Pracę w ogródku czas zacząć


prace_ogrodoweW pierwszych dniach kwietnia należy przygotować drzewa do przeszczepienia. Wybrane gałęzie odpowiednio skracamy. Przeszczepienia wykonujemy w miejscach, w których kora jest gładka. W kwietniu możemy także wykonywać cięcie gatunków drzew, podatnych na uszkodzenia mrozowe - brzoskwiń, nektaryn, morel i śliw. W miesiącu tym przycinamy także winorośl oraz sadzimy nowe drzewka.

Kwiecień, to czas zmian w warzywniku. Do najważniejszych zadań należy sadzenie rozsady cebuli i pora oraz wczesnych odmian kalarepy i sałaty. Do połowy miesiąca należy skończyć siew grochu i szpinaku. W kwietniu siejemy także rzodkiewkę, marchew i buraki. W rozsadnikach siejemy nasiona brokułów, kapusty, kalarepy i brukwi.

W ogrodzie kwiatowym użyźniamy glebę, ściółkujemy grunt pod krzewami oraz odkrywamy rośliny. Sadzimy rośliny cebulowe kwitnące latem oraz przygotowujemy się do sadzenia rozsady roślin wysiewanych w lutym i marcu. W kwietniu możemy sadzić rozsadę z bratków i niezapominajek. Warto także pamiętać o przesadzaniu i dzieleniu byliny kwitnącej latem i jesienią.

Kwiecień to czas, w którym powinniśmy zająć się pielęgnacją trawnika. Wskazane jest uprzątnięcie pozimowych pozostałości oraz rozsianie nawozu - najlepszy jest nawóz organiczny. Warto pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu terenu. Jeśli dopiero planujemy założenie trawnika, kwiecień jest odpowiednią porą. W tym czasie możemy także uzupełniać braki dosiewając trawę w puste przestrzenie.

Dodaj komentarz

Zdrowie Seniora

  • Słodycze nie, ale ciastka owsiane już tak

    Seniorzy najlepiej wiedzą z czym się je słodycze. Zawarty w nich cukier prosty to najczęstsza przyczyna wielu nieprzyjemnych chorób, jak cukrzyca czy otyłość. Ale nawet seniorzy od czasu do czasu mają ochotę na słodkie co nieco. Dobra wiadomość jest taka, że nie musi to od razu oznaczać złamania podstawowych zasad diety. Słodycze tez mogą być zdrowe.

    Najczęstsza przyczyną sięgania po słodkości jest spadek poziomu cukru we krwi np. po obfitym posiłku lub wysiłku fizycznym. Organizm domaga się wyrównania tego niedoboru, a najprościej uzupełnić go właśnie czymś słodkim. Niestety to najgorsze co możemy zrobić. Popularne ciasteczka, batoniki i inne sklepowe słodycze to sama chemia: emulgatory, biały cukier, konserwanty. Cukrzyca, otyłość i problemy z sercem gwarantowane. Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie zrezygnować z przyjemności i do końca życia odmawiać sobie słodyczy.

    Można je łatwo i zdrowo zastąpić np. czekoladą, która jest w pełni naturalnym produktem lub ciastkami owsianymi. Nie zawierają one białego cukru, a najczęściej trzcinowy lub miód, do tego zmieszane z bakaliami są nie tylko smaczne ale i zdrowe. Warto szukać ich w sklepach ze zdrową żywnością. 

    www.seniorzy.com.pl

     

     
  • Żegnamy zimę i halluksy

    seniorzy pl halluksy

    Wiosna jeszcze co prawda nieśmiało daje nam się poczuć, ale jak się okazuje niektórzy już przygotowują się na nadejście naprawdę ciepłych dni. Po zimowej wegetacji w szafie, do łask wrócą półbuty, sandały i klapki, a co za tym idzie również i nasze stopy będą musiały się lepiej prezentować. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez SklepikSeniora.pl to właśnie wiosną klienci chętniej niż zazwyczaj sięgają po różnego rodzaju preparaty do stóp, sole, maści, czy też różnego rodzaju wkładki, kliny lub aparaty na halluksy.

    Więcej…  
  • Walcz z wiosennym przesileniem. Postaw na detoks

    Przystanek po zdrowie

    Oczyszczanie organizmu po zimowym zastoju to ważny element przygotowania go na wiosenne kaprysy pogody. Stres, zmęczenie, słaba odporność – to wszystko sprzyja gromadzeniu się w organizmie toksyn, a te z kolei wpływają na samopoczucie i zdrowie. I choć jesteśmy tak skonstruowani, że pozbywamy się

    Więcej…  
  • Czy jedzenie może leczyć? To z olejem na pewno!

    Problemy z wątrobą, krążeniem, cukrzyca – to wszystko zawęża menu, na jakie mogą pozwolić sobie seniorzy. W dużej mierze przyczyną tego jest wysoki poziom nasyconych tłuszczów, jakie występują w wielu produktach. Wbrew pozorom jednak najmniej posiada ich właśnie tłuszcz roślinny i to ten rodzaj tłuszczu szczególnie powinien wzbogacać

    Więcej…  
  • Kawa hamuje proces starzenia?

    Kofeina to nie tylko poranne przebudzenie i szybszy metabolizm, ale również zdrowsza i młodsza skóra. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym poprawia ona kondycję i wygląd skóry. To dlatego seniorzy powinni sięgnąć po kosmetyki zawierające kofeinę, a także codziennie zafundować sobie filiżankę porannej kawy.

    Więcej…  
  • Czym leczyć skórę?

    Atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, grzybica czy rogowacenie naskórka to najczęstsze dolegliwości, z jakimi musi zmagać się nasza skóra. Codzienna pielęgnacja, szczególnie skóry skłonnej do chorowania czy tej wrażliwej, to podstawa. W tym przypadku najlepiej jednak wybierać produkty naturalne, bo te z domieszką chemii jeszcze pogorszą stan skóry.

    Więcej…  

Pasje Seniora

  • Tradycyjny chleb nie dla seniorów

    chleb 1

    Seniorzy z pewnością zdają sobie sprawę, że z wiekiem muszą ograniczać pewne produkty spożywcze, ze względu na coraz słabiej pracujący układ trawienny. A to, co odkłada się w organizmie na pewno nie podziała na niego zbyt dobrze. Problemy z trawieniem mogą powodować wiele

    Więcej…  
  • Kasza na serce, a ryż na trawienie – zamiast ziemniaków

    Z pewnością wielu z nas ciężko przestawić się na inny rodzaj diety, niezbędny dla utrzymania nas w zdrowiu i wysokiej formie. Seniorzy powinni jednak zwracać na to szczególną uwagę, bowiem to, co jedzą decyduje o tym, jak się czują. Warto więc raz na jakiś czas zamiast ziemniaków spróbować gulaszu z kaszą czy ryżem. Równie smacznie, zdrowo, a i obierania mniej.

    Więcej…  
  • Rodzynki na osteoporozę, a orzechy na chore serce

    rodzynki

     

    Kilka suszonych śliwek dziennie, garść orzechów czy rodzynek pomoże skutecznie walczyć z chorobami i niedoborem wartości odżywczych w organizmie. Seniorzy szczególnie powinni wzbogacić swoją codzienną dietę w bakalie, które nie tylko wzmacniają organizm, ale również wspomagają procesy w nim zachodzące.

    Więcej…  
  • Orzechy, sezam, dynia, awokado – z nich teraz robi się olej

    Olej słonecznikowy czy rzepakowy dawno przestał być czymś nadzwyczajnym. Teraz modne i zdrowsze są te zrobione z orzechów, winogron, sezamu, awokado, ostropestu, pestek dyni, moreli czy nasion pietruszki – a zestaw ten ciągle się powiększa. I nie chodzi wyłącznie o lepszy smak, ale przede wszystkim o wartości odżywcze.

    Więcej…  
  • Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

    polskie swieta mazurek

    - Najbardziej wykwintne polskie ciasto - tymi słowami mistrz kuchni Mirek Drewniak opisuje Mazurka. Przygotowywany wyłącznie na Wielkanoc specjał uwodzi wyjątkową słodyczą i wspaniałym wyglądem. Świąteczny stół bez dekoracyjnego kruchego ciasta? To niemożliwe!

    Więcej…  
  • Łazanki z kapustą i grzybami

    Kapusta i grzyby to podstawowe składniki świątecznych dań, my przedstawiamy jak w pyszny sposób połączyć te dwa składniki z makaronem łazanka.

    Więcej…  

Wyszukiwanie