header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Jak obniżyć cholesterol

Matjas z musem chrzanowym

Obniż cholesterol o 10% - z jadłospisem 1500 kcal

 

Cholesterol, choć naturalnie występuje w naszym organizmie i odgrywa kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu wszystkich komórek ciała, może także niebezpiecznie gromadzić się w ściankach naczyń krwionośnych, prowadząc m. in. do miażdżycy, a także innych chorób serca i układu krążenia. Jednym ze skutecznych sposobów na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu - nawet do 10% - może być zastosowanie się do zasad zbilansowanego jadłospisu 1500 kcal, opracowanego przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki Instytutu Żywności i Żywienia. Oto przykładowy plan posiłków na jeden dzień.

ŚNIADANIE I – 340 kcal

Owsianka z jogurtem naturalnym, płatkami migdałów, gruszką i mandarynką

Śniadanie, jako pierwszy posiłek dnia, powinno dostarczyć nam energii niezbędnej do pracy całego organizmu. Owsianka pozwoli zachować uczucie sytości na dłuższy czas, ale także – dzięki zawartości rozpuszczalnego błonnika, a w szczególności beta glukanu – pomoże obniżyć poziom cholesterolu.

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych (45 g)
  • 1 łyżka migdałów (10 g)
  • 1 mała mandarynka (50 g)
  • 1/3 małej gruszki (30 g)
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego 2% tł. (150 ml)

 

Przygotowanie:

  1. 1. Przygotowanie śniadania rozpocznij od dokładnego umycia owoców – następnie osusz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej w kostkę).
  2. 2. Do miseczki przełóż jogurt. Dorzuć przygotowane owoce – gruszkę i mandarynkę, a następnie płatki owsiane. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  3. 3. Tak przygotowany jogurt z owocami, posyp z wierzchu płatkami migdałów.

ŚNIADANIE II – 211 kcal

Koktajl z mleka i banana

Dlaczego warto jeść drugie śniadanie? Przede wszystkim, by uniknąć wielogodzinnej przerwy w jedzeniu. Doskonale sprawdzi się tutaj banan, który doda nam energii, a w połączeniu z mlekiem przygotujemy z jego dodatkiem smaczne smoothie. Dzięki temu, iż jest on także źródłem potasu, pomoże nam także obniżyć ciśnienie krwi.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka 1,5% tł. (250 ml)
  • 1 średni banan (170 g)

 

 

 

Przygotowanie:

  1. Odpowiednią porcję mleka wlej do wysokiego pojemnika. Umyj, obierz ze skórki banany, a następnie je pokrój.
  2. Dodaj pokrojone owoce do mleka i całość zblenduj. Tak przygotowany koktajl przelej do szklanki.

OBIAD – 405 kcal

Potrawka z cielęciny, kasza jęczmienna, buraczki z jabłkiem, sałata z sosem winegret

Na obiad sięgnąć możemy po kaszę, która zawiera błonnik utrudniający przyswajanie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Warto na obiad przyrządzić chude mięso, np. cielęcinę będącą źródłem niezbędnego białka. W połączeniu z surówką z buraczków i jabłek polaną sosem winegret smakować będzie wspaniale! Ponadto, do ugotowanej kaszy i mięsa wystarczy dodać 2 łyżeczki Flory ProActiv, by podkreślić smak gotowej potrawy, ale także dostarczyć sobie steroli roślinnych, o których wiadomo, że obniżają cholesterol.  

Składniki:

  • cielęcina sznyclówka (100 g)
  • pół marchewki (40 g)
  • 1/3 korzenia pietruszki (20 g)
  • plaster selera (20 g)
  • 1 łyżeczka mąki (5 g)
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak/wiejskiej – przed ugotowaniem (45 g)
  • 2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)
  • 1 czerwony burak (100 g)
  • 1/3 małego jabłka (30 g)
  • 2 łyżeczki sok cytrynowego (10 ml)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (5 g)
  • 3, 4 liście sałaty karbowanej lub rzymskiej (20 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (5 g)

 

 

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę umyj, pokrój na plasterki i przełóż do naczynia wypełnionego niewielką ilością wrzącej wody, przykryj i przez moment duś, aż mięso nabierze miękkości. Umyj warzywa, pokrój je w plasterki i dorzuć do mięsa.
  2. Przygotuj zaprawkę z pieprzu i mąki 50 ml wody – dodaj ją do mięsa z warzywami, wciąż delikatnie mieszając.
  3. Duś jeszcze chwilę, by wzmocnić smak potrawki. Pod koniec dodaj jedną łyżeczkę Flory ProActiv.
  4. Ugotuj kaszę al dente, dodaj do niej drugą łyżeczkę Flory ProActiv i wymieszaj.
  5. Ugotuj czerwone buraczki, wyjmij je z wody i ostudź, następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce z dużymi oczkami na wiórki.
  6. Umyj jabłko, obierz je ze skórki i także zetrzyj na wiórki na tarce z dużymi oczkami. Połącz starte warzywa, dodaj olej i sok z cytryny, a następnie wszystkie składniki wymieszaj. Surówkę podawaj na zimno - posypaną zieloną natką pietruszki. Podawaj z sałatą.

PODWIECZOREK – 213 kcal

Warzywa z hummusem z pieczonego bakłażana

Ciecierzyca, która stanowi podstawowy składnik klasycznego hummusu, jest także źródłem błonnika, który pomaga wyeliminować nadmiar cholesterolu z organizmu. Jego smak wzbogaci pieczony bakłażan. Za sprawą świeżego selera naciowego i marchwi, nasz podwieczorek stanowić będzie także źródło steroli roślinnych, a przy tym smakować będzie naprawdę wyjątkowo.

Składniki:

  • ciecierzyca (100 g)
  • 1 łyżeczka sezamu (5 g)
  • połówka małego bakłażana (60 g)
  • 1 łyżeczka oliwy (5 g)
  • 1 łyżeczka Flory ProActiv (do hummusu)
  • 1-2 gałązki świeżej kolendry (2 g)
  • pół marchewki (40 g)
  • pół gałązki selera naciowego (30 g)
  • 1 bułka wrocławska (10 g)
  • 1 łyżeczka Flory ProActiv (do posmarowania bułki)

Przygotowanie:

  1. Upiecz bakłażana w temp. 180°C, zdejmij skórkę, a następnie odstaw do ostygnięcia.
  2. Zblenduj na gładką masę ciecierzycę i ziarno sezamu - dodaj bakłażana, posiekaną kolendrę i 1 łyżeczkę Flory ProActiv. Wszystkie składniki raz jeszcze zblenduj.
  3. Dopraw do smaku i podawaj z surowymi warzywami - marchewką pokrojoną w paski i selerem naciowym - oraz z bułką posmarowaną łyżeczką Flory ProActiv.

KOLACJA – 323 kcal

Matias z musem chrzanowym

Cennym składnikiem jadłospisu są ryby - choć zawierają one sporą ilość tłuszczu, są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. Są one niezbędne dla prawidłowej pracy naszego ciała, a nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wyprodukować, dlatego musimy dostarczać je sobie z pożywieniem. Co istotne, te kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływa na utrzymanie w normie cholesterolu. W połączeniu ze sterolami są prawdziwymi pogromcami cholesterolu.

Składniki:

 

  • matiasy (100 g)
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego (40 g)
  • 1 płaska łyżka śmietany 18 % tł. (10 g)
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu (6 g)
  • pół łyżeczki soku cytrynowego (3 g)
  • 2-3 liście świeżego szpinaku (5 g)
  • 4-5 listków botwinki (5 g)
  • 2 kromki chleb żytniego razowego (60 g)
  • 2 łyżeczki Flory ProActiv (10 g)

Przygotowanie:

  1. Matiasy dokładnie opłucz i włóż do naczynia z zimną wodą na około 2 godziny. Szpinak połącz z sokiem z cytryny, śmietaną, tartym chrzanem, jogurtem i zmiksuj.
  2. Matiasy odsącz z wody, pokrój w kawałki, ułóż na półmisku.
  3. Na matiasy nałóż mus chrzanowy i posyp umytymi liśćmi botwinki (jeśli listki są duże, należy je pokroić w drobne kawałki).
  4. Podawaj z pieczywem razowym posmarowanym Florą ProActiv.

Prezentowany jadłospis zawiera 1,6 g steroli roślinnych. Spożywanie od 1,5 g do 2,4 g steroli roślinnych dziennie przy zdrowej diecie i stylu życia, z wystarczającą ilością owoców i warzyw, może obniżyć stężenie cholesterolu o od 7% do 10% w ciągu 2–3 tygodni. Wysoki cholesterol jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. Istnieje wiele czynników ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Zmiana jednego z nich nie daje gwarancji obniżenia ryzyka zachorowania. Ogólnie korzystny efekt występuje w przypadku spożycia od 1,5 do 3g steroli roślinnych. Flora ProActiv zawiera dodane sterole roślinne.

Dieta 1500 kcal dziennie może pomóc w redukcji masy ciała u osób z nadwagą.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Jak możemy ochronić się przed atakiem kleszczy?

    Słońce, wyższe temperatury, lekkie ubrania i aktywność fizyczna na łonie natury... W taki sposób możemy scharakteryzować nadejście wiosny – ulubionej pory roku wielu Polaków. Większe możliwości spędzenia wolnego czasu, niosą jednak ze sobą dodatkowe zagrożenia, wśród których szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na kleszcze. W jaki sposób skutecznie chronić nasze zdrowie? Dlaczego ukąszenie kleszcza jest dla nas niebezpieczne i kiedy warto zwrócić się o pomoc do specjalisty – odpowiada lek. med. Izabela Fengler, internista w Centrum Medycznym Damiana.

    Więcej…  
  • Wiosenne alergie

    Do wysokiej częstości występowania alergii, z jednej strony przyczynia się większa higiena i sterylność, a z drugiej duże zanieczyszczenie powietrza i narażenie na dym tytoniowy. Choć w diagnostyce alergii, punktowe testy skórne pozostają „złotym standardem”, to wiele zalet ma badanie przeciwciał we krwi. Z kolei stosunkowo nowym trendem jest tzw. molekularna diagnostyka alergii.

    Po kilku miesiącach tęsknoty za słońcem i zielenią, w końcu nadchodzą pierwsze dni wiosny. Zachwyt nad nimi wielu z nas utrudnia jednak alergia na pyłki.

    Więcej…  
  • Digitalizacja – wyzwanie dla oczu

    Cyfrowe zmęczenie wzroku to kolejna dolegliwość, dołączająca do niechlubnego grona problemów cywilizacyjnych. Cierpią na nią coraz młodsze osoby, a jej rozprzestrzenianie się jest tak szybkie jak rozwój nowoczesnych technologii. Jeśli spędzasz przed ekranem smartfona i komputera co najmniej 2 godziny dziennie i zauważasz u siebie takie objawy jak pieczenie lub swędzenie oczu, nieostre widzenie, suchość pod powiekami czy bóle głowy, ta przypadłość może dotyczyć również Ciebie.

    Więcej…  
  • Poziom glukozy we krwi

    Monika StachowiczDentystę może zainteresować teraz poziom glukozy we krwi. Powód? Plaga cukrzycy!

    Warszawa: dentyści coraz częściej pomagają diagnozować cukrzycę

    Od dentysty wrócimy ze skierowaniem na badanie poziomu glukozy we krwi? To możliwe. Coraz częściej stomatolodzy jako pierwsi zauważają symptomy nieleczonej,  a nieraz zaawansowanej cukrzycy. W jednym z warszawskich gabinetów w ciągu miesiąca jest nawet 5 takich przypadków. A to tylko wycinek gigantycznego problemu.

    Epidemia cukrzycy, także w Polsce?

    Na całym świecie rośnie liczba osób chorych na cukrzycę.

    Więcej…  
  • Łysienie

    Problem drastycznie wypadających włosów wpływa nie tylko na zmianę wyglądu, ale również na psychikę. Utrata włosów często obniża pewności siebie, jest powodem narastających kompleksów, a nawet depresji. Z problemem łysienia zmaga się coraz więcej osób. Z pomocą przychodzi nowoczesna i niechirurgiczna metoda walki z łysieniem - mikropigmentacja skóry głowy.

    Polacy, jak wynika z badań należą do czołówki najbardziej łysiejących narodów na świecie. Problem utraty włosów dotyka osoby w różnym wieku, bez względu na płeć.

    Więcej…  
  • Jaką pomóc obolałym dziąsłom?

    Choroby przyzębia, podobnie jak próchnica, są obecnie jednymi z najbardziej powszechnych schorzeń jamy stnej. W skrajnym przypadkach mogą nawet prowadzić do utraty ząba. Do ich głównych przyczyn zalicza się nieprawidłową higienę jamy ustnej, bruksizm, wady zgryzu, braki zębowe, nieprawidłową dietę, choroby ogólnoustrojowe, a także niewłaściwie wykonane wypełnienia i uzupełnienia protetyczne.

    Schorzenia przyzębia dotykają ogromną część społeczeństwa.

    Więcej…  
  • Wiosenna odnowa organizmu

    Organizm po zimie jest wyczerpany częstszymi infekcjami czy dietą bogatą w tłuszcz i węglowodany. Dlatego obecnie jest idealny czas na zmiany, na rozpoczęcie regularnej aktywności fizycznej czy przejście na zdrową dietę. Jednak wiosenną odnowę powinniśmy zacząć od badań laboratoryjnych, zarówno podstawowych (morfologia, poziom glukozy), jak i bardziej specyficznych.

    Czas na zmiany.

    Wiosna to idealny czas na zmiany! Mamy ochotę zacząć się ruszać, zdrowo odżywiać, korzystać z życia.

    Więcej…  

Aktualności seniora

Afta

Afta jest to niewielkie, ale bolesne owrzodzenie jamy ustnej. Do czynników sprzyjających powstawaniu aft można zaliczyć: alergię, niewłaściwą dietę, zmęczenie, długotrwały stres, osłabienie, leki na anginę, zmiany hormonalne, źle dobrane protezy.

Więcej…

Afazja

Afazja jest to niezdolność do mówienia, dotykająca osoby które poprzednio nie miały z tym problemów. Pojawia się ona nagle, z reguły wskutek udaru powodującego niedokrwienie obszarów mózgu odpowiadających za mowę i rozumienie mowy.

Więcej…

Zatrucie alkoholem

Zatrucie alkoholem jest to stan w którym oprócz objawów charakterystycznych dla upojenia alkoholowego występują inne, zagrażające życiu objawy. Zatrucie alkoholem rozwija się w kilku fazach.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Nowości

Wyszukiwanie