Frittata z warzywami i jogurtem

Frittata z warzywami i jogurtem greckiem

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

- Jogurt typu greckiego naturalny 0% -3 łyżki

- cebula                                    1 szt. średnia

- papryka czerwona                   1 szt. średnia

- groszek zielony świeży                     garść

- pomidory                                        1 szt.

- olej rzepakowy                                2 łyżki

- bazylia świeża                                 2 gałązki

- jajka                                              4 szt.

- Sól, pieprz do smaku

- starty żółty ser                               100 g

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką.

Smacznego!