Pracę w ogródku czas zacząć

Wszyscy pasjonaci rabatek i warzywniaków już rozpoczęli przygotowania gruntu pod uprawę. Kwiecień to niezwykle pracowity miesiąc dla właścicieli ogródków, sadów i rabatek.

Porządkowanie działki uprawnej po sezonie zimowym w kwietniu to ostatni dzwonek. Poza uprzątnięciem zbutwiałych traw i liści warto przygotować się do odkrywana roślin. Konieczna jest jednak duża doza ostrożności, gdyż nawet w kwietniu (zwłaszcza w pierwszych tygodniach miesiąca), mogą jeszcze pojawić się przymrozki, które zaszkodziłyby odkrytym roślinom.


prace_ogrodoweW pierwszych dniach kwietnia należy przygotować drzewa do przeszczepienia. Wybrane gałęzie odpowiednio skracamy. Przeszczepienia wykonujemy w miejscach, w których kora jest gładka. W kwietniu możemy także wykonywać cięcie gatunków drzew, podatnych na uszkodzenia mrozowe - brzoskwiń, nektaryn, morel i śliw. W miesiącu tym przycinamy także winorośl oraz sadzimy nowe drzewka.

Kwiecień, to czas zmian w warzywniku. Do najważniejszych zadań należy sadzenie rozsady cebuli i pora oraz wczesnych odmian kalarepy i sałaty. Do połowy miesiąca należy skończyć siew grochu i szpinaku. W kwietniu siejemy także rzodkiewkę, marchew i buraki. W rozsadnikach siejemy nasiona brokułów, kapusty, kalarepy i brukwi.

W ogrodzie kwiatowym użyźniamy glebę, ściółkujemy grunt pod krzewami oraz odkrywamy rośliny. Sadzimy rośliny cebulowe kwitnące latem oraz przygotowujemy się do sadzenia rozsady roślin wysiewanych w lutym i marcu. W kwietniu możemy sadzić rozsadę z bratków i niezapominajek. Warto także pamiętać o przesadzaniu i dzieleniu byliny kwitnącej latem i jesienią.

Kwiecień to czas, w którym powinniśmy zająć się pielęgnacją trawnika. Wskazane jest uprzątnięcie pozimowych pozostałości oraz rozsianie nawozu - najlepszy jest nawóz organiczny. Warto pamiętać także o odpowiednim nawodnieniu terenu. Jeśli dopiero planujemy założenie trawnika, kwiecień jest odpowiednią porą. W tym czasie możemy także uzupełniać braki dosiewając trawę w puste przestrzenie.

Dodaj komentarz

Zdrowie Seniora

  • Czy jedzenie może leczyć? To z olejem na pewno!

    Problemy z wątrobą, krążeniem, cukrzyca – to wszystko zawęża menu, na jakie mogą pozwolić sobie seniorzy. W dużej mierze przyczyną tego jest wysoki poziom nasyconych tłuszczów, jakie występują w wielu produktach. Wbrew pozorom jednak najmniej posiada ich właśnie tłuszcz roślinny i to ten rodzaj tłuszczu szczególnie powinien wzbogacać

    Więcej…  
  • Kawa hamuje proces starzenia?

    Kofeina to nie tylko poranne przebudzenie i szybszy metabolizm, ale również zdrowsza i młodsza skóra. Dzięki właściwościom antybakteryjnym i przeciwzapalnym poprawia ona kondycję i wygląd skóry. To dlatego seniorzy powinni sięgnąć po kosmetyki zawierające kofeinę, a także codziennie zafundować sobie filiżankę porannej kawy.

    Więcej…  

Pasje Seniora

  • Orzechy, sezam, dynia, awokado – z nich teraz robi się olej

    Olej słonecznikowy czy rzepakowy dawno przestał być czymś nadzwyczajnym. Teraz modne i zdrowsze są te zrobione z orzechów, winogron, sezamu, awokado, ostropestu, pestek dyni, moreli czy nasion pietruszki – a zestaw ten ciągle się powiększa. I nie chodzi wyłącznie o lepszy smak, ale przede wszystkim o wartości odżywcze.

    Więcej…  
  • Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”

    polskie swieta mazurek

    - Najbardziej wykwintne polskie ciasto - tymi słowami mistrz kuchni Mirek Drewniak opisuje Mazurka. Przygotowywany wyłącznie na Wielkanoc specjał uwodzi wyjątkową słodyczą i wspaniałym wyglądem. Świąteczny stół bez dekoracyjnego kruchego ciasta? To niemożliwe!

    Więcej…