Przepisy na wakacyjne desery

wakacyjne desery 3

Lato to doskonały czas na lekkie desery z sezonowych owoców. Szybkie i proste w przygotowaniu będą królowały na naszych stołach.

Eksperci marki Kühne przygotowali trzy przepisy, które warte są grzechu, a jedzone raz na jakiś czas, nie odbiją się negatywnie na naszej sylwetce.

Latem w roli deserów doskonale sprawdzają się sezonowe owoce, lekkie pianki, jogurty oraz ciasta bez pieczenia. Unikamy ciężkich kremów czy słodkości na ciepło. Łącząc odpowiednio niektóre składniki oraz wykorzystując pomysłowe dodatki, możemy wykonać desery, w których nawet biała czekolada czy lody ujdą nam na… słodko.

Tosty francuskie z lodami

Delikatne i miękkie. Ich aromatyczny zapach roznosi się po całym mieszkaniu sprawiając, że nawet gałka lodów o poranku nie przysporzy nam wyrzutów sumienia.

Składniki:

  • Chałka
  • 2 jajka
  • Cukier waniliowy
  • Cynamon
  • Pół szklanki mleka
  • Gałka lodów waniliowych
  • Brzoskwinia
  • Ocet o smaku mirabelki marki Kühne
  • Masło do smażenia
  • Mięta do dekoracji

Przygotowanie:

Chałkę kroimy na kromki. Jajka mieszamy razem z cukrem, cynamonem i mlekiem. Dokładnie namaczamy w mieszance chałkę i smażymy na maśle. Brzoskwinię obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na cząstki. Podsmażamy na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tosty układamy na talerzu i polewamy powstałym sosem z brzoskwiniami. Na wierzchu kładziemy gałkę lodów i polewamy wszystko octem mirabelkowym. Dekorujemy listkiem mięty.

Mus z białej czekolady z brzoskwiniami

wakacyjne desery 2

Delikatny i smaczny mus z białej czekolady nie wymaga ani specjalistycznego sprzętu ani wyjątkowych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka minut, aby wyczarować pyszny i efektowny deser.

Składniki:

  • Serek mascarpone
  • Brzoskwinie
  • Tabliczka białej czekolady
  • Ocet o smaku orzecha włoskiego marki Kühne

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zostawiamy do przestygnięcia. Miksujemy na jednolitą masę z mascarpone. Brzoskwinie obieramy i wyciągamy pestkę. Jedną kroimy na cząstki, pozostałe blendujemy. Na dno słoiczka kładziemy kilka łyżek musu z brzoskwiń i skrapiamy go octem, następnie dopełniamy musem czekoladowym. Ozdabiamy pokrojoną brzoskwinią.

Hawajskie kubeczki z owocami

wakacyjne desery 1

Oryginalny sposób podania i dowolność w wyborze owoców sprawia, że deser jest nie tylko efektowny, ale również bardzo smaczny.

Składniki:

  • Cały ananas
  • Truskawki
  • Winogrono ciemne
  • Kiwi
  • Pomarańcza
  • Banan
  • Ocet o smaku maliny marki Kühne
  • Parasolka koktajlowa do dekoracji

Przygotowanie:

Odcinamy górną część ananasa (ok. 2- 3 cm. poniżej liści). Dolną część delikatnie wydrążamy tak, aby powstała miseczka. Pozostałe owoce myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki, cząstki, przekrawamy na połówki – w zależności od preferencji. Tak powstałą sałatkę owocową doprawiamy octem malinowym i przekładamy do miseczek z ananasa. Dekorujemy parasolką.

Smacznego!