość rzadko decydujemy się na przyrządzenie prostej i szybkiej zapiekanki. Warto pamiętać niemniej, że w piekarniku możemy nie tylko „zapiekać”, ale i dusić. Nieco dalszą rodziną zapiekanek są dania, które powstają w naczyniu z pokrywką. W taki sposób nie uzyska ono co prawda chrupiącej skórki, zyska jednak pełnię smaku, którą może zagwarantować tylko jeden składnik – czas. Duszone pod przykryciem w umiarkowanej temperaturze dania to idealne połączenie prostoty i smaku. Po pierwsze – wystarczy, że składniki odpowiednio przygotujemy, przełożymy do naczynia, przyprawimy i wstawimy do pieca. Dalsza część wykona się „sama”. W przeciwieństwie do pichcenia na kuchence, duszenie dań pod przykryciem w piecu nie wymaga stałego mieszania z tej prostej przyczyny, że podgrzewane jest równomiernie ze wszystkich stron, a nie tylko od spodu. W związku z tym gotowe będzie szybciej, a ryzyko przypalenia stanie się znacznie mniejsze. Metoda ta jest doskonała do przygotowania dań jednogarnkowych, takich jak francuski ragout, marokański tadżin, węgierski gulasz, nie wspominając o pieczeniach, duszonych rybach oraz curry.

Smak na smaku

Znacznie popularniejszym sposobem przygotowania zapiekanki jest natomiast ułożenie składników warstwowo. Dzięki temu danie będzie wyglądało estetycznie, a smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną, tworząc kompletną i wyjątkowo aromatyczną całość. Ponadto umiejętne rozmieszczenie kolejnych warstw wpłynie zarówno na smak, jak i strukturę dania. – Jednym z najpopularniejszych składników pozwalających zachować zwartą strukturę zapiekanek jest ser żółty, który jednocześnie szybko topi się w wysokich temperaturach, ale i szybko zastyga po wyjęciu z pieca – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. To właśnie tarty ser idealnie uzupełnia recepturę klasycznej, włoskiej lasagne. Innym popularnym daniem zapiekanym w piekarniku jest musaka, która wywodzi się z kuchni greckiej. Tutaj podstawą są nie płaty makaronowe, a cienkie plastry bakłażana, które dopełnia dodatek pomidorów, mięsa, sosu beszamelowego oraz oczywiście tartego sera. Ale czy komponując zapiekankę musimy kierować się konkretnym przepisem? Absolutnie nie. Aby stworzyć danie, które spełni nasze kulinarne wymagania, najlepiej w naczyniu ułożyć swoje ulubione składniki. Co ciekawe, dzięki zapiekankom z łatwością wkomponujemy do menu także te warzywa, które nieco zbyt długo leżały w kuchni. Wysoka temperatura, aromatyczny sos i towarzystwo innych składników z pewnością na nowo wydobędą tkwiący w nich aromat.

Wiosenna zapiekanka z serem żółtym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.

W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Badanie wzroku u okulisty

    Paweł SzczerbinskiPolacy pytani o to, jak często badają swój wzrok, w prawie 60% deklarują wizyty u specjalisty raz na rok lub dwa. Jednocześnie według wyników raportu „Polak z wadą wzroku” *1, dla 65% respondentów najczęściej deklarowanym wyborem przy badaniu wzroku jest kontrola u lekarza okulisty. Więcej szczegółów na temat wyników badania zdradza i komentuje Paweł Szczerbiński, optyk i optometrysta oraz ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Więcej…  
  • Światowy Dzień Serca 29 września

    Choroby układu krążenia są od lat zagrożeniem dla zdrowia i życia Polaków. I choć przeciętna długość życia się wydłuża, to i tak - jak wynika z najnowszego raportu Głównego Urzędu Statystycznego pt. „Trwanie życia w 2017 r.”, co drugi zgon w Polsce następuje na skutek chorób serca. Warto więc zadbać o swoje serce i wzmocnić jego kondycję.

    W zdrowym ciele zdrowy duch

    Jednym z kluczowych elementów wpływających na ograniczenie ryzyka zachorowania na choroby serca jest zmiana sposobu życia z siedzącego na aktywny. Różne źródła naukowe potwierdzają, że już godzina aktywności fizycznej w tygodniu pozwala znacząco obniżyć zagrożenie zachorowania na choroby serca. Ważne jest jednak, by aktywność fizyczna była regularna.

    Więcej…  
  • Rehabilitacja po udarze mózgu

    Średnio co osiem minut atakuje kolejną osobę. Rocznie walczy z nim około 70 tys. Polaków. Blisko 60% chorych umiera w ciągu pierwsze roku, a 25% wszystkich chorych stanowią osoby poniżej 40 roku życia. To zatrważające dane, które dotyczą udaru mózgu. Choroby, która niespodziewanie może odebrać nam wszystko.

    Zaburzenia mowy, wzroku, pogorszenie koordynacji ruchowej to tylko niektóre ze zniszczeń, jakie w naszym organizmie powoduje udar mózgu.

    Więcej…  
  • Probiotyki dla zdrowia

    Probiotyki to niezbędny element jesienno-zimowej profilaktyki. Nie tylko dbają o zdrowie jelit i wzmacniają układ odpornościowy, ale coraz częściej ukazują się badania potwierdzające ich korzystny wpływ na zdrowie zębów. Innowacyjne probiotyki mogłyby pomóc m.in. w walce z próchnicą.

    Superbakterie do walki z próchnicą?

    Sezon infekcji za pasem, niezbędne więc będą probiotyki, czyli żywe kultury bakterii lub drożdży, które spełniają bardzo ważną rolę i stosowane w odpowiedniej ilości wpływają korzystnie na zdrowie organizmu. 

    Więcej…  
  • Pierwsze oznaki prezbiopii

    Czy prezbiopia jest chorobą? Jakie są objawy prezbiopii i czy można jej zapobiec?

    Niestety trzeba jasno powiedzieć, że prezbiopia jest nieunikniona i wcześniej czy później jej objawy pojawią się u każdego z nas. Nie jest to jednak choroba, a nieuchronny proces wynikający z fizjologii i efekt naturalnych zmian zachodzących w narządzie wzroku. Z badań wynika, że 98 proc. Polaków po czterdziestce ma problemy ze wzrokiem polegające na znacznym pogorszeniu ostrości widzenia. Aż 94 proc. badanych stwierdziło, że musi odsuwać tekst od oczu, żeby go przeczytać, ponieważ z bliska widzi rozmazane i nieczytelne litery*.

    Więcej…  
  • Jak widzą Polacy po 55. roku życia?

    Jak wynika z najnowszych badań zrealizowanych na zlecenie Vision Express przez IQS Rynek i Opinia blisko 80% osób powyżej 55. roku życia ma wadę wzroku lub chorobę oczu. Alarmujące jest to, że aż 55% respondentów nie badało się u specjalisty w ciągu ostatniego roku. Zaburzenia widzenia często są nie tylko naturalnym skutkiem starzenia, ale mogą świadczyć o rozwoju poważnych chorób oczu, takich jak jaskra, AMD, zaćma lub choroby ogólnoustrojowej w tym cukrzycy i nadciśnienia tętniczego.

    Więcej…  
  • Cukrzyca jak sobie z nią radzić

    Mandaryna Fot Voyo BakiewiczPiosenkarka Marta Wiśniewska o tym, że choruje na cukrzycę typu 1 dowiedziała się, gdy była w ciąży. Z chorobą zmaga się już 15 lat i zdecydowała się opowiedzieć, jak rozwój medycyny wpływa na życie chorych z cukrzycą, jakie znaczenie mają dla nich innowacje oraz czego im brakuje. Diagnoza choroby przewlekłej jest trudnym momentem – jak Pani życie zmieniło się po diagnozie cukrzycy typu 1? Czy musiała Pani zmienić swoje plany?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Spirometria

Spirometria – jest to badanie służące ocenie wydolności oddechowej. W trakcie jego trwania możliwe jest wykonanie próby farmakologicznej, istotnej przy doborze leków na astmę.

Więcej…

Scyntygrafia

Scyntygrafia – jest to badanie bazujące na promieniowaniu gamma, służące do obrazowania narządów i do oceny ich funkcji (jak np. przepływu krwi przez dany narząd).

Więcej…

Metoda Holtera

Metoda Holtera - badanie wykorzystywane jest w diagnozowaniu chorób serca. Umożliwia rejestrowanie pracy serca w trakcie wykonywania codziennych czynności, przez 24 godziny na dobę.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie