Cały rok z Fantazją!

„Ciągle chodzi za mną taki smak..." . Zdarza się każdemu z nas tak pomyśleć i szukać z uporem tego zapamiętanego, jedynego w swoim rodzaju smaku. Jeśli skusicie się na Fantazję śliwkową z Pińczowa, to jej smak pozostanie z wami już na zawsze...

Odnaleźć go będzie można i w zimowy poranek – na pysznej, chrupiącej i złocistej grzance, wiosną – gdy najdzie nas ochota na ciepłego gofra z niezwykłym dodatkiem, latem – w lekkich, przekładanych waflach czy też jesienią – w kruchych, wypełnionych śliwkowym nadzieniem rogalikach.

Idealne połączenie

Fantazja śliwkowa to wyjątkowy produkt – łączy w sobie w odpowiednich proporcjach kwaskową, mocną słodycz dojrzałych śliwek z wyczuwalną nutą kakao i delikatnym zapachem wanilii. Jej konsystencja jest idealna do zastosowania we wszelkich słodkich wypiekach, ale - uwaga! - jeśli ktoś wcześniej spróbuje choć łyżeczkę Fantazji, to może już jej do tych wypieków nie wystarczyć...

Ambicją Gomaru z Pińczowa jest przygotowywanie takich produktów, które będą wyglądać i smakować jak tradycyjne, domowe przetwory. Fantazja śliwkowa w 100 procentach spełnia takie oczekiwania. Podobnie jak smakołyki przygotowywane w domu nie zawiera żadnych konserwantów, jest pasteryzowana tak samo, jak przetwory naszych mam i babć.

Słodki kaprys

Gdy pod ręką będzie słoiczek Fantazji, wystarczy pół godziny, by w domu zapachniało pysznymi babeczkami, wypełnionymi aromatycznym, bogatym smakiem śliwek. I niestraszna już nagła wizyta gości czy też gwałtowna zachcianka na coś słodkiego...

Składniki:

  • - słoiczek Fantazji śliwkowej,
  • - 250 g mąki,
  • - 100 ml lemoniady (lub innego owocowego napoju gazowanego),
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • - pół łyżeczki sody,
  • - sól,
  • - 75 g masła,
  • - 1 jajko,
  • - 70 g cukru,
  • - cukier waniliowy,
  • - 100 g kwaśnej śmietany,
  • - cukier puder,
  • - płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 stopni oraz przygotowujemy papierowe lub silikonowe foremki. Rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego ostudzenia. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Roztrzepujemy jajko i dodajemy je wraz z cukrem, cukrem waniliowym, masłem, lemoniadą i śmietaną do mąki. Całość mieszamy szybko, ale dokładnie. Nieco mniej niż połowę ciasta wykładamy do foremek, następnie nakładamy na nie po solidnej łyżeczce Fantazji śliwkowej, a na wierzch rozdzielamy resztę ciasta. Posypujemy babeczki płatkami migdałowymi i umieszczamy je na blaszce w piekarniku. Pieczemy ok. 25-30 min. na złocisty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy babeczki na 5 minut i wyjmujemy je z foremek. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Fantazja śliwkowa firmy Gomar Pińczów zawiera śliwki w ilości 190 g na 100 g gotowego wyrobu, cukier, kakao i aromat waniliowy. Produkt jest utrwalony termicznie – poprzez pasteryzację, bez dodatku środków konserwujących. Gomar Pińczów rekomenduje Fantazję szczególnie do zastosowania w przygotowywaniu domowych wypieków i deserów.