Przepis na karpia wigilijnego

Wigilijny karp z ziolami

Wigilijny karp z ziołami

Składniki:

- wypatroszony karp ok. 1,3kg - 1szt.

- sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku

- ulubione świeże zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek, natka pietruszki itp.)

- masło klarowane

Wykonanie:

Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół
i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy.

Smacznego!

Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc.

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy!