header short                       porady1
Porady dnia
aktualnosci2
Aktualności
zdrowie2
Zdrowie Seniora
 pasje1
Pasje Seniora

Curry rybne z serkiem

Aksamitne curry rybne z serkiem topionym 1

Żadna branża nie pozostaje obojętna na zmieniające się jak w kalejdoskopie trendy.

Każdego roku można również śledzić pojawiające się nowinki ze świata kulinarnego, które tak wyglądem, jak i smakiem wprawiają w zachwyt i zdumienie. Obok najbardziej oryginalnych receptur znaleźć można dużo ciekawych podpowiedzi, które dodadzą wyrafinowania codziennej kuchni, a także poprawią jakość naszej diety.

Prezentowaną co roku listę kulinarnych trendów na najbliższe miesiące warto potraktować nie tyle dosłownie, ile jako formę inspiracji dla tworzenia zupełnie nowych, własnych kompozycji smakowych. Czas zweryfikuje, które z najbardziej niezwykłych propozycji zostaną z nami na dłużej. Tymczasem warto poszukać wśród nich pomysłów, które z pewnością warto wprowadzić w życie.

Żywność na wagę złota

trendy kulinarneBardzo praktycznym i wartym naśladowania trendem jest zmiana podejścia względem wykorzystania produktów. W tym roku jeszcze silniej będzie dostrzegalna tendencja związana z maksymalnym zużyciem kupionych składników oraz gotowaniem w taki sposób, by nie marnować żywności. – Na wartości stale zyskiwać będą również produkty lokalne, rzemieślnicze, charakteryzujące się dobrym składem oraz zawierające składniki pochodzenia naturalnego – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. W 2018 roku znacznie bardziej popularne powinno stać się gotowanie w domu, co pozwoli zachować większą kontrolę nad tym, co w istocie trafia do naszego menu. Utrzyma się również moda na potrawy przygotowane w misce (Buddha bowl), diety bazujące na sokach owocowych i warzywnych, a także produkty bogate w witaminy i probiotyki. Uważniejszy dobór elementów jadłospisu wiąże się przede wszystkim z rosnącą świadomością wśród konsumentów, których w pełni usatysfakcjonować może jedynie smak połączony z odpowiednią zawartością wartościowych składników odżywczych. – Zgodnie z prognozami większym powodzeniem zaczną cieszyć się pełnotłuste produkty mleczne – takie jak mleko, sery żółte oraz masło – które, pomimo wysokiej kaloryczności, bogate są przede wszystkim w wapń, witaminę D, białko oraz sprzężony kwas linolowy, pomagający zachować smukłą sylwetkę – dodaje ekspert MSM Mońki.

Eksplozja nowych smaków

Obok ogólnych tendencji i kierunków, ku którym zmierzać będą kwestie związane z żywieniem, nie sposób pominąć najciekawszych potraw, jakie zaproponują restauratorzy. W tym roku z pewnością nie zabraknie kulinarnych eksperymentów, mających na celu stworzenie nowego dania, w wyniku połączenia dwóch innych receptur. Ich efektem są na przykład rożki bacone, wykonane z boczku i wypełnione nadzieniem, czy pieczone wzorem pączków gofry – wonuty. Cukiernicy coraz częściej wykorzystywać będą drukarki 3D, tworząc słodycze tak doskonałe, że aż przeczące zasadom fizyki. Obok zielonej matchy do kuchni wkroczy także pandan o intensywnym, limonkowym odcieniu. Zaobserwować też będzie można powrót do kuchni wschodniej – zarówno tej bliższej, jak i dalszej. Poza eksploracją zasobów kuchni koreańskiej najmodniejszym dodatkiem roku ma stać się pikantna harissa z czosnku i chili, pochodząca z Tunezji i Libii, a także inne intensywne przyprawy, takie jak szafran, kurkuma, pieprz cayenne, chrzan, cynamon, imbir i kminek, co z pewnością ucieszy miłośników między innymi kuchni indyjskiej oraz kultowego curry. Złocista kompozycja przypraw smakowicie skomponuje się z delikatnymi filetami rybnymi w gęstym, kremowym sosie na bazie serka topionego i mleka kokosowego.

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym

Składniki:

  • 500 g filetów rybnych
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 średni pomidor
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 100 g Serka topionego kremowego MSM Mońki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon,  liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Zdrowie Seniora

  • Zgrzytasz zębami w nocy?

    Zgrzytanie zębami to poważna dolegliwość, która może dotyczyć aż 10 proc. dorosłej populacji. Obolała szczęka, gorsza estetyka i kondycja zębów, ich utrata, chroniczne bóle głowy, niekorzystny wpływ na samopoczucie oraz zdrowie ogólne – to tylko niektóre z grożących konsekwencji. Jak uporać się z problemem?

    Skąd wiedzieć, że cierpisz na bruksizm?

    Bruksizm to dość powszechne zaburzenie pracy stawu skroniowo-żuchwowego, które przejawia się niekontrolowanym zgrzytaniem i zaciskaniem zębów. Występuje zarówno u dorosłych (najczęściej między 25. a 44 r.ż.), jak i dzieci.

    Więcej…  
  • Okulary przywracają młodość

    Wyraźny obraz widziany z każdej odległości to komfort, na który w pewnym wieku mało kto może sobie pozwolić. Korzystanie z kilku par okularów, które zapewnią odpowiednie widzenie od dali do bliży jest dość uciążliwe. Co można zrobić, aby doskonale widzieć niezależnie od wieku? Czy można pozbyć się często używanej po 40-stce „drugiej pary okularów do czytania” ?

    Narząd wzroku jest jednym z najważniejszych dla człowieka, bo dzięki niemu odczytujemy ogromną ilość bodźców określających otoczenie i warunkujących postrzeganie świata. Nasze oczy dostarczają nam wielu informacji o odległościach, kształtach, ruchu oraz barwach. Dobry wzrok jest niezbędny w każdej pracy zawodowej.

    Więcej…  
  • Walentynki a nasze serce

    Każdego dnia „bije” 100 tysięcy razy. Przez całe życie wielokrotnie więcej - ponad 3,5 miliarda. W godzinę toczy ponad 300 litrów krwi. Dzięki jego niezmordowanej pracy żyjemy. Serce - symbol miłości, którego - jak na ironię – większość Polaków nie kocha. Specjaliści CM Medyceusz w Walentynki radzą, jak i dlaczego trzeba dbać o serce?

    Serce wtłacza w nas życie – niemal dosłownie. Jest naszą wewnętrzną pompą, pozwalającą zamienić w płucach odtlenowaną krew z żył i tętnicami tchnąć ją natlenowaną do najdalszych zakątków ciała. Bez tego procesu nie da się żyć. Co robić zatem, aby utrzymywać serce w dobre formie?

    Więcej…  
  • Przebarwienia na skórze

    Ciemniejsze plamy na skórze to dla wielu kobiet przyczyna dyskomfortu, powodująca utratę pewności siebie. Przebarwienia na twarzy czy dekolcie, choć mogą zostać ukryte pod warstwą makijażu, nie znikają samoistnie – do tego potrzebna jest odpowiednia pielęgnacja. Czym charakteryzują się te zmiany oraz jak sobie z nimi radzić, podpowiada Olga Kamińska, Training Manager marki Biologique Recherche.

    Dlaczego przebarwienia pojawiają się na naszej skórze?

    Więcej…  
  • Jak zadbać o gładkość naszych stóp?

    Gdy nasze pięty są zrogowaciałe najczęściej sięgamy po tradycyjne pumeksy, które jednak są mało praktyczne. Warto postawić na marokański pumeks Hammam, który wytwarza się z bogatej w minerały, glinki czerwonej. Dzięki wygodnej rączce, wyżłobionym rowkom, a także odpowiedniej wielkości i twardości - pozwoli cieszyć się gładkimi stopami.

    Więcej…  
  • Kolonoskopia wirtualna

    Zauważasz u siebie dolegliwości takie jak krwawienia z odbytu, utrzymującą się biegunkę, ból czy parcie na stolec? Nie lekceważ ich i nie traktuj jak wirtualnych problemów. Mogą bowiem zwiastować realną chorobę – nawet raka jelita grubego. W diagnozie może pomóc wirtualna kolonoskopia. Na czym polega to badanie i kiedy warto je wykonać?

    Co to jest wirtualna kolonoskopia i kiedy dobrze ją wykonać?

    Więcej…  

Aktualności seniora

Chroniczne zmęczenie i senność

W Polsce choruje na cukrzycę trzy miliony osób. Co powinno zaniepokoić i zmobilizować nas do sprawdzenia ryzyka zachorowania? Test do samodzielnego zmierzenia ryzyka zachorowania na cukrzycę.

Więcej…

Ból brzucha

Kłujący ból brzucha – w zależności od lokalizacji bólu i jego natężenia może sugerować wystąpienie różnych poważnych chorób; zwłaszcza, jeżeli towarzyszą mu dodatkowe objawy, takie jak gorączka czy wymioty. Co oznacza ból występujący w poniżej opisanych miejscach?

Więcej…

Badania wątrobowe

Próby wątrobowe jest to badanie z krwi, mające na celu ocenić stan wątroby. Osoby w przypadku których zachodzi podejrzenie co do nieprawidłowego funkcjonowania lub uszkodzenia tego narządu są kierowane na badania oznaczające poziom: ALAT, ALP, AspAT, GGTP, LDH, Bilirubiny całkowitej, ChE.

Więcej…

Pasje Seniora

CZATeria

seniorzy gotowe fb

Wyszukiwanie