header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Desery walentynkowe

Pyszny deser

Świece, romantyczna muzyka, pyszna kolacja…

to sprawdzony przepis na spędzenie cudownego czasu we dwoje, szczególnie w Walentynki. A że jak mówi znane przysłowie - przez żołądek do serca, 14 lutego nie mógłby się obyć bez słodkiego deseru, który pomoże nam rozbudzić zmysły i podbić serce ukochanej osoby.

Ti amo, czyli włoskie wyznanie miłości

Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach.

Tiramisu z malinami

Składniki:

  • ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • cukier puder - 100 gramów
  • mała cytryna - 1 sztuka
  • kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • śmietanka 30% - 250 mililitrów
  • kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
  • likier kawowy - 1 łyżka
  • cukier - 2 łyżeczki
  • okrągłe biszkopty - 30 sztuk
  • maliny

Sposób przygotowania:

  1. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.
  2. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
  3. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
  4. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.
  5. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
  6. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.

Mus to mus – szczególnie czekoladowy!

Czekoladowy mus to idealna propozycja dla wszystkich, którzy jednak nie są wyjątkowo przekonani do pieczenia. Kruchy spód z pokruszonych ciastek lub herbatników, a na nim trzy warstwy delikatnej pianki na bazie czekolady… czy jest ktoś, kto byłby się w stanie temu oprzeć? Schłodzone ciasto wystarczy przyozdobić odrobiną kakao lub startą czekoladą i mieszanką ulubionych owoców. Mmm, aż ślinka cieknie!

Ciasto z musem czekoladowym

Składniki:

  • kruche ciastka - 200 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • czekolada deserowa – 150 gramów
  • czekolada mleczna – 150 gramów
  • czekolada biała – 200 gramów
  • śmietana 36% - 1200 mililitrów
  • żelatyna - 6 łyżeczek
  • woda - 1 szklanka
  • kakao lub starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
  3. W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
  4. Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
  5. Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Malinowa manna

Kasza manna i maliny – to sposób na smaczny, oryginalny, a przy tym lekki deser. Wystarczy dodać kakao, mleko i kostkę do pieczenia, a gotowe już ciasto polać syropem malinowym. Prosto, łatwo i przyjemnie – a na dodatek bez pieczenia! Specjalnie na walentynki.

Deser z kaszą manną i malinami

Składniki:

  • mleko - 750 mililitrów
  • cukier - 1 szklanka
  • kakao - 3 łyżki
  • kasza manna - 290 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia - pół opakowania
  • płatki migdałowe - 1 opakowanie
  • konfitura malinowa

Sposób przygotowania:

  1. Szklankę mleka wymieszać z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i Kasię.
  2. Gdy całość się zagotuje, dodać kaszę manną z resztą mleka i gotować 3-5 min aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając.
  3. Zdjąć z ognia i dodać migdały.
  4. Przelać do płaskiego naczynia, ostudzić, wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w prostokąty. Podawać polane sosem malinowym.

W rytmie walca – sernik wiedeński

A gdyby tak w romantyczną, walentynkową podróż wybrać się tym razem do Wiednia? Wilgotny, puszysty sernik bez kruchego spodu to charakterystyczny wypiek, który w swojej klasycznej wersji wywodzi się właśnie ze stolicy Austrii. Kremowe ciasto na bazie twarogu z dodatkiem owoców zasmakuje w szczególności tym, którzy preferują nieco lżejsze, orzeźwiające warianty. Całość dopełni listek mięty, kandyzowane owoce lub sos waniliowy – tak przygotowany deser podbije serca (i podniebienia!) wszystkich miłośników słodkości.

Sernik wiedeński z borówkami

Składniki:

  • ser na sernik - 1 kilogram
  • jajka - 6 sztuk
  • kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier waniliowy – 1 opakowanie
  • kasza manna - 2 łyżki
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • borówki - 250 gramów
  • budyń waniliowy – 1 opakowanie
  • mąka - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).
  2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
  3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Mini słodkości

Połączenie sernika i czekolady to sposób na przygotowanie wykwintnego deseru. Herbatnikowy spód, serowa masa, a na wierzchu śmietanka przyozdobiona świeżymi owocami – malinami, truskawkami, winogronami lub kawałkami brzoskwiń. Będzie słodko i smacznie, a przy tym elegancko - w sam raz na Walentynki.

Czekoladowe mini serniczki

Składniki:

  • pokruszone herbatniki – 1 szklanka
  • kostka do pieczenia Kasia - 60 gramów
  • cukier - 1 łyżka
  • woda - 1 łyżka
  • kakao - 1 łyżka
  • twaróg sernikowy – 500 gramów
  • kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • cukier - 100 gramów
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • czekolada deserowa lub mleczna - 1 sztuka
  • mąka ziemniaczana – 25 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • śmietanka 36% - 100 mililitrów
  • maliny - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do mufinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
  2. Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.
  3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
  5. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.
  6. Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Otyłość

    Coraz większa liczba osób zmaga się z nieprawidłową masą ciała. Jak pokazują badania ponad 1/3 Polaków boryka się z nadwagą, a 17% choruje na otyłość *1. Powszechnie uważa się, że w większości przypadków problem można wyeliminować za pomocą zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Tymczasem, podstawowym źródłem problemu jest zakłócenie równowagi energetycznej w organizmie chorego oraz regulacji w spożywaniu pokarmów. Powyższe czynniki nie wynikają z zaniedbań ze strony pacjentów, ale stanowią objawy choroby.

    Więcej…  
  • Odpowiednio dobrany sprzęt rehabilitacyjny

    Każdy przypadek niepełnosprawności jest inny, dlatego rynek obfituje w różnorodne przyrządy i urządzenia rehabilitacyjne, posiadające niezliczoną ilość funkcji. Podczas wybierania sprzętu, który ma nam pomóc w osiągnięciu sprawności lub ułatwić codzienne funkcjonowanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników.

    Pierwszym i kluczowym czynnikiem, determinującym wybór sprzętu rehabilitacyjnego jest jego przyszły użytkownik.

    Więcej…  
  • Jak wybielić zęby

    Przebarwienia na zębach przybierają na sile wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Podpowiadamy, co robić, aby zachować biały uśmiech na dłużej.

    Nie wszystko wybielisz

    Nasz kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale również genów. To jaki kolor będzie miała zębina odpowiedzialna za odcień zęba, to kwestia genetyki. Wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Co ważne, wybieleniu nie podlegają licówki, wypełnienia, korony oraz mosty. Weź to pod uwagę, że wszystkie te obszary mogą się wyróżniać spośród reszty wybielonych zębów.

    Więcej…  
  • Kurza ślepota nazywana ślepotą zmierzchową

    Ślepota zmierzchowa, potocznie określana „kurzą ślepotą”, objawia się słabszym widzeniem po zmroku. Schorzenie może być niezmiernie uciążliwe w trakcie wykonywania codziennych obowiązków, np. podczas prowadzenia samochodu, a jego skutki – niebezpieczne nie tylko dla nas samych. Jak radzić sobie z tą przypadłością – tłumaczy dr n. med. Andrzej Styszyński, okulista i ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

    Dlaczego „kurza”?

    Potoczna nazwa schorzenia nawiązuje do kury, która właśnie po zmroku przestaje widzieć.

    Więcej…  
  • Nazwy mogą uratować Ci życie

    • CRP, CA 19-9 czy GGTP to skróty, których niestety nie znamy, a mogą uratować życie.
    • Warto o nich pamiętać w trakcie wykonywania badań profilaktycznych.
    • Wczesne wykrycie problemu ma kluczowe znaczenie w powrocie do zdrowia.

    Mnogość terminów medycznych i specjalistycznych, z którymi spotykamy się u lekarza, może przyprawić o zawrót głowy. Zwłaszcza jeżeli z niektórymi z nich stykamy się po raz pierwszy.

    Więcej…  
  • Glinka marokańska - bogactwo minerałów dla skóry

    Glinka Rhassoul z Maroko zawiera wiele minerałów, dlatego stosowana jest na twarz i ciało, jako maseczka i peeling oczyszczająco-odżywczy. Działa przeciwstarzeniowo i spłyca zmarszczki. Zalecana jest do cery trądzikowej, wrażliwej i naczynkowej. Dodatkowo może spełniać funkcję naturalnego szamponu do włosów.

    Glinka marokańska w kosmetyce.

    We wschodniej części Maroka, na skraju średniego Atlasu, występują złoża glinki, która od starożytności stosowana jest, przez mieszkańców Afryki Północnej i niektórych regionów Bliskiego Wschodu.

    Więcej…  
  • Słabe zęby w genach

    Jeśli znów lądujesz na fotelu dentystycznym z bolącym zębem i myślisz, że kiepski stan uzębienia odziedziczyłeś po rodzicach, to pora spojrzeć prawdzie w oczy. Badania udowadniają, że to nie kod genetyczny, ale przede wszystkim nasze nawyki pogrążają nasze zęby.

    Zamiast rodziców, wiń nawyki

    Człowiek rodzi się z 23 parami chromosomów, w których zapisana jest informacja genetyczna. W zależności od dominacji genu w tej układance, u dziecka może rozwinąć się szczególna cecha lub choroba. Ile razy słyszeliśmy teorie, że kiepskie uzębienie dziedziczy się w genach?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Zapaść krążeniowa

Zapaść krążeniowa jest to ostra niewydolność krążenia prowadząca do znacznego obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia jej dopływu do mózgu, mogących doprowadzić do zgonu.

Więcej…

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych

Zapalenie opon mózgowo- rdzeniowych – to ostra infekcja układu nerwowego spowodowana przez wirusy, bakterie, pasożyty lub grzyby.

Więcej…

Zespół przewlekłego zmęczenia

Zespół przewlekłego zmęczenia – dochodzi do niego wskutek przeciążenia psychicznego i/lub fizycznego organizmu (najczęściej na skutek obciążającej pracy).

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie