Lekki i wytworny w swej prostocie deser na każdą okazję. Wyrazisty smak owoców sezonowych – porzeczek, malin i truskawek, równoważy subtelny krem z dodatkiem białej czekolady. Tort idealny każde letnie przyjęcie.
SKŁADNIKI:
- Spody tortowe jasne 400 g Dan Cake,
- Dżem z czarnej porzeczki,
- Jedno opakowanie serka mascarpone 250g,
- Pół szklanki śmietanki kremówki 36%,
- Pół szklanki cukru białego
- 100 gram białej czekolady,
- 1/2 szklanki herbaty malinowej,
- 1 łyżeczka cukru,
PRZYGOTOWANIE
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodając powoli pół szklanki cukru. Następnie ostrożnie po łyżce dodajemy serek mascarpone, stale mieszając łyżką.
Przygotowujemy poncz – do nasączenia biszkoptów. Starannie mieszając herbatę i łyżeczkę cukru. Czekoladę ucieramy na grubych oczkach tarki. Do dekoracji.
Pierwszy spód tortowy układamy na tacy i nasączamy przygotowanym wcześniej pączem, nie za dużo by nie przemoczyć biszkoptu. Na spodzie równo rozsmarowujemy dżem porzeczkowy, następnie układamy 1/2 przygotowanego kremu, przykrywamy drugim nasączonym spodem . Na wierzch i boki tortu nakładamy pozostały krem i wyrównujemy. Boki Tortu starannie obsypujemy wcześniej startą białą czekoladą.
Na torcie układamy owoce sezonowe. Następnie schładzamy tort w lodówce.