Bezglutenowe ciasto drożdżowe

ciasto drozdzowe

Przepis na ciasto drożdżowe bez glutenu można wykorzystać na wiele sposobów.

Z wyrobionego ciasta śmiało można upiec duży placek, jak również podzielić ciasto na mniejsze części i zapiec z nich drożdżowe bułeczki. Ciasto jest pachnące, świetnie wyrasta a jego słodycz i drożdżowy aromat skusi z pewnością wszystkich amatorów słodyczy i wspaniałych wypieków. Dio ciasta można dodać owoce, rodzinki lub inne ulubione dodatki dobrane wg własnych upodobań.

Składniki

Na ciasto:

200 g 3 PAULY Mieszanka jasnych mąk

50 g 3 PAULY mąki teff

60 g cukru

szczypta Soli

5 g suchych drożdży

1 opakowanie cukru wanilinowego

Aromat cytrynowy

40 g masła

150 ml mleka

1 jajo

Do podsypywania przy zagniataniu:

50 g 3 PAULY Lekka mieszanka mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w dużej misce mąki, przyprawy i aromaty oraz suszone drożdże.
  2. Roztop i dolej masło i mleko. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj jajko ewentualne bakalie i znowu delikatnie wymieszaj
  3. Przykryj miskę i pozostaw ciasto na 45 minut.
  4. Następnie ciasto wyłóż na blat i ostrożnie zagniataj rękoma podsypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na blasze (lub podziel i uformuj bułeczki)
  6. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C umieść blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i piecz ok 30 minut.

Ostudzone ciasto polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!