header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Pomysł na obiad z piekarnika

Musaka 1

Zapiekanki od A do Z, czyli pomysł na obiad z piekarnika

Niezapowiedziana wizyta, leniwy weekend, pusta lodówka, brak czasu – kulinarną odpowiedzią na każdy z tych problemów jest znana wszystkim zapiekanka. Choć kojarzy się z szybkim i prostym daniem, które ma za zadanie głównie poskromić apetyt, posiada ona także zupełnie inne, wysmakowane oblicze. Zapiekane w piecu potrawy są bowiem obecne w prawie każdej kulturze i mienią się zarówno feerią barw, jak i bogactwem smaków, mimo że wszystkie powstają tylko w jednym naczyniu.

Przyrządzane w piekarniku dania jednogarnkowe różnią się między sobą w zależności od kraju, z którego pochodzą. Inspirację na zapiekany obiad można znaleźć nie tylko w kuchni włoskiej i francuskiej, ale również angielskiej, greckiej i marokańskiej. Zapiekanie może przybierać dwie różne formy – w otwartym naczyniu lub pod przykrywką.

Spod pokrywki

Jeśli bliskie jest nam stwierdzenie, że dania przygotowywane dłużej są smaczniejsze, z pewnością dość rzadko decydujemy się na przyrządzenie prostej i szybkiej zapiekanki. Warto pamiętać niemniej, że w piekarniku możemy nie tylko „zapiekać”, ale i dusić. Nieco dalszą rodziną zapiekanek są dania, które powstają w naczyniu z pokrywką. W taki sposób nie uzyska ono co prawda chrupiącej skórki, zyska jednak pełnię smaku, którą może zagwarantować tylko jeden składnik – czas. Duszone pod przykryciem w umiarkowanej temperaturze dania to idealne połączenie prostoty i smaku. Po pierwsze – wystarczy, że składniki odpowiednio przygotujemy, przełożymy do naczynia, przyprawimy i wstawimy do pieca. Dalsza część wykona się „sama”. W przeciwieństwie do pichcenia na kuchence, duszenie dań pod przykryciem w piecu nie wymaga stałego mieszania z tej prostej przyczyny, że podgrzewane jest równomiernie ze wszystkich stron, a nie tylko od spodu. W związku z tym gotowe będzie szybciej, a ryzyko przypalenia stanie się znacznie mniejsze. Metoda ta jest doskonała do przygotowania dań jednogarnkowych, takich jak francuski ragout, marokański tadżin, węgierski gulasz, nie wspominając o pieczeniach, duszonych rybach oraz curry.

Smak na smaku

Znacznie popularniejszym sposobem przygotowania zapiekanki jest natomiast ułożenie składników warstwowo. Dzięki temu danie będzie wyglądało estetycznie, a smaki wszystkich składników dokładnie się przenikną, tworząc kompletną i wyjątkowo aromatyczną całość. Ponadto umiejętne rozmieszczenie kolejnych warstw wpłynie zarówno na smak, jak i strukturę dania. – Jednym z najpopularniejszych składników pozwalających zachować zwartą strukturę zapiekanek jest ser żółty, który jednocześnie szybko topi się w wysokich temperaturach, ale i szybko zastyga po wyjęciu z pieca – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. To właśnie tarty ser idealnie uzupełnia recepturę klasycznej, włoskiej lasagne. Innym popularnym daniem zapiekanym w piekarniku jest musaka, która wywodzi się z kuchni greckiej. Tutaj podstawą są nie płaty makaronowe, a cienkie plastry bakłażana, które dopełnia dodatek pomidorów, mięsa, sosu beszamelowego oraz oczywiście tartego sera. Ale czy komponując zapiekankę musimy kierować się konkretnym przepisem? Absolutnie nie. Aby stworzyć danie, które spełni nasze kulinarne wymagania, najlepiej w naczyniu ułożyć swoje ulubione składniki. Co ciekawe, dzięki zapiekankom z łatwością wkomponujemy do menu także te warzywa, które nieco zbyt długo leżały w kuchni. Wysoka temperatura, aromatyczny sos i towarzystwo innych składników z pewnością na nowo wydobędą tkwiący w nich aromat.

Wiosenna zapiekanka z serem żółtym

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

  • ½ brokułu
  • ½ kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 450 ml rosołu lub wywaru warzywnego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 100 g sera żółtego Edamskiego MSM Mońki
  • ½ pęczka świeżego koperku
  • ½ pęczka świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuł i kalafior rozdzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku na 1 minutę, a następnie odcedzić. Fasolkę i marchewkę pokrojoną w cząstki ugotować na półtwardo w osolonej wodzie i odcedzić. Tak przygotowane warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania.

W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gdy zacznie się smażyć, zalać zimnym rosołem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Na koniec dodać posiekany koperek, szczypiorek, wymieszać i wlać do wcześniej przygotowanych warzyw. Całość posypać starkowanym na grubym oczku serem. Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół i ułożyć na serze rozcięciem do góry. Tak przygotowaną zapiekankę zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200oC przez około 30 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Zęby mądrości zwane ósemkami

    Roma Markiewicz PiotrowskaZęby mądrości - więcej kłopotu czy pożytku? Dowiedz się czy ósemki są potrzebne, na czym polega ich problematyczność i czy zaleca się ich usuwanie.

    Zazwyczaj pojawiają się pomiędzy 17. a 25. rokiem życia, a czasem tworzą się tylko ich zawiązki. Jednak, gdy już wyrosną, zwykle wraz z nimi pojawiają się kłopoty, aczkolwiek to też nie jest takie pewne.

    Ósemki, nazywane potocznie zębami mądrości, bo o nich mowa, nie mają z nią nic wspólnego, choć takie ich określenia można znaleźć już w starożytnych tekstach związanych z nauką o budowie i fizjologii człowieka.

    Więcej…  
  • Hałas niebezpieczny jak smog

    Wydłuża się lista chorób spowodowanych hałasem. Rokrocznie kolejne badania dowodzą, że niewiele czynników zewnętrznych ma na nas porównywalnie negatywny wpływ. Gorszy jest tylko smog. Przed przypadającym 25 kwietnia Międzynarodowym Dniem Świadomości Zagrożenia Hałasem specjaliści z CM Medyceusz radzą, jak się przed nim ochronić.

    Hałas stał się wszechobecny. Otoczył nas do tego stopnia, że przestaliśmy go rejestrować i zauważać – jednak to nie oznacza, że nam nie szkodzi.

    Więcej…  
  • E-papierosy a nasze zęby

    Liczysz na to, że e-papierosy uchronią cię przed nałogiem, chorobami i żółtymi zębami? Nie mamy dobrych wieści - „vaping” może być równie niebezpieczny, jak zwykłe papierosy. Vaping, czyli palenie e-papierosów to trend coraz popularniejszy nie tylko na Zachodzie. Szacuje się, że e-dymek puszcza nawet 1,5 mln Polaków, w tym młodzież, która pokochała wapowanie. To może mieć jednak poważne konsekwencje dla zdrowia jamy ustnej – ostrzegają dentyści.

    Jak e-papierosy wpływają na zdrowie jamy ustnej?

    Więcej…  
  • Kardiowerter defibrylator

    Adam SokalWszczepiany pacjentom o wysokim ryzyku nagłego zatrzymania krążenia kardiowerter-defibrylator (ICD) ostrzeże i zainterweniuje w przypadku wystąpienia groźnej dla życia arytmii komorowej. Jak działa urządzenie ratujące życie, jak przygotować się do zabiegu, czy życie po wszczepieniu wygląda inaczej – mówi dr hab. med. Adam Sokal z Sekcji Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

    Dr hab. med. Adam Sokal

    Pracownia Elektrofizjologii i Stymulacji Serca Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Sekcja Rytmu Serca Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego

    Panie Docencie, co to jest ICD?

    Więcej…  
  • Abonament medyczny

    Marek KubickiJak trwoga to do… innej placówki medycznej. Czego nie dają nam abonamenty? 

    94% badanych z wykupionym abonamentem medycznym lub innym ubezpieczeniem zdrowotnym i tak opłaca dodatkowe wizyty u lekarzy specjalistów – wynika z najnowszego raportu „Prywatna oraz publiczna służba zdrowia – opinie Polaków nt. jakości świadczonych usług”, zrealizowanego na zlecenie Centrum Medycznego Damiana *1. Czy opieka medyczna oparta na abonamencie to faktycznie dobry wybór, kiedy zależy nam na wizycie u specjalisty i nie chcemy długo czekać?

    Więcej…  
  • Wiosenne przeziębienie

    Rano cieszysz się słońcem za oknem, więc z radością zakładasz lżejsze ubrania, a czapkę rzucasz w kąt. Po wyjściu z domu przekonujesz się, że wcale nie grzeje tak bardzo, jak ci się wydawało i w efekcie wracasz z przeziębieniem? Wczesną wiosną to częsty scenariusz. Jak nie dać się infekcji i co robić, by nie przerodziła się w poważniejsze dolegliwości?

    Coraz dłuższe i cieplejsze dni sprawiają, że chętnie spędzamy czas na dworze i przerzucamy się na lżejsze ubrania.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Badanie ogólne moczu

Badanie ogólne moczu – interpretacja wyników. Barwa - prawidłowa: słomkowa, jasnożółta, żółta. Pozostałe barwy świadczą o nieprawidłowościach.

Więcej…

Lipidogram - badanie

Lipidogram jest to badanie mające na celu określenie gospodarki tłuszczowej w organizmie. Pomaga określić ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.

Więcej…

Pełnomocnik dla seniora

Bywają sytuacje w życiu seniora (najczęściej spowodowane problemami zdrowotnymi, w tym niepełnosprawnością), w których potrzebuje pomocy innych osób w załatwianiu swoich spraw. W niektórych sytuacjach, zwłaszcza w załatwianiu spraw w urzędach, konieczne jest posiadanie pełnomocnika.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie