Leśne niespodzianki

grzyb trujacy

Las to nie tylko dobre miejsce na spacer i oddychanie czystym i zdrowym powietrzem.

Możemy również skorzystać z dobrodziejstwa natury i jej darów, które doskonale nadają się do zjedzenia. Aktualnie największym przebojem jesieni są grzyby, które można znaleźć w naszych lasach. Są pełne aromatu, nadają się świetnie do różnych potraw. Mogą być dodatkiem lub stanowić danie samo w sobie. Pysznym smakiem charakteryzuje się zupa grzybowa, jajecznica z grzybami. Można je marynować, suszyć i zamrażać, by cieszyć się ich smakiem również w okresie zimowym. Pysznymi owocami leśnymi są między innymi maliny, poziomki i jeżyny. Chociaż często zdarza się, że występują na naszej działce lub w  ogrodzie,  te leśne w odróżnieniu od domowych posiadają znacznie bogatszy aromat i wyraźniejszy smak. Nadają się do spożycia od razu w lesie lub do przetworów, które mogą być świetnym i smacznym sposobem na przetrwanie zimy. Kolejnym z dobrodziejstw jest kwiat czarnego bzu, świetny na dżemy, przetwory oraz soki. Las to także świetne źródło ziół i roślin leczniczych, które można ususzyć i zrobić z nich ziołowe mieszanki. Jeżeli tylko podczas spacerów po lesie będziemy uważni, możemy bardzo mocno skorzystać  z jego dobrodziejstw. Uwaga jednak, jeżeli znajdziemy owoce leśne, grzyby lub rośliny, co do których pochodzenia, nazwy i właściwości nie jesteśmy pewni, nie spożywajmy ich! Może się to skończyć poważnym zatruciem, prowadzącym do poważnych uszkodzeń wątroby lub nawet śmierci. Dlatego takich niepewnych darów lasów lepiej unikać, by uniknąć potem nieprzyjemnych konsekwencji. 

seniorzy.PL