Sałatka z bobem i kabanosami - przepis

salatka z bobem i kabanosami

Lekka sałatka z kabanosami

Składniki:

- 100 g wieprzowych Kabanosów Premium marki Berger

- 1 kg bobu

- 200 g pomidorków koktajlowych

- 2 garście kiełek słonecznika

- 3 łyżki pestek słonecznika

- 10 czarnych oliwek (w krążkach)

- pół pęczka koperku

- pół natki pietruszki

- 50 g twardego sera np. Grana Padano

Dressing:

- 1 łyżka soku z cytryny

- 3 łyżki oliwy extra vergine

- szczypta soli morskiej

- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej

- 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Wykonanie:

W garnku zagotować delikatnie osoloną wodę. Wrzucić bób, gotować go do miękkości. Następnie odsączyć i obrać. W międzyczasie pomidorki koktajlowe pokroić na połówki, zaś pokrojone
w plasterki kabanosy podsmażyć na suchej patelni. Koperek i pietruszkę drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce. Na suchej patelni uprażyć pestki słonecznika. Oliwki w krążkach odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki połączyć i posypać kiełkami słonecznika. Całość polać przygotowanym wcześniej dressingiem.